AvtomobiliGospodarska vozilaTesti

Ford Ranger Raptor 3.0 EcoBoost e-4WD

Anihilator rutine

A veš un filing, ko zjutraj vstaneš, se odpraviš v kopalnico, opraviš jutranje obveznosti, se skobacaš za mizo, narežeš salamo, pogreješ kruh. Potem zopet tedenska rutina v službi (ali šoli), kjer so misli usmerjenje k načrtovanju vikenda. In če načrtujete preživljanje prostega časa z boljšo polovico, družino, ali pa prijatelji … potem ste ravnokar na dobri poti, da spoznate razbijalca … rutine!

To kar je gorski tekač med nedeljskimi pohodniki na ljubljansko Šmarno goro ali mariborsko Kalvarijo, je Ranger Raptor med terenci. Pobalinski pickup z modrim ovalom na volanskem obroču in zloveščim F-O-R-D napisom na maski je ustvarjen za otroško razposajeno tekanje po praktično vseh neutrjenih podlagah, ki jih na našem modrem planetu najdete. Mi smo se odločili, da osvojimo kultno hribovje Bjelašnice, ki je pred 40 leti na zimskih OI v Sarajevu med nesmrtne izstrelila Jureta Franka.

Da so takšna početja z Raptorjem dejansko fizično možna, so Ford Performance inženirji vgradili nemalo naprednih rešitev, ki zajemajo vse od rjovečega agregata in posebnega podvozja do naprednih možnosti razporejanja navora na vsa štiri kolesa. Kaj točno se pod imenom »pogonska tehnika« v Ranger Raptor vozilu pravzaprav nahaja?

Kotel z veliko močjo

Če je prva generacija sodobnega Rangerja na evropska tla v takratni vladavini sajastih pogonov pripeljala navitega turbodizla, so Američani z drugo vendarle z verige sneli tudi oktansko EcoBoost twin-turbo V6 različico s tremi litri delovne prostornine. Če je njena pipica popolnoma odprta zmore dobrih 400 KM in skoraj 600 Nm navora, medtem ko so EU birokrati zaradi dimnikarskih meritev poskočili v strop bruseljskega parlamenta in Ranger Raptorja v naše salone spustili z nekoliko okrnjeno stajo »žvinčeti« – le 292 KM in 491 Nm. Je to razlog za točenje solz? Nikakor!

Pobalinski voz še vedno razvije več kot dovolj moči, in precej pomembno, pri tem generira pristen V6 zvok, ki je v današnjih dneh večinoma predmet elektronskega generatorja kot dejanskega brnenja valjev. Da je akustika avtentična priča dejstvo, da so Fordovi inženirji med razvojem motorja kukali v garažo svoje NASCAR ekipe in si nekaj dobrot ter znanja tudi »sposodili«. Rezultat je veliko moči za širok nasmeh jezdecev v razgrajaškem »baby Raptorju«, kot jenkiji poimenujejo manjšega brata Forda F-150 Raptor.

Najbolj napredni velikoserijski blažilci iz Foxove delavnice

Bjelašnica je zares ogromna, poti pa milo rečene … p r e č u d o v i t e! Če ste se tja odpeljali s klenim terencem – s kakršnim koli drugim vozilom raziskovanje toplo odsvetujemo! V nasprotnem primeru boste v dolino precej verjetno pripeljali avtomobil po delih. Terenska vožnja kljub številčni konjenici brez učinkovitega blaženja ne gre, sploh pa ne hitra in polna sunkovitih zavojev neskromno odmerjenega ameriškega moža postave. Ford na tem področju že dolgo sodeluje s podjetjem Fox, ki Raptorjem vseh vrst namešča dirkalno podvozje.

Pri Ranger Raptorju so to posebni 2,5-palčni blažilniki z notranjim obvodnim ventilom oziroma posebnimi loputami, ki se elektronsko prilagodijo do 500-krat na sekundo. Vsaki 2 milisekundi se torej odzovejo glede na razgibanost terena in vaš slog norenja (tj. blažijo ali utrdijo odziv), da vas ne bo vrglo iz »usnjenega sedla« oziroma bo lahko Ranger ostal v začrtani smeri, ki ste mu jo zadali. Trdoto vzmetenja je možno nastaviti sila enostavno s tipkami ob volanu, je pa razlika v treh režimih zares očitna. Kolega na sopotnikovem sedežu je proti vrhu Bjelašnice (2067 n. m. v.) že bridko ječal, a je način „off road“ spremenil vožnjo po zares zahtevnem terenu v precej velik užitek.

7 voznih profilov

Sedem veličastnih je znameniti vestern iz začetka 60-ih let prejšnjega stoletja, ali malce lirično poimenovana skupina triglavskih jezer, morda pa tudi 7 voznih profilov, ki uravnavajo delovanje sistema za nadzor stabilnosti, aktivnost zapor sprdnjega in zadnjega diferenciala, odzivnost volana in rjovenje trilitrskega twin-turbo EcoBoost V6 agregata.

Ranger Raptor nudi sedem prednastavljenih voznih načinov – Normal, Sport, Slippery (spolzko), Mud/Ruts (blato/kolovoz), Sand (pesek), Rock Crawl (skalno prečenje) in Baja (puščava). Vsak je seveda namenjen razposajeni vožnji po različnih podlagah in poskrbi, da celotna kompleksna mehanika vozila poskrbi za optimalno delovanje. Sport recimo poganja pogonska kolesa dlje časa za posebno razgrajaško doživetje, medtem ko je Baja posebnost Raptorja in mu omogoča off road pobalinstvo pri visokih hitrostih, pri čemer »našpiči« prav vse sisteme do njihovega maksimuma.

Elektronski zapori sprednjega in zadnjega diferenciala

„Bomo uspeli priti do Konjica (idilični kraj preko katerega se vije Neretva in je dom kultnega Titovega bunkerja),“ smo vprašali gospo stanujočo v tradicionalni domačiji v najvišje ležeči vasici BiH. Gospa hitrega jezika in še hitrejših veščin kuhanja prave bosanske kave, je dejala, da sicer pot obstaja, ampak jo močno odsvetuje, saj je bolj namenjena za traktorje. Pa jo vprašamo, če bo s tem avtomobilom šlo in pokažemo na Raptorja. Klepetava ženica se je le široko nasmehnila in zamahnila z roko „momci, samo idite!“

Že res, da je Raptor po srcu pravcati puščavski dirkač, vendar so mu namenili tudi nekaj alpinističnih pripravkov, ki poskrbijo za prečenje težavnega ali skalnatega terena. Govora je o sprednji in zadnji elektronski zapori diferenciala, ki skupaj s sistemom Trail Control tretje generacije poskrbi za križarjenje po brezpotjih z nizko hitrostjo.

Raptorja je občudovalo tudi lokalno kljuse in se na moč krohotalo (zadnja slika)

Še vemo kaj je zapora diferenciala? Gre za sklop, ki ob aktivaciji (zaklepu) poskrbi, da se obe kolesi na tej osi vrtita z enako hitrostjo. Pri Rangerju Raptorju se lahko zadnja elektronska zapora diferenciala vklopi samodejno preko izbranega načina vožnje (Sand, Mud/Ruts ali Rock Crawl) ali ročno v območju delovne hitrosti visokega (4H) ali nizkega (4L) štirikolesnega pogona. Delovanje zadnjega el. diferenciala deluje samodejno (izklop in vklop glede na hitrost), medtem ko je sprednji diferencial mogoče vklopiti le pri nizkem štirikolesnem pogonu (4L) pri hitrosti do 32 km/h. Nad to hitrostjo se samodejno izklopi. No, mi smo se v praksi uspeli prepričati o odličnem delovanju vseh sistemov, predvsem pa bodo še tako zahtevne poti sila preprosto prevozne. Na naši poti se je še lokalno kljuse navduševalo nad Raptorjem in ga občudovalo.

Zvočna kulisa

TV s sliko brez zvoka je zgolj polovični doživljaj, zato so mojstri za varjenje izpušnih cevi v Raptorjev »dimnik« namestili sistem aktivnih ventilov, ki omogočajo štiri profile delovanja izpušnega sistema oziroma njegovega grmenja – Quiet (tiho), Normal, Sport in Baja (puščava). Mi smo se orkestru šestih valjev, postavljenih v obliko črke V, težko uprli, zato smo vsak zagon vozila izkoristili za preklop v Sport ali Baja način, ki naježi kožo tako vozniku kot mimoidočim.

Udobje in uporaba

Ford Ranger Raptor je avtomobil, ki ime karoserijske zasnove „poltovornjak“ (angl. pick-up) upraviči do zadnje merske enote. 536 centimetrov dolžine, dobrih 200 širine in 192 centimetrov višine najbolje oriše spoznanje, da se vam na cesti preostali udeleženci v prometu umikajo hitreje kot se spreminja vreme v aprilu. Raptor ne skriva, da je vozilo za klene dedce (in nekatera dekleta, ki ne marajo klasičnih etiket), ki bodo z njim zagotovo izstopali.

Notranjost je vse prej kot iz kataloga gradbene mehanizacije 2023/2024. Je pravzaprav odlično razmerje med všečnim in uporabnim. Usnjeni sedeži so dovolj udobni tako za avtocestna križarjenja na poti proti Sarajavu, prav tako pa so dovolj praktični, da terenska vožnja v njih ni podoživljanje pekla – seveda, če niste pomehkuženi kot naš uredniški kolega, ki je ječal kot kraljevič na zrnu graha. Na zadnji klopi sicer ne boste deležni limuzinskega razkošja, po drugi strani pa Goethe tudi ne bi pisal drugega dela o mladem Wertherju.

Predvsem je impozantna celotna izkušnja. V prometu sedite nekje na višini voznikov avtobusov in nasploh se zdi, da je ves svet pod vami. Večina poltovornjakov je s prostorom na moč neuporabnih, saj v ogromen keson težko spravite kovčke ali karkoli vrednejšega, saj na vas prežijo tako dolgoprtneži, kot dež, sneg, prah … Pred leti smo z uredništvom odšli v Berlin s pick-upom in kovčke privezali in pokrili v kesonu. Priznam, da me je na počivališčih malo stiskalo pri srcu, po drugi strani pa sem pomislil, da verjetno takšen avtomobil z neugledno privezanimi in s plahto pokritimi kovčki prej odganja kot privablja ljudi. No, pri Fordu so vso zagonetko rešili z električnim rolojem, ki vašo vsebino v kesonu ščiti pred vremenskimi (in človeškimi) vplivi. Keson je ogromen, obremenite ga lahko s 650 kilogrami, osvetljen je z lučkami, v njem pa boste našli 12-V in 220-V vtičnici.

4 kulske

Na poti so nam zastavili številna vprašanja v stilu, kako požrešen je ta kolos. Odgovor? Hja, kolikor želite. Zna narediti tudi vrtinec v posodi za gorivo. V kolikor boste na avtocesti zares nežni s stopalko za plin, bo poraba približno 10 litrov, običajna vožnja pa bo števec za gorivo bolj pogosto pomaknila k 15 litrom na 100 kilometrov. Ampak, če si zastavljate vprašanja glede porabe goriva, potem ste zgrešili v samem bistvu.
In točno to je Raptor. Avtomobil, ki vam lahko pokaže drugačne dimenzije. Vozilo, ki vam bo ubilo rutino! Je pravzaprav nekaj resnično drugačnega in prej bodo nastale omejitve v vaši glavi kot pri premagovanju brezpotij, ki jih ne bi zmogel Raptor. Torej, vas je dovolj v hlačah, da si drznete ponuditi možnost, da vas Raptor zapelje? Mi smo doživeli precejšnjo katarzo. Ob obilici pomislekov na začetku, smo se le s težavo ločili od našega hrusta po končanem preizkusu.

Boštjan Horvat
foto in video: caranduser.com

HVALIMO:
+ enostavno Raptor
+ kolosalna pojava, ki resnično jemlje dih
+ prej vas bo razočaral partner kot pogon
+ terenske zmogljivosti so v stilu „ko ne gre več peš, gremo z Raptorjem“
+ električni rolo prtljažnika (kesona)
+ notranjost je ravna prava mešanica udobja in uporabnosti
+ nastavljivo vzmetenje, kjer se resnično občuti razlika glede na izbran profil
+ pnevmatike BF Goodrich vas bodo pripeljale na še tako oddaljen vrh
+ matrični žarometi
+ občutek, da ste v prometu nad vsemi ostalimi udeleženci
+ 12-voltna in 220-voltna vtičnica v notranjosti in kesonu
+ 7 voznih profilov
+ zvok motorja

GRAJAMO:
– poraba goriva je za sodobne standarde zares osupljiva
– parkirna mesta bodo na moč (pre)ozka
– takisto tudi parkirne hiše
– sedenje na zadnji klopi ni ravno užitek bibličnih razsežnosti
– sosedom v blokovskih naseljih ne boste (več) najboljši prijatelj(i)

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 5.360 / 2.028 / 1.926
Medosna razdalja (mm) 3.270
Dimenzije tovornega prostora dolžina / širina (mm) 1.564 / 1224
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 2.454 / 3.130
Agregat bencinski, šestvaljni V6, twin-turbo
Delovna prostornina (ccm) 2956
Največja moč pri vrt./min. 215  kW (292  KM) pri 5500
Največji navor pri vrt./min. 491 Nm pri 2300
Največja hitrost (km/h) 180
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 7,9
Posoda za gorivo (l) 80
Poraba po EU normah (l/100 km) 13,8
Poraba goriva na testu (l/100 km) 14,9
Emisije CO2 (g/km) 315
Cena osnovnega modela (v EUR) 77.450
Cena testnega modela (v EUR) 77.450
Uvoznik Summit Motors Ljubljana d.o.o.
Spletna stran www.ford.si

 

Povezani članki

11 komentarjev

  1. Bil sem pred leti v Sarajavu. Kar nekaj let za nami, imajo nekaj zanimivih idej, je pa bilo smučanje res superca, v našem primeru na Jahorini. Letos bo torej še bjelašnica .

  2. Taksn auto sodi pa res izkljucno na tak poligon kot je na slikah. Gdaj majo te aute po cestah pa res ne pasejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button