AvtomobiliTesti

Nissan X-Trail Tekna E-Power 4WD e-4ORCE

Bencin v ruzak in akcija!

Definicija pravi naslednje: Električni generator je električni stroj, ki pretvarja mehansko energijo v električno. Mehansko energijo zagotavlja pogonski stroj. V našem primeru je to seveda motor z notranjim zgorevanjem. Ok, torej ima testni X-Trail na krovu dva motorja, klasičnega bencinskega, da proizvaja elektriko, in električnega, da žene kolesa. Kot bi doma vzeli bencinski električni agregat, ga naložili v prtljažnik električnega vozila, nato vžgali agregat in se odpeljali … Saj pravzaprav tako nekako pogon X-Traila tudi deluje.

Vendarle pri dotičnem e-Power pogonu ne moremo uporabljati besedo hibrid, vsaj ne v kontekstu kot smo ga vajeni, ker bo kolesa X-Traila vedno in povsod gnala elektrika. Slednje pač ne boste natočili na vtičnici temveč vam jo bo proizvedel 1,5-litrski trivaljni bencinski agregat. S to filozofijo v mislih so krenili Japonci, ko so v relativno velik družinski SUV namestili zgoraj opisan pogonski sistem. V teoriji obljubljajo nizko porabo in s tem ugodne emisije zaradi delovanja agregata v idealnem delovnem območju, vendar se v praksi izkaže, da fizika v laboratoriju ni enaka tisti v rednem prometu. Vendarle ima mobilna proizvodnja elektrike mestoma smisel, vendar počasi, do tam še pridemo.

Namenimo najprej nekaj besed novi, četrti generaciji X-Traila, do nedavno prilično robustnega družinskega športnega terenca, ki se ni ustrašil tudi manj zahtevnih brezpotij. Prvi dve generaciji sta bili pravi hribovki za malce bolj uglajeno, sila popularno in multipraktično tretjo, ki je žela zavidljive prodajne uspehe široma našega planeta, nova četrta pa (žal) sledi globalnim smernicam, ki terence spreobračajo v družinske mestne ladje, ki si ne upajo zapeljati niti na pločnik. No, X-Trail si zaenkrat še, kaj več od tega pa že privablja nelagodje v voznikov organizem – a le dokler se ne prepričate o X-Trailovih sposobnostih.

Vse zgolj zato, ker se je videz četrte generacije X-Traila malce pomehkužil. Morda sem pretirano zapisal, iz robustne je (pričakovano) prešel v elegantnejšo podobo, kot se za družinski SUV s tremi sedežnimi vrstami spodobi. Tako je, zadnja tretja vrsta sprejme dva člana, katerih višinska omejitev znaša 160 centimetrov – torej nekje do sredine osnovne šole, odvisno od genov seveda. V našem primeru je X-Trail gostil do pet osebkov, katerim je namenil 575 litrov zajeten nahrbtnik, posebno gesto pa nudi 85-stopinjski kot odpiranja vrat. Tega otrokom seveda nikar ne govorite, ker potem bo trpela poleg parkirana pločevina na parkiriščih.

Vrnimo se k bistvu našega testneža – električno-bencinskemu dvojcu. Za generacijo električne energije je zadolžen 1,5-litrski trivaljnik s 116 kW (158 KM), ki glede na hitrost vozila polni relativno skromno litij-ionsko baterijo z neto kapaciteto 1,7 kWh. Ta omogoči neslišno speljevanje z mesta ali kratko manevriranjem ob parkiranju recimo, kmalu zatem pa elektronika vklopi agregat za dolivanje elektrike. Slednjo zaradi štirikolesnega e-4ORCE pogona srkata dva e-motorja, vsak na svoji osi. Njuna skupna moč znaša 157 kW (213 kW) ter uporabnih 525 Nm navora in čeprav jima zmogljivosti nikakor ne očitam, sta prednostno namenjena samozavestni vožnji v dežju in snegu kot recimo pohajkovanju po neutrjenem terenu.

