Primerjalni testiTesti

VW Touran Trendline 1.6 TDI vs VW Touran 1.4 TSI Highline

Vrana vrani ...

Dasiravno je ”fauvejev” prijatelj družin sestavljen na moč didaktično in racionalno, kot se za germansko prevozno sredstvo pač spodobi, zadevščina ni kakšen strašno zabaven presežek – konzervativna oblika, premišljeni detajli, racionalen pogonski agregat … seveda pa je vse odvisno od aktivnosti, ki se v njem odvijajo.

Kot se za ”Nemca” spodobi, je na voljo s spodobnim regimentom pogonskih agregatov in nepreglednimi širjavami dodatne opreme. Tokrat smo na uredništvu caranduser.com že videnem 1.6-litrskim sajavčku dodali še 1.4-litrskega TSI-ja, ki se lahko pohvali z najvišjo stopnjo opremljenosti.


Ravno prav osvežena konzervativna oblika, morda res ne ravno v beli barvi, je še vedno dovolj ”ljudska”, da prepriča zveste privržence ljudske znamke, z novo mero svežine in elegance pa pritegne tudi mlajše uporabnike štirikolesnih prevoznih sredstev. Pod precep smo tokrat vzeli bencinsko in dizelsko različico tega priljubljenega enoprostorca. ”Sajavček”, odet v belo barvo in z začetno stopnjo opreme.

Z najšibkejšim 77-kilovatnim 1,6-litrskim dizelskim TDI-jem kakšni strašanskih dirkaških rekordov ne boste podirali, boste pa ob uporabi šeststopenjskega menjalnika in porabo pod osem litrov, zgledno dinamično, dokaj varčno in zavoljo filtra trdnih delcev precej ekološko prispeli na cilj. Kar se tiče nakupovalnih plenilskih pohodov in poletnih migracij na obalo, bo prostorni Nemec v prvem primeru zgledno poskrbel za osebni bankrot, v drugem primeru pa za dokaj učinkovit nevronski kolaps ”pakirajočega” (osebe, ki spravlja prtljago v vozilo).

Vožnja je udobna in pregovorno čvrsta, sedeži ravno prav trdni, zvočna izolacija pa odlična. Sicer testni Touran z 22 tisočaki ni ravno med cenejšimi v svojem segmentu, se pa v zameno oddolži z dvopodročno ročno klimatsko napravo, daljinskim centralnim zaklepanjem, v celoti pobarvano karoserijo, elektrificiranimi stekli, ESP-jem, ASR-jem, EDS-jem in sistemom za stabilizacijo priklopnika, tempomatom, senzorjem za dež, radijskim aparatom, ki prebavlja tudi MP3 datoteke, prednjimi in stranskimi zračnimi blazinami, ter zadnjimi parkirnimi senzorji.

Pet potnikov se v Touranu nikakor ne bo počutilo utesnjene, s seboj lahko vlečejo od 695 pa vse tja do 2000 litrov prtljage (s prostornino prtljage se seveda manjša število potnikov), dva mulčka pa lahko trdno in varno priklenete s sistemom IsoFix … za številčnejše dru(šč)žine pa obstaja tudi sedemsedežna različica.

Touran v svoji bencinski različici navdušuje s svojim preverjenim 1.4-litrskim agregatom, ki zmore 103 kilovate moči. Za razliko od svojega dizelskega brata, je spev motorja prava milina, medtem ko se zna pripetiti, da boste zaradi neslišnosti v prostem teku često posegali po ponovnem zagonu motorja.

Bencinski Touran je bil opremljen z najvišjo stopnje opreme, Highline, kar pomeni, da boste ob že omenjeni opremi Trendline, našli od oblazinjenja iz alcantare, serijske dvopodročne klimatske naprave, kromiranih dodatkov, park assista 2.0, ki se v praksi dejansko izkaže kot zelo uporaben in še nekaj drugih malenkosti. Kot dodatno opremo si v kombinaciji radijskega sprejemnika RNS 315 (občutljiv zaslon na dotik) vsekakor velja omisliti še navigacijsko napravo, ki po ceniku (za Highline) velja 315 evrov.

