TehnikaTesti

Xiaomi Mi 11 Lite 5G

Ste se kdaj vprašali, kaj ste v zadnjih desetih letih počeli na osebnem ali poslovnem področju? Ali ste napredovali, dosegli želene cilje, jih mora presegli ali ste bili le opazovalec toka dogodkov brez večjih interakcij?

Namreč v malo več kot desetih letih je možno premakniti goro. Tehnološko, če sem natančen. Ne verjamete? Poznate Xiaomi, če ga v tem trenutku seveda že nimate v vašem žepu ali v ušesih? Velika možnost je, da se z njim vsakdan prevažate v službo, ali pa vam naprava tega proizvajalca celo uredi stanovanje, medtem ko vi pridno delate v mestni pisarni.

Leta 2010 se je v Pekingu registriralo podjetje Xiaomi Inc., ki je leto kasneje izdalo svoj prvi mobilni telefon. Vse ostalo je zgodovina, bi lahko na kratko zaključil pohod zdajšnjega kitajskega giganta. Še ne tako dolgo nazaj smo se nasmihali novinarskemu kolegu, ko je le s težavo v Slovenijo uvozil telefon znamke Xiaomi. Mislim, da se je pisalo leto 2015. Zdaj se nikomur več ne smeje. Xiaomi je v zadnjih letih s tehnoloških lestvic področja pametnih telefonov izrinil tradicionalne znamke, kot so Sony, Samsung, LG, Huawei in Apple. In vse skupaj jim je uspelo v samo desetih letih. 10!

Mi 11 – nova generacija presežkov

Nedavno predstavljeni modeli generacije Mi 11 predstavljajo vodilno tehnologijo. Nič več capljanja ter kopiranja drugih. Zdaj bodo ostali morali slediti Xiaomiju, če bodo želeli svoj kos pogače. A glede na preizkušeno, se bodo morali hudičevo potruditi, saj pametni telefoni kitajskega podjetja dominirajo ne glede na cenovni rang.

Ravno takšen primer je tale Xiaomi Mi 11 Lite 5G. Ob prvem stiku uporabnik pomisli, da mogoče v njem manjkajo kakšne komponente, glede na lahkotnost, ki jo naprava daje napram svoji veličini. Z razponom diagonale zaslona 6,55 palca, tremi kamerami ter 4.250 mAh baterijo, ”pametnjakovič” oblečen v etui in zaščitno folijo tehta 160 gramov. Poleg tega zelo dobro sede v dlan, z zaobljenimi robovi daje prijeten občutek in zavoljo matiranega hrbtnega dela ni nagnjen k polzenju iz dlani (če ga seveda že nimate odetega v oprijemljivo zaščitno gumo).

Zelo priročna je postavitev gumba za vklop s čitalcem prstnih odtisov za odklepanje zaslona na desni rob. Tako je enota enostavno dosegljiva s palcem desne ali kazalcem oziroma sredincem leve roke. Hitro, učinkovito, morda celo ne zmotno delovanje bralca prstih odtisov pa uporabnika navduši, saj se na zaslonu ne pojavljajo nadležni napisi v stilu: ”Poskusite še enkrat!”

Na ohišju boste zaman iskali klasičen ”jack” priključek za slušalke. Le-te je možno s telefonom spariti preko adapterja v USB-C ali pa si dokupite kakšne ušesne brezžične slušalke iz Xiaomijevega kataloga, saj vam bodo prišle prav še za številne druge priložnosti. Konec koncev z nakupom Mi 11 Lite 5G v paketu dobite ovitek, zaščitno folijo ter adapter za hitro polnjenje s 33 W, kar že večina konkurentov elegantno ponudi kot dodatno opremo.

In ko že ravno pišem o polnjenju. 33 W je hitro, pravzaprav baterijo s kapaciteto 4.250 mAh iz 0- do 58-odstotkov napolni v dobre pol ure. 2-odstotka na minuto. Izvrsten rezultat, sploh če imamo v mislih, da s polno baterijo ob povprečni uporabi telefon ”drži” do dva dni.

