TestiUre

Seiko 5 Sport GMT

Pandemski trendi rasti cen zapestih ur so v marsikomu vzbudili dvom o možnosti nakupa novega časomera. Vendar leto 2022 je prineslo nekaj, kar pravzaprav nihče ni pričakoval. Horološki navdušenec si je lahko za nekaj 100 evrov omislil podobo legendarnega Speedmasterja v izvedbi Moonswatch, vsestransko športno-elegantno uro z integrirano zapestnico PRX ali potovalno GMT komplikacijo v izvedbi Seiko 5 Sport GMT. Kdo pravi, da ni več mogoče postati zbiratelj za razumen denar?

Japonska znamka je že od nekdaj poznana kot ugodna vstopnica v svet mehanskih časomerov. Upam si celo trditi, da se vsaj eden Seiko nahaja znotraj drevesa posamezne slovenske družine. Če dobro pomislim, so v našem vsaj trije, če ne štirje. Vsi delujoči, kljub temu, da najstarejši šteje krepko preko 40 let. Ura Seiko, seveda.

Seiko 5 Sports je zagotovo ena najbolj kultnih ur z daljnega vzhoda. Več o kolekciji Seiko na spletni strani zastopnika Sten Time.

Cenovno stopničko je Seiko na sveže zabetoniral lansko poletje, ko je naznanil prihod zapestne ure s komplikacijo GMT. In še preden se podamo v podrobno analizo Seika 5 Sport, poglejmo na kolo zgodovine, kako je pravzaprav prišlo do nastanka tega priročnega zapleta. Leta 1954 je Rolex v sodelovanju z letalsko družbo Pan American razvil mehanizem, ki je pilotom omogočal spremljanje drugega časovnega pasa s pomočjo dodatnega kazalca ter 24-urne skale na luneti. Od tega partnerstva izvira referenca z rdeče-modro barvno kombinacijo lunete, ki ji danes žargonsko pravimo ”Pepsi”.

Aktualni urarski trendi kažejo veliko priljubljenost komplikacije GMT, a je bilo do nedavnega zanjo v povprečju odšteti vsaj štiri tisočake. Razvoj in sestavljanje zapletenih mehanizmov pač stane, a Seiko je bil več kot očitno kos temu izzivu, da je celoten časomer na tržišče poslal za dobrih pet evropskih stotakov.

Že res, da za Seika 5 Sport GMT kupci niso šotorili pred butiki ali se pretepali, ampak nestrpnost v pričakovanju nove izdaje je zagotovo bila prisotna. Ta se je čutila na socialnih omrežjih, kjer so številni influencerji ugibali, kakšen izdelek bo pravzaprav ‘tako poceni’ zapletena ura. Epilog? Mislim da ga ni junaka, ki bi Seiku GMT karkoli očital, le slavospevi in komplimenti.

Oblika GMT-ja temelji na idejni zasnovi ikoničnih modelov Seiko 5 Sports. Leta 2019 predstavljeni model Seiko 5 Sports (uro lahko najdete na spletnem mestu Sten Time) je imel 42 mm premer ohišja, katerega so snovalci za novo izdajo GMT povečali le za 0,5 mm v premer, na 42,5 mm. Ob tem se je debelina ohišja povečala za samo 0,1 mm, na skupno 13,6 mm. Dolžina s 46 mm omogoča širok spekter nosljivosti, saj zapestnica nemudoma pravokotno pade glede na ohišje, kar pomeni, da je ura kot nalašč za zapestja z obsegom od 14 cm navzgor.

Vodotesnost ure je odmerjena na solidnih 100 globinskih metrov, medtem ko krona, nameščena na desni strani na mestu ob 4. uri, ni vijačnega tipa, kar bi prineslo še kakšen dodaten meter vodotesnosti. No, po drugi strani pa se zapestna ura pohvali s transparentno hrbtno stranjo, ki omogoča vpogled na delovanje avtomatskega mehanizma, kaliber 4R34, ki deluje z 21.600 alternancami na uro, vsebuje 24 draguljev ter nudi do 41 ur rezerve energije navitja.