Verjetno se bodo številni povprašali kako je s porabo goriva? Po nekaj testnih kilometrih se je ob zmerni vožnji poraba goriva ustavila pri osmih litrih po sto prevoženih kilometrih, na daljših relacijah lahko posežete tudi po litru manj, sicer pa bo poraba preko desetih litrov bolj izjema kot pravilo, oziroma bo odvisna od vašega ega in seveda želje po (pre)hitri vožnji.


In sedaj dilema kateri bi bil za vas? V osnovi je med obema motorjema z enako opremo razlika v ceni zanemarljivo majhna. Ker je bil bencinski Touran opremljen z najvišji stopnjo opreme in dizelski Touran z najnižjo stopnjo je razlika v ceni nekoliko nerealna. V dodatni opremi si vsekakor, kot že omenjeno, velja omisliti radijski sprejemnik RNS 315 z navigacijsko napravo in tudi sledljivi ksenonski žarometi niso zanemarljiv del. Lahko bi dejali nekako takole.

Tisti, ki prisegate na dizelske agregate se boste raje nastavili vetru proti nafti, a lahko se zgodi, da boste kasneje ugotavljali, da je bilo 77 kilovatov pač premalo. Bencinski TSI svoje poslanstvo opravlja zgledno, za večino kupcev bo 103 kilovatov moči povsem dovoljšnih. Bo pretehtala liter manjša poraba pri dizelski različici, ali 26 kilovatov moči več in bolj umirjen način vožnje? Odločitev bi znala (p)ostati težka, a večina na uredništvu caranduser.com se je z več sline obračala po bencinski različici.

Aleš Majerič, Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Touran 1.6 TDI Trendline Touran 1.4 TSI Highline
Hvalimo: Hvalimo:
+ prilagodljivost + prilagodljivost
+ prostornost + prostornost
+ kvaliteta izdelave + kvaliteta izdelave
+ zvočna izolacija + zvočna izolacija
+ uporabnost + pomični zadnji sedeži
+ vozne lastnosti + uporabnost
+ kultiviran agregat
+ vozne lastnosti
Grajamo: Grajamo:
– cena v primerjavi s konkurenti – cena v primerjavi s konkurenti
– širina sedežev v drugi vrsti – širina sedežev v drugi vrsti
– podhranjen motor

 

Tehnične lastnosti:

Touran 1.6 TDI Trendline Touran 1.4 TSI Highline
Mere dolžina/širina/višina (mm) Mere dolžina/širina/višina (mm)
4397/1794/1634 4397/1794/1634
Medosna razdalja (mm) Medosna razdalja (mm)
2678 2678
Prostornina prtljažnika (l): Prostornina prtljažnika (l):
695/1989 695/1989
Teža (prazno v./dovoljena) (kg): Teža (prazno v./dovoljena) (kg):
1539/2180 1539/2180
Agregat: Agregat:
dizelski, 4-valjni, 4 ventili na valj turbobencinski, 4 valjni, 4 taktni, vrstni
Delovna prostornina (ccm): Delovna prostornina (ccm):
1598 1390
Največja moč pri vrt./min: Največja moč pri vrt./min:
77 kW pri 4400 103 kw pri 5600
Največji navor pri vrt./min.: Največji navor pri vrt./min.:
250 Nm pri 1500-2500 220 Nm pri 1250 – 4000
Največja hitrost (km/h): Največja hitrost (km/h):
183 202
Pospešek 0 – 100 km/h (s): Pospešek 0 – 100 km/h (s):
12,8 9,7
Posoda za gorivo (l): Posoda za gorivo (l):
60 60
Poraba po EU normah (l/100 km): Poraba po EU normah (l/100 km):
6,3/4,5/5,1 10,2/6,1/7,5
Poraba goriva na testu (l/100 km): Poraba goriva na testu (l/100 km):
7,5 8,8
Emisije CO2 (g/km): Emisije CO2 (g/km):
134 159
Cena osnovnega modela (v EUR): Cena osnovnega modela (v EUR):
18.045 18.045
Cena testnega modela (v EUR): Cena testnega modela (v EUR):
23.200 27.800
Uvoznik: Uvoznik:
Porsche Slovenija d. o. o. Porsche Slovenija d. o. o.
Spletna stran: Spletna stran:
www.volkswagen.si www.volkswagen.si

 

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button