AvtomobiliTesti

Volkswagen Tiguan Allspace R-Line 2.0 TDI DSG

Mojster družinske rabe, ki maha v slovo

Oni dan, ko sem moje dekline odpeljal na sladkanje v ljubljansko nakupovalno središče z nam ljubo sladoledno oazo, sem med okušanjem ledene pregrehe skozi medetažno odprtino zazrl novo tretjo generacijo VW Tiguana, ki je ravnokar pokukala na plano. Misli so mi kljub novemu člani VW bratovščine nemudoma odtavale k testnemu Tiguanu Allspace druge generacije, podaljšani in prostornejši različici torej, ki so ji šteti dnevi. Trenutek ali dva kasneje so skozi moj procesor švignile znamenite Kacinove besede, ki jih je uradni »korona govorec« namenil podalpski naciji ob zaprtjih naše dežele – »Uživaje, dokler lahko!«. Naj pojasnim …

Testni voz je imel pod motornim pokrovom usidrano dvolitrsko dizelsko klasiko s 150 »žvinčeti«, navor je preko DSG menjalnika pošiljal na vsa štiri kolesa, Allspace pripis ali dolgin v VW žargonu pa s seboj prinese še 760 litrov v nahrbtniku. Serenada, ki trka na srce očetom in mamam šoloobveznih otrok. Takim, kot sem sam torej. Seveda tudi vsem tistim, ki iščejo sodobno SUV nadomestilo za izumrlega vse-opravilnega enoprostorca. Litri v prtljažniku so visoki zaradi dveh sedežnih vrst namesto treh, ki vam v denarnici prihranijo osmero evrskih stotakov in bolečine v križu ob prekladanju sedežev v in iz vozila, v kolikor bi to pogosto počeli. Pri vsem tem si pragmatičen človek razumljivo zastavi vprašanje, zakaj bi torej VW odpisal Allspace izvedenko pri povsem novi tretji generaciji Tiguana?

Odgovora vam žal ne morem servirati, ker je imel testnež resnično prav vse adute, ki jih današnje družine zahtevajo. Kje začeti? Morda prav pri pogonu. Dvolitrski TDI s 150 KM je preverjen in povsem zmogljiv gorilnik nafte, ki tudi malce bolj zajetnega Allspaca požene v dir. Samodejni DSG menjalnik doda ščepec romantike v celotno povest, četudi ima sicer zgolj občasne preglavice z odločnostjo in iskanjem pravega zobnika. Jeziček na tehnico je tokrat postavil štirikolesni 4Motion pogon, ki je mojemu štiričlanskemu plemenu prav prišel med iskanjem snežnih površin za zimske otroške vragolije. Da smo ga našli, smo se morali povzpeti višje kot minula leta, da se nismo gnetli z večino pa še malce dlje, kar je omogočil suveren 4×4 pogon. Ta nudi četvero voznih profilov in sicer Sneg, Cesta, Teren in nastavljivi Teren. Ne rabite dvakrat ugibati kaj smo izbrali in švignili po pobeljeni cesti s sanmi v nahrbtniku. Delovni dizel je kleno gnal družinsko kočijo v klanec, medtem ko so vsa štiri kolesa delovala kot simfonični orkester. Palec gor za pogon! Med celotnim druženjem smo v povprečju skurili 6,3 litra sajastega napoja, kar je glede na velikost avtomobila in skupne pohode v tistem tednu več kot odlična cifra.

Ok, staja je bila pokrita, kaj pa sama ježa? Sedlo …? R-Line paket ne prinaša le všečnega dinamičnega videza temveč tudi nekaj športnosti in estetike znotraj družinske VW kočije kot so recimo »Carbon Grey« dekorativni elementi, stopalke iz legiranega jekla, oblazinjenje s posebno tkanino ter recimo usnjen športni volan. Kljub vsej športni estetiki se resnična bit Tiguana Allspace skriva v njegovi veličastni prostornosti. Pilot in kopilot imata lastno dnevno sobo, medtem ko se druga klop bohoti v pravcati sobani. Nalašč pretiravam, a prostora je res obilo. Čeprav bi na zadnjo klop resda lahko sedli trije osebki, bo sredinsko posedenemu malce neprijetno zaradi grebena oblazinjenja, kar na krajših poteh ne bi smelo biti moteče. Sem 760 litrov v nahrbtniku že omenil? Pravcata mobilna lopa za vso družinsko motorizirano divizijo – vozički, poganjalci, skiroji … »you name it!«. Vse se spravi v Tiguanov ruzak, pa še za kakšno reč (ali več njih) se najde mesto.

Pogon, športen videz in obilo prostora. Bi želeli še kaj več? Diskontno ceno verjetno, ki pa je pri vse teh lastnostih vendarle ne gre pričakovati. Pravega cenika na spletu več ne gre najti, saj je v uradnem katalogu naveden zgolj model brez 4Motion pogona, ki zahteva 52 tisočakov, zato jih še nekaj malega dodajte in testni voz je lahko vaš. Precej, za sicer resnično čeden in vsestranski družinski avtomobil, ki se umika iz prodaje.

4 kulske

Fotrov kotiček

Čemu se Allspace poslavlja vedo verjetno le odgovorni pri Wolfsburgu, sam jih ne razumem najbolje. Ljubljenec slovenskih garaž, ki je nekako prevzel tisto »upper middle class« titulo in nažgal konkurente v svojem segmentu (z bratskim Kodiaqom povsem za petami) se sedaj umika nasledniku z bistveno mehkejšo sodobnejšo VW podobo in brez Allspace izvedenke. O videzu novinca sodite sami, medtem ko vsi lačni vsestranskosti prostorneža iz VW salona brž ponj, sicer vam odpelje …

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ R-Line podoba in ambient. Velika žlica udobne dinamike.
+ Kleni TDI nikoli ne razočara. Ne s porabo, ne z odzivnostjo.
+ DSG se ne zdi več tako dominanten med dvosklopčneži, pa vendar mu dodam plusek.
+ 4Motion štirikolesni pogon. Saj ga ne rabite, le ko ga zares ga …
+ Prostornost prednje in druge vrste. Ni ga čez komot …
+ 760 litrov zadaj, kje sta še strešni kovček in kolesa na kljuki?
+ Ko osvojite pogonsko tehniko, bo DSG zobnike menjal kot profesor.
+ Poraba. Grami ogljika gor ali dol, kleni TDI posrka malo in odda veliko energije.

GRAJAMO:
– Vidim zgolj eno samcato hibo, ki se meri v evrih.

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.726 / 1.859 / 1.666
Medosna razdalja (mm) 2.789
Prostornina prtljažnika (l) 760 – 1.920
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.907 / 2.420
Agregat Turbodizelski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.968
Največja moč pri vrt./min. 110 kW (150 KM) pri 3.000
Največji navor pri vrt./min. 360 Nm pri 1.600 – 2.750
Največja hitrost (km/h) 197
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 9,7
Posoda za gorivo (l) 58
Poraba po EU normah (l/100 km) 6,4
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,3
Emisije CO2 (g/km) 169
Cena osnovnega modela (v EUR) 51.191
Cena testnega modela (v EUR) 47.539 (s popusti)
Uvoznik Porsche Slovenija d.o.o.
Spletna stran www.volkswagen.si

 

 

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button