Prosti časŠportna oprema

Bestway Hydro-Force Rapid X3

Letošnjo „poletno“ sezono odpiramo z vodnimi dogodivščinami.

Letošnja pomlad je še nekoliko cagava. No, ali pa vreme. Roko na srce, se trenutne pomladne temperature ne razlikujejo kaj bistveno od zimskih. A, če nas zgodovina uči, bo deževnemu maju sledilo dolgo in vroče poletje. Večina čas poletnih pripek najraje preživlja od obali, toda ni ga lepšega kot odpluti do bližnjega (samotnega) zaliva ali pa otočka.

Tokrat smo na test dobili Bestwayev napihljivi kajak, ki smo ga, zaradi bolj zimskih razmer, po večini preizkušali kar na ponosu mesta Ljubljane – Ljubljanici. Gre za model Hydro-Force Rapid X3. Število 3 v naslovu namreč pomeni število oseb, ki se bodo lahko prevažale v kajaku. V precej kompaktni škatli boste, poleg kajaka, našli še dve aluminijasti vesli, dva snemljiva smernika in ročno tlačilko. Slednja je v resnici na moč praktična, vseeno pa svetujemo, da si omislite kakšno večjo, ki bo napihovanje (in izpihovanje) opravila hitreje in z manj truda.

Kajak Hydro-Force Rapid je izdelan iz vinila, vsled tega pa je precej priročen za rokovanje (in shranjevanje). V dolžino meri 381 centimetrov, medtem ko boste v širino našteli natanko 100 … centimetrov. Mi smo v uredništvu za celoten proces napihovanja potrebovali nekaj manj kot 10 minut. Resda smo si zraven pomagali še z eno tlačilko, a tudi s priloženo bi šlo. Bestwayev kajak ima poznano (in razširjeno) arhitekturno zasnovo. Ob strani sta dve veliki napihljivi komori, ki zagotavljata stabilnost čolna, za dodatno čvrstost (in plovnost) pa se napihne tudi dno. V preteklosti smo že spoznali, da bo čoln ploven/vozen, v kolikor bosta napihnjeni vsaj dve od treh komor (dve stranski in/ali dno).

Nekaj podrobnosti

Večina novodobnih kajakov v paketih ponuja sedeže, ki so, bodisi napihljivi bodisi iz lahke pene. Bestway je paketu priložil tri napihljive sedeže, ki jih na čoln pričvrstite z ježki, za dodatno čvrstost pa jih vpnete s priloženim pasom.

Bestway Hydro-Force Rapid X3

Velja omeniti, da imajo tri največje komore bostonski ventil (poznano pri večini napihljivih čolnih in hkrati drugačen ventil kot pri supih), medtem ko imajo sedeži in trikotniki ventile, ki jih boste prepoznali ljubitelji napihljivih blazin … in flamingov! Dva trikotnika pomagata ohranjati stransko čvrstost, medtem ko s tretjim povečate širino čolna na krmi, da je zadnjemu potniku bolj udobno.

Kot že omenjeno, boste v paketu dobili dve vesli, ki sta v resnici več kot dovolj korektni, tako za začetnike kot tiste z nekaj več izkušnjami. V vročih poletnih mesecih bo verjetno večina uporabila dvojno veslo (veslo z lopaticama na obeh straneh), mi pa smo, zaradi škropljenja z vodo, sneli eno lopatico in veslali v stilu kanuja. Hitrosti po naših izkušnjah niso bile nič kaj manjše, le bistveno manj smo bili mokri.

Pogled z vode je običajno nekaj najlepšega!

Nosilnost Hydro-Force Rapida je 250 kilogramov. V uredništvu smo se notri zbasali trije dedci , ki smo po številkah dosegli ravno predpisano mejo. Brez sence dvoma lahko pritrdimo, da je vodljivost kajaka zelo dobra, prav tako nismo imeli težav s številnimi valovi, ki so jih povzročale rečne ladje, ki so bile natovorjene s sadističnimi turisti, ki so kar tekmovali v navijanju, da bi se prevrnili v „smaragdno“ reko. Nismo jim pripravili zadovoljstva. Za lažje manevriranje sta pod dnom tudi dva smernika, ki ju sila enostavno pričvrstite na čoln.

Hydro-Force Rapid X3 brez težav kljubuje valovom večjih (rečnih) bark

Kaj poreči na kajak Bestway Hydro-Force Rapid X3? V uredništvu smo si bili enotni. V kolikor si želite tople dneve popestriti in niste prepričani, če bi radi posegli globoko v žep, potem je Rapid X3 odlična izbira. Je namreč več kot korektna vstopnica v svet veslanja, ki vas lