AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Mini je razgrnil Acemana

VIDEO: Ohranja stilski izgled in dimenzije med Cooperjem in Countrymanom.

Bavarci so naposled le razgrnili svojega električarja po imenu Aceman, ki ohranja videz študije in njene gabarite. Prihaja v malce bolj oglati formi kot smo je pri Minijevih aktualnih modelih vajeni, medtem ko nedrja električarja odražajo enak minimalističen pristop, kot smo ga bili vajeni v nedavno osveženih Mini modelih. Na voljo je v dveh različicah, prav tako nudi dva dodatna karoserijska barvna odtenka. V salonih ga pričakujte v novembru, pri čemer pripravite vsaj 37 tisočakov.

Kar takoj preverimo pogonski opciji z oznako E in SE. Prva, seveda šibkejša, zmore 135 kW (184 KM) in 290 Nm navora, hrani 42,5 kWh energije in Acemana do stotice požene v 7,9 sekunde, medtem ko SE različica na kolesa spravi 160 kW (218 KM) in 330 Nm navora. Posledično do stotice z mesta pospeši v 7,1 sekunde, zaradi zmogljivejšega pogona pa so ji namenili tudi nekoliko večji e-hranilnik s kapaciteto 54,2 kWh. Avtonomija? Aceman E naj bi v orptimalnih razmerah zagotovil do 310 kilometrov brez vmesnega polnjenja, zajetnejši SE pa 405.

Kot že uvodoma rečeno se Aceman dimenzijskoi postavlja med klasičnega Cooperja in večjega križanca Countryman. Dolg je 4.070 mm, širok 1.754 in visok 1.514 mm. Kratki previsi in tako imenovana »two-box« zasnova omogočata funkcionalno izrabo prostora ter gostoljubje za 5 potnikov. Pri zgledu izstopajo novi oglati LED žarometi, oktagonalna maska v srebrnem ali črnem odtenku ter izrazit prehod med karoserijo in stekli z namenom optimizacije aerodinamike vozila.

Mini Aceman bo na voljo v treh sklopih opreme, ki se bodo odražali tako navzven kot v notranjosti – Classic, Exclusive in Sport. Exclusive bo pričakovano več stavila na kromane elemente, medtem ko bo Sport prinesel nekaj oblikovnih potez iz pobalinskih Minijev JCW.

Glede notranjosti večjih pretresov ni, saj se celotna zgodba vrti okoli treh ključnih akterjev – centralnega OLED zaslona s premerom 24 centimetrov, osrednje konzole in volanskega obroča iz sintetičnega usnja Vescin. Prtljažni prostor meri 300 litrov, v primeru poklopa druge sedežne vrste pa 1.005 L. Mini Aceman bo na voljo z zajetnim naborom elektronskih varnostno-asistenčnih sistemov ter sodobno multimedijsko tehniko. Več bo znanega ob uradni premieri, ko Aceman zapelje v naše salone.

Blaž Likovič
foto: Mini

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button