AvtomobiliTesti

Nissan Qashqai Tekna e-POWER

Prepričljiv tam kjer mora biti!

Kleni samuraj, ki se je kmalu po prelomu tisočletja pod rokami evropskih inženirjev (!) kalil v deželi vzhajajočega sonca, je od leta 2021 v naši družbi že v tretji generaciji. V inicialni je nastal zgolj z enim ciljem v mislih svojih kreatorjev – pokoriti si vse evropske hatche in Evropejcem ponuditi še nekaj več. Vse naprej od leta 2006, ko je proizvodnjo zapustil povsem prvi Qashqai, je danes že napol zgodovina, saj je dotični Nissanov model pravcati SUV pionir, torej začetnik trenutno številčno najbolje prodajanega segmenta. Današnja tretja edicija pri življenju v pogonski paleti ohranja zgolj dve opciji – 1,33-litrski štirivaljnik z blago hibridno e-asistrenco in povsem netipično bencinsko-električno simbiozo imenovano e-POWER. Slednjo je gostil tudi nedavno prečesani Nissan X-Trail, o čemer si lahko več preberete na povezavi TUKAJ.

Obe vozili kot električni generator uporabljata 1,5-litrski bencinski trivaljnik s 158 KM in 250 Nm navora. Posebnost agregata je spremenljivo kompresijsko razmerje, ki se skupaj z motornimi vrtljaji prilagaja hitrosti vožnje oziroma zahtevani porabi elektrike. Cilj zapletene tehnike je seveda zgolj en sam – spraviti bencinski motor v optimalno točko delovanja z namenom nižje porabe goriva. Tukaj se podobnosti vsaj delno zaključijo, saj ima Qashqai e-POWER nekoliko šibkejši e-motor, ki zmore 190 KM in 330 Nm navora. X-Trail nudi tudi štirikolesni pogon, medtem ko ga Qashqai (pri e-POWER pogonu) ne.

K sreči ima Qashqai e-POWER malenkost zajetnejšo baterijo, ki shrani do največ 2,1 kWh energije, kar vam vendarle omogoči nekaj kratkih popolnoma električnih sto metrov vožnje, kaj več pa seveda ne. Kako se to pozna pri porabi, ki je nekakšno vodilo nakupa tako gnanega vozila? Za začetek lahko zapišem, da je Qashqai e-POWER znatno manj žejen od X-Traila, ki je po drugi strani večji, ima štirikolesni pogon in več moči.

Povprečna poraba je na normnem krogu znašala 5,9 litra, medtem ko se je recimo v mestu gibala vse od petih pa tja do šestih in pol litrov. Odvisno od vozne dinamike seveda, medtem ko je avtocesta zahtevala dobrih sedem litrov. Računica je torej jasna, tako podprtega Qashqaja bodo prednostno kupovali urbani rezidenti, ki ne potrebujejo štirikolesnega pogona in namesto po neutrjenem terenu občasno zapeljejo na pločnik in često preko cestnih ovir.

Ima pa Qashqai e-POWER še en vidik, ki sem ga dolžan deliti z vami. Električni pogon, pa čeprav pitan preko bencinskih obrokov, deluje zvezno in ker menjalnika ni, je vožnja bolj umirjena in elegantna. Tudi zvok agregata se dobro prilega hitrosti vožnje in zvesto sledi dinamiki na asfaltu, za kar poskrbi sistem Linear Tune, ki se pričakovano nahaja tudi v X-Trailu e-POWER. Zato občutek za volanom ni moteč, agregat le redko tuli v višavah, vsa tehnika in oba pogona pa se zdijo uglašeni kot boljši filharmonični orkester.

Domujete v mestu in ste si zgoraj opisani električni generator na kolesih zaželeli v lastni garaži? Prve pogovore glede Qashqaja e-POWER lahko pričnete šele z 39 tisočaki v žepu, saj je »osnovna« oprema pri tako gnanem samuraju sredinska N-Connecta. Pri uvozniku so v našo družbo oddali vozilo v stopnji višje in tik pod vrh umeščeni Tekna preobleki, za katero bi redko kdo upal napisati, da ji kaj manjka. Zgodbo pričnejo 19-palčna lita platišča skupaj z inteligentnimi LED žarometi in nadaljujejo projcirni Head-up zaslon, električno nastavljiv voznikov sedež in nenazadnje tudi ProPILOT Auto Park elektronski pomočnik. Oblazinjenje je kombinacija umetnega usnja in tkanine v temno modri barvi, poleg dveh večjih digitalnih zaslonov pa so pragmatični Japonci ohranili nekaj osnovnih tipk za intuitivno upravljanje s klimatizacijo recimo.

Za kup napredne tehnologije in kar nekaj udobju podrejenih dobrot bi morali ob prevzemu svoj TRR olajšati za slabih 42 tisočakov. Vem, pokoronske cene so v povprečju višje za 10 tisočakov …

4 kulske

Fotrov kotiček

Japonci malce eksperimentirajo. Določeni z vztrajanjem na velikih in atmosferskih agregatih, pri Nissanu recimo z nekakšnim električnim generatorjem pod motornim pokrovom. Tehnika kaže tudi »šparovno« vedenje, vendar čudežev vendarle ne pričakujte, zakoni fizike so še vedno zakoni.

Je pa Qashqai soliden in večuporaben SUV, ki se zaradi zanimive bencinsko-električne simbioze pelje najbolj uglajeno in zvezno do sedaj. Gospodič z Nissanovim priimkom je postal meščan v lakastih čeveljcih, takisto preostali iz dotične japonske hiše in prav tam mu e-POWER bonton najbolje služi.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Oglat zadek lepo zaključi ostrino podobe.
+ Udobje iz višjih »klas« se seli v večuporabni SUV segment.
+ Vožnja je zvezna, mirna in lahkotna.
+ Prostornost je nad pričakovanji.
+ Steklena streha je pri Tekna opremi serijska.
+ Poraba, vendar le če ste vešči rokovanja z e-POWER tehnologijo.
GRAJAMO:
– Mestoma se agregat vendarle požene v višave. K sreči predvsem na avtocesti, kjer je to skoraj pričakovano.

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.425 / 1.835 / 1.625
Medosna razdalja (mm) 2.665
Prostornina prtljažnika (l) 504 – 1.593
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.685 / 2.180
Agregat Turbobencinski, trivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.497
Kapaciteta baterije [kWh] 2,1 kWh (bruto)
Največja sistemska moč 157 kW (213 KM)
Največji sistemski navor 525 Nm
Največja hitrost (km/h) 170
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 7,9
Posoda za gorivo (l) 55
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,4
Poraba goriva na testu (l/100 km) 5,9
Emisije CO2 (g/km) 122
Cena osnovnega modela (v EUR) 41.300
Cena testnega modela (v EUR) 41.860
Uvoznik GA Adriatic d.o.o.
Spletna stran www.nissan.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button