”Slika, kot se šika.”

Najbolj vroča barska debata se venomer vrti okoli fotoaparata pametnega telefona. Pravzaprav, če bolje pomislim, je to skoraj edina stvar, o kateri se večina uporabnikov pametnih telefonov pogovarja. S triom kamer Xiamija Mi 11 Lite 5G v debati zlepa ne smete popustiti. Glavna kamera ponuja 64 MP (v osnovi fotografira s 16 MP), ultra široka 8 MP ter tele makro 5 MP.

Z glavno kamero boste pokrili večino kadrov, saj poleg izjemne inteligence ponuja številne možnosti nastavitev ter prednastavljene filtre. Bolj zagreti fotografi imate na voljo razdelek PRO, ki ponuja detajlne nastavitve, kot na kakšnem DSLR fotoaparatu. Kamera za zajetje širokokotnih trenutkov prav tako ponuja dovolj in ustvari lepe fotografije v dobrih svetlobnih pogojih. Zelo priročna pa je po mojem mnenju makro kamera, ki odlično izostri bližnji predmet ter poudari njegove barve. Primerno za fotografiranje cvetja.

Presenečen sem bil nad nočno fotografijo oziroma zajemu posnetka v slabših svetlobnih pogojih. Glavna kamera odlično kompenzira svoje zmogljivosti, ter osvetli fotografijo brez da bi ta postala zrnasta. Še ena funkcija pa je 10-kratno približevanje.

Ne smem mimo kamere za opravljanje sebkov. Da, Slovenci imamo svojo besedo za ”selfie”. Torej ta kamera je dobro skrita v levi zgornji kot ekrana ter razpolaga z 20 MP. Posneti selfiji so zelo naravni, dobro zabrišejo ozadje ne da bi popačili osebo na fotografiji, je pa za aktivne instagramerje ter tiste, ki se bojijo staranja, Xiaomi pripravil nabor make up-ov ter vtičnik za glajenje gubic. Rezultate kamere si oglejte v spodnji galeriji.

Visoko leteči dostopnež

Mi 11 Lite 5G v sebi skriva sveže čipovje, osem jedrni procesor Snapdragon 780G ter kar 6 ali 8 GB RAM polnilnika. Ob tem je lahko interna shramba velika od 128 GB do 256 GB, ki jo je možno nadgraditi z miniSD kartico. Z drugimi besedami je tale Xiaomi pravi žepni računalnik. Posledično lahko nanj naložite zahtevnejše igre ter jih v noč igrate s prijatelji. Po drugi strani pa tile performansi omogočajo zahtevnejše sestavljanje videov, katere lahko zajamemo z zadnjo kamero, ki snema v 4K, 30 sličic na sekundo.

Vse skupaj teže na MIUI 12, hišni nadgradnji operacijskega sistema Android 11. Sistem deluje gladko, je enostavno razumljiv ter zahtevnejšim uporabnikom ponuja kar nekaj t. i. ”easter eggov” ali bonbončkov. Eden takšnih je super ozadje, ki se s sprehodom po menijih premika in tako prikazuje pokrajino ali globino morja. Osrednji zaslon je na preprost način mogoče kostumizirati s premikanjem ikon ter nastaviti bližnjice do sistemskega menija ter pripomočkov za vsakdan s potegom leve ali desne strani vrha zaslona.

Xiaomi z modelom Mi 11 Lite 5G trenutno nudi najbolj vsestranski telefon za soliden denar. Za 340 evrov kupec prejme korekten telefon, kakovostno izdelan iz dobrih materialov, zavidljive zmogljivosti delovanja ter kamero, ki zasenči marsikaterega dražjega predstavnika. Ob vsem tem se sprašujem, kaj bo Xiaomi ponudil v naslednjih desetih letih? Nedavna najava o vzpostavitvi avtomobilskega oddelka znotraj korporacije, nakazuje le v eno smer …

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button