AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Volkswagen ID. Code: koncept električnega modela prihodnosti

Koncept ID. Code napoveduje nove smernice in rojstvo električn podznamke ID.UX.

Volkswagen strateško razvija svoj pristop “na Kitajskem, za Kitajsko” in si prizadeva za večjo usklajenost z željami tamkajšnjih kupcev. Koncept ID. Code, premierno predstavljen na kitajskem avtomobilskem sejmu, ponuja vpogled v prostoren električni SUV, prilagojen kitajskemu okusu in zasnovan za avtonomno vožnjo četrte stopnje. Poleg tega je uvedba podznamke ID.UX s paleto električnih modelov namenjenim mlajšim potrošnikom z aktivnim življenjskim slogom.

Izvršni direktor Thomas Schäfer poudarja Volkswagnovo zavezanost Kitajski in izpostavlja tridelno strategijo, ki se osredotoča na razširjeno ponudbo elektrificiranih izdelkov, prilagojen jezik znamke in oblikovanja ter lokalni tehnični razvoj. ID. Code služi kot predogled te prihodnosti na Kitajskem in prikazuje nove oblikovalske elemente in tehnološke standarde.

Konceptno vozilo odlikuje poseben oblikovalski pristop, prilagojen željam kitajskega trga, z elegantnimi površinami, ki spominjajo na grand tourerje. Njegova zunanjost služi kot platforma za napredne svetlobne in zaslonske sisteme s pomočjo umetne inteligence, ki izboljšujejo tako estetiko kot funkcionalnost. V notranjosti se združujeta resnični in virtualni svet, kar na novo opredeljuje izkušnjo mobilnosti, saj ponuja konvencionalno vožnjo ali avtonomne zmogljivosti četrte stopnje.

Pri Volkswagnu nameravajo do leta 2030 družino ID. razširiti na 16 modelov, kamor prištevajo tudi peterico električnih modelov podznamke ID.UX. Strategija rasti vključuje uvedbo električnih različic obstoječih modelov in predstavitev novih priključnih hibridov s podaljšanim električnim dosegom. Partnerstva s podjetji, kot je Xpeng, omogočajo razvoj lokalnih platform, kot je China Main Platform (CMP), kar Volkswagnu omogoča ponudbo raznolikih izdelkov v različnih tržnih segmentih.

Podznamka ID.UX cilja na nove demografske skupine kupcev na Kitajskem in združuje uveljavljene Volkswagnove lastnosti s svežimi oblikovalskimi elementi. Prvo vozilo pod novo oznako bo ID.Unyx, predvidoma predstavljen že letos, odlikuje ga vozniško osredotočena notranjost z naprednimi koncepti prikazovanja in upravljanja.

Volkswagnova zavezanost Kitajski se razteza preko razvoja izdelkov na celotne ekosistem proizvodnje, razvoja in nabave. Znamka širi svojo delovno silo na področju raziskav in razvoja v Anhuiju ter krepi prizadevanja za lokalizacijo, da bi skrajšala razvojne cikle. Sodelovanje s kitajskimi partnerji, kot so XPENG, Horizon Robotics in Thundersoft, krepi Volkswagnov položaj na ključnih področjih, kot so avtonomna vožnja, informacijski sistem in povezljivost. S temi pristopi želijo okrepiti svojo prisotnost na največjem avtomobilskem trgu sveta.

Žiga Kolman
foto: Volkswagen

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button