TestiUre

Rolex Sky-Dweller

Ura povzpetnikov, zlikovcev filmskih platen ter novodobnih investitorjev. Rolex je vse to in še več, urarski kult, ki se je koval zadnjih 20 let. Kaj je botrovalo k temu vzhičenju okoli švicarske znamke z logotipom krone, sem želel podoživeti med daljšim druženjem z vse bolj zaželenim zapestnim modelom Sky-Dweller.

Pred nekaj tedni sem poslušal intervju z zbirateljem luksuznih ter redkih ur, v katerem je omenil, da si lasti več kot 60 let starega Rolexa, katerega lastnik je bil njegov dedek. Ura je bila od svojega nastanka zgolj enkrat servisirana, tam v 60. letih, vendar še vedno deluje kot se za gre ter natančno prikazuje čas. Krajšo zgodbo je zaključil z dejstvom, da bi si vsakdo moral kupiti Rolexa, oziroma bi to morala biti njegova prva ura, saj bo delala najdlje od vseh, ker je preprosta in robustna.

Do določene mere se z gospodičem celo strinjam. Rolex je v urarskem svetu skoraj tako kot Volkswagen na slovenskih dvoriščih. Številčno razširjen, prepoznaven ter skoraj obveza. Če se z njihovimi pripadniki ne ujameš, se ti slabo piše. Tisti, ki ste vsaj malo pokukali v urarski svet, pa najverjetneje že veste, da se na Rolex čaka in to ne pol leta, kot na kakšnega Tiguana. O, ne ne, za najbolj zaželenega Rolexa boste po imenu Daytona se čaka že več kot 20 let. Potapljaški Submarinerji se ponašajo z malenkost krajšo dobo, ki je še vedno med 5 in 10 let. Seveda lahko uro dobite prej, ampak v tem primeru pripravite tudi do trikratno vsoto prodajne cene.

In tukaj pridemo na prvo plat Rolexa, ki je v zadnjih letih se mi zdi da postal sinonim za hiter zaslužek. ”Interesenti” se napišejo na čakalne liste samo zato, da lahko dobljeno uro že naslednji dan prodajo. Ta scenarij sicer pri Sky-Dwellerju ni tako pogost, saj ura nima takšne dodane vrednosti na sekundarnem tržišču in obenem ni tako razvpita kot njena potapljaška družina. Mogoče je to eden izmed čarov Sky-Dwellerja. Rolex pod krinko, ki se kljub vsemu ponaša z možnostjo prikaza časa dveh časovnih pasov, kar je odlično za vse, ki veliko potujete ter nudi letni koledar (annual calendar), kar pomeni, da vam ne bo treba sleherni mesec nastavljati datuma, saj ima dolžine mesecev (30 ali 31 dni) mehanizem prednastavljene.

Zlikovci

Ob zapenjanju Rolexa na zapestje, sem se večkrat spomnil na ”podle fante” večernih filmskih uspešnic, ki na zapestju pogosto vihtijo zlate ali delno zlate Rolexe. Vrtijo, ker si zmeraj pustijo kakšen člen več na zapestnici, da je ura simpatično opleta na zapestju ter s tem zbuja pozornost okolice. Le ozrite se v kakšni restavraciji okoli sebe in stavim, da boste naleteli na kakšnega možakarja, ki bo vsake toliko pomigal z zapestjem ter si popravil uro – velik odstotek možnosti je, da bo beseda tekla o Rolexu.

Kovinsko zlata kombinacija Rolexa Sky-Dweller z jubilejno zapestnico je kot nalašč za takšne priložnosti. Čeprav ni toliko v uči bodeča kot popolnoma zlata varianta, boste povsod poželi ravno dovolj pozornosti. Rolexovih značilnosti pač ni mogoče skriti pred širnim svetom. Mogoče ravno zato na zadnji strani ohišja ni sleherne reči. Zgolj praznina, ki pusti malo grenak priokus, kakor tudi masa ure, katera daje občutek, kot bi bila iz svinca. Že res, da je 17.550 evrov potrebno nekako ovrednotiti, a sem mnenja, da ima Rolex še veliko možnosti za izboljšave.

Ampak, kot je razvidno s stališča trga, teh pravzaprav zaenkrat ne potrebuje. Nadobudneži in tisti, ki so v svojem mišljenju uspeli na poti življenja, si omislijo Rolexa. Največkrat v delno zlati ali zlati izdaji. Rolex je definitivno velik statusni simbol ter sredstvo, katerega lahko po celem svetu pretopimo v denar, kar za preostale ure vsekakor ne moremo tako z gotovostjo trditi.

Rolex je ura in ura je Rolex. Vendar, če Rolex obravnavamo in kupimo zgolj zaradi navedenih stvari, potem v nas ni prav veliko simpatije do urarstva oziroma imamo na voljo toliko drugih, zgodovinsko bogatih ter horološko impresivnih urarskih znamk.

Rocco
foto: caranduser.com

SPECIFIKACIJE – Rolex Sky-Dweller

Ohišje 42 mm premer; ohišje iz materiala Yellow Rolesor – kombinacija Oystersteel and 18 karatnega rumenega zlata; 100 m vodotesnost
Številčnica Barva penečega vina (Champagne color), modra luminiscenca indikatorjev ur
Mehanizem Hišni Rolex kaliber 9001; Večni, mehanski, samonavijalni, dvojni časovni prikaz, letni koledar; 72-urna rezerva energije; natančnost -2/+2 sekundi na dan
Pas Yellow Rolesor – zapestnica v kombinaciji Oystersteel ter 18 karatnega rumenega zlata
Referenčna številka 326933
Cena 17.550 €

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button