AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Zgodba o The Royce 10 H.P. in Rolls-Royce 10 H.P.

Rolls Royce praznuje 120 let s serijo zgodovinskih prispevkov.

Letos mineva 120 let obstoja prestižne avtomobilske znamke Rolls Royce, kar bodo Britanci pospremili s serijo krajših prispevkov iz svoje bogate zgodovine in pri tem naznanili vest ali tri, ki do sedaj še niso prišle v širšo javnost.

Začeli so – na začetku, v letu 1902. Takrat je elektroinženir Henry Royce kupil majhen francoski avtomobil Decauville 10 H.P., ki je bil med najboljšimi v obdobju pravkar pričetega 20. stoletja. Kljub temu, da je francoski avtomobil sodil med bolj kvalitetne primerke, je Henry našel kar nekaj prostora za izboljšavo. Slednje se je lotil kar sam in pričel skrbno razstavljati vozilo, pisati natančne zapiske in risati sestavne risbe posameznih kosov za nadgradnjo vozila. Njegova nova zasnova je ohranila določene ključne lastnosti, Henry pa je uvedel inovativne izboljšave ležajev, hladilnika, uplinjača in menjalnika.

Ne zgolj nadgradnja in boljša kvaliteta, tudi masa je mučila Henryja Royca, zato je slednjo precej zmanjšal na račun relativno preprostih rešitev, kot je recimo opustitev Decauvillovega opozorilnega zvonca iz brona, ki je tehtal kar 20 kilogramov. Najpomembnejša noviteta pa je bil povsem lastno razvit dvovaljni bencinski motor, prvi v seriji kasnejših legendarnih agregatov iz Rolls Royce palete. Naposled je na prvoaprilski dan v letu 1904 na cesto zapeljal povsem prvi avtomobil iz takrat še enostranskega podjetja – Royce 10 H.P.

Prav v letu 1902 v zgodbo posredno vstopi tudi Charles Stewart Rolls, ki je takrat v Londonu odprl enega izmed prvih avtomobilskih prodajnih salonov. In kljub temu, da je bila prodaja uspešna, Charles z dejstvom, da v salonu gosti le tuje znamke in nobene domače, nikakor ni bil pomirjen. Zato se je 4. maja 1904 odpravil v Manchester, na prvo predstavitev avtomobila Royce.

In prav na ta dan sta se Charles Stewart Rolls in Henry Royce sklenila novo prijateljstvo, ki je zaradi skupnih interesov preraslo še v istem letu preraslo v ustanovitev podjetja Rolls-Royce ter v letu 1905 do prvega skupnega, nekoliko preoblikovanega in tehnološko še izboljšanega avtomobila Rolls-Royce 10 H.P., ki velja za prvi uradni serijski model »skupne« znamke.

Blaž Likovič
foto: RR

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button