Eksperiment japonskih inženirjev sem preveril na prav vse možnih odsekih ter ga na koncu zaokrožil z normnim krogom. Na njem sem nameril 7,1 litra, pri avtocestnih 120 km/h na tempomatu sem v nekaj deset kilometrih nameril 7,5 L, po zvišanju tempa na sicer povsem normalnih 130 km/h pa že okroglih devet. Tudi v živahnem utripu prestolnice se je poraba ob prometni konici gibala pri približno osmih litrih, zato je idealen teren za tako gnanega X-Traila ležerno družinsko »izletovanje« po podeželskih cestah. Kak deci ali dva boste privarčevali v primeru intenzivne uporabe Eco voznega profila, ki pa opazno vpliva na klimatizacijo in odzivnost na voznikove komande.

Novi X-Trail je videzno in vsebinsko postal skoraj premijska družinska barka. Tekna sklop opreme namreč med drugim prinaša bombončke kot so električno pomična panoramska streha, 19-palčna platišča, projecirni 10,8-palčni Head-Up zaslon, inteligentne LED žaromete, asistenčno tehnologijo ProPilot z navigacijo in prostoročno električno odpiranje prtljažnih vrat. Vse to na že predhodno dodobra zabeljeno serijsko opremo. Pri uvozniku so dodali še usnjeno oblazinjenje in belo biserno barvo, kar končno ceno postavi malce iznad petdesetih tisočakov. Ni poceni, je pa fer glede na končni dobitek.

4 kulske

Fotrov kotiček

Priznam, da me žalosti izginjanje robustnejših družinskih SUV-jev, ki smo jih ob klenih sajavčkih radi pognali tudi v kakšen hrib. Sam ob vsaki priložnosti rad skočim na katerega izmed slovenskih vršacev v Alpah, a do izhodišča za visokogorje redko kdaj vodi lepo utrjena pot (cesta je že pravljični izraz). Do tja sem se vedno najraje podal ravno v X-Trailu ali kateremu izmed konkurentov, tokrat pa moram priznati, da bi dvakrat premislil, preden bi premijskega testneža recimo zapeljal na Jermanco nad Kamniško Bistrico ali morda na kmetijo Suhadolnik nad Kokro.

X-Trail bi tja seveda zlahka prilezel, vendar na račun tveganja, da si »umaže« lakaste 19-palčne čeveljce, čeprav sem na spletu opazil kar nekaj dokaznega gradiva, da se X-Trail z e-4ORCE pogonom vendarle ne boji resnejših terenskih preizkusov in blata. Le dober tlačni čistilec si nabavite in dovolj širok odtok v meteorni jašek, da se bo umazanija sprala tudi z vašega dvorišča. Za zaključek zato z vseljem dodam, da X-Trail kljub elektrifikaciji in evoluciji v bolj fine kroge, k sreči še vedno ohranja svojo terensko bit.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Premijski videz mu pristoji, k sreči katalog nudi tudi terenske elemente.
+ Družinsko uporabna prostornost.
+ Sistem za pregled okolice vozila se izkaže tudi pri preverjanju terenskih sposobnosti.
+ E-4ORCE pogon poskrbi za suvereno vožnjo v dežju (in snegu).
+ Po pregledu YouTube dokaznega gradiva očitno tudi na resnem terenu, kamor bi sicer redko kdo upal.
+ Ohranitev določenih stikal v digitalno usmerjeni kabini.
+ Seznam opreme bi zahteval kar nekaj pozornosti bralca.

GRAJAMO:
– Poraba. Sem pričakoval večjo mero skromnosti.
– Mestoma se agregat vendarle požene v višave. K sreči predvsem na avtocesti, kjer je to pričakovano.

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.680 / 1.840 / 1.720
Medosna razdalja (mm) 2.705
Prostornina prtljažnika (l) 575 – 1.396
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.951 / 2.345
Agregat Turbobencinski, trivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.497
Kapaciteta baterije [kWh] 2,1 kWh (bruto)
Največja sistemska moč 157 kW (213 KM)
Največji sistemski navor 525 Nm
Največja hitrost (km/h) 180
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 7,0
Posoda za gorivo (l) 55
Poraba po EU normah (l/100 km) 6,5
Poraba goriva na testu (l/100 km) 7,1
Emisije CO2 (g/km) 146
Cena osnovnega modela (v EUR) 47.828
Cena testnega modela (v EUR) 50.338
Uvoznik GA Adriatic d.o.o.
Spletna stran www.nissan.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button