Vendar bolj kot pogled na delovanje mehanizma, fascinira številčnica, sploh če izberete referenco SSK003 v modri barvi z učinkom sončnih žarkov. Pestra številčnica je skladno razporejena. Za indekse ur so uporabljeni značilni potapljaški krogi ter trikotnik na mestu 12. ure. Pod njim je mesto logotipa blagovne znamke ter linije, medtem ko se nad 6. uro prav tako v dveh vrsticah nahaja zapis Automatic GMT. Pri 3. uri se nahaja okence z datumom, nad katerim se razprostira kiklop. Prav tako bo zaradi oblike enostavno ločiti med štirimi kazalci na številčnici, tudi v slabših svetlobnih pogojih, saj je luminiscenčen material radodarno vstavljen v kazalce ter indekse.

Izrazita luminiscenca je zaščitni znak kolekcije Seiko 5 Sport.

Na zapestju ura deluje zelo vsestransko. Kombinacijo potapljaške in uporabne ‘delovne’ ure začini elegantna jubilee zapestnica s petimi členi, zato boste brez težav uro uporabljali za vsakodnevna opravila, službene aktivnosti, počitnikovanje na Balearskih otokih, kot tudi obisk opere s kasnejšo gala večerjo.

Pretiravam? Niti ne, saj je Seiko 5 Sport GMT lahko vaša ena in edina zapestna ura. Ima vse atribute, da se dobro znajde v vseh situacijah in hkrati ne daje občutka cenenega izdelka. Če pa vseeno dvomite, kako je bilo mogoče ustvariti dostopen časomer z takšnim zapletom, lahko razkrijem nekaj trikov. Slednje uporabljajo tudi proizvajalci avtomobilov. Pravzaprav ga ni avtomobila, ki ne bi imel v usnje odetega volana in prestavne ročice, s katerima ima voznik največ kontakta. Razlike se pojavljajo drugje, in enako je bilo pri snovanju Seikota GMT.

Pikolovci bodo privihali nos nad ‘brezzobo’ luneto, ki gre v obe smeri. Spet drugi nad ‘nevijačno’ krono, nad nemožnostjo individualne nastavitve urnega kazalca (brez da bi s sabo povlekel GMT kazalec), čez uporabo hardlex stekla namesto lepšega safirja ter nenazadnje izgledom škatle. Z naštetim se strinjam in verjamem, da bi Seiko lahko izpolnil sleherno željo, a potem bi govorili o prodajni ceni z začetnico 2 ali 3, kateri bi sledile tri ničle.

Obenem pa si mislim, kdo za vraga ima tako popolno življenje? Ali res vse našteto odtehta, da si ne bi omislili ene bolj všečnih ur, ki je za povrh še zelo dostopna? Koga briga škatla, ki jo boste zabrisali v omaro in si upam reči, da je nikoli ne boste rabili, saj lahko tale Seiko 5 Sport GMT za vedno krasi vaše zapestje. Vsaj dokler se na vašem vidiku ne pojavi druga ura … saj poznate tisto urarsko, samo še eno kupim …

Rocco
foto: caranduser.com

 SPECIFIKACIJE – Seiko 5 Sport GMT SSK003

Ohišje 42,5 mm premer; 13,56 mm višina, razdalja ”lug to lug” 46 mm, kovinsko ohišje, polirano in brušeno; masa ure (ohišje + zapestnica) 160 g; 100 m vodotesnost
Številčnica Temno modra številčnica z učinkom sončnih žarkov, svetlo modra luminiscenca kazalcev, indikatorjev ur, prikaz datuma ob 3. uri, rdeč GMT kazalec
Mehanizem Avtomatski mehanizem Seiko, kaliber 4R34; 21.600 alternanc na uro; zaloga energije navitja znaša 41 ur; natančnost +45 / -35 sekund na dan
Pas Brušeno-polirana kovinska zapestnica s petimi členi – ‘jubilee’ stil, brendirana zaponka z dvojim varnostnim sistemom odpiranja; širina zapestnice 22 mm
Referenčna številka SSK003K1
Cena 499,90 € – Sten Time d.o.o.

Povezani članki

12 komentarjev

    1. Povsem korektna izdelava in spoji med členki. Seveda ne gre primerjati z 20x dražjimi konkurenti, a je nad pričakovanji. Kar se tiče zatikanja dlačic, se mi to ni pripetilo 🙂

  1. Prišel do tega članka preko google-a. Končno poglobljena recenzija o urah. Me je pritegnila, samo se čas pa butik najdem

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button