Nasveti in varnostNoviceTehnikaV razmislek

Proizvajalci programskih platform si na vse pretege želijo vstopiti v vozila.

Kako idilično se sliši, če bi vaš jekleni konjiček oziroma njegov operacijski sistem temeljil na enakem kot vaš mobilni telefon. Torej večino je govora o Androidu in Applu, ki v svetu mobilnih telefonov in tablic absolutno dominirata pri razvoju programskih orodij in aplikacij.

Predvsem pri Applu si prizadevajo, da bi njihov domet povečali v avtomobilski industriji. Ne le preko Apple CarPlay programske opreme, ki je del multimedijskega vmesnika sodobnih vozil, temveč bi celoten infozabavni sistem temeljil na iOS platformi oziroma operacijskem sistemu. To pa nadalje odpira »pandorino skrinjico« varnostnih in uporabniških vprašanj, saj bi s tem vozila in njihovi proizvajalci izgubili možnost razlikovanja.

Povedano drugače, danes imajo mobilniki relativno podoben vmesnik oziroma skoraj poenoten, ko je govora o enem ponudniku, medtem ko je to v vozilih trenutno prepuščeno proizvajalcem. Kako bi se počutili v vozilu, kjer bi imeli različni proizvajalci enak vmesnik in celo instrumentacijski zaslon. Pri Applu namreč želijo nadgraditi svoj status z možnostjo upravljanja klimatizacije v vozilu, kaj kmalu pa se bodo lahko razširili še na upravljanje preostalih funkcij, tudi asistenčno-varnostnih sistemov recimo.

Že res, da bi poenotenje prineslo »neboleč« prehod ob menjavi znamke in modela vozila, vseeno pa to prinaša poenotenje med različno ovrednotenimi znamkami. Tako recimo imata Renault in Volvo Cars v svojih novih vozilih nameščen Googlov operacijski sistem Android Automotive OS, ki upravlja s praktično vsemi digitalnimi elementi v vozilu, tudi potniškimi mobilnimi napravami, če so le-te povezane.

Kaj menite? Se vam zdi to praktična ali nepotrebna rešitev?

Blaž Likovič
foto: VNC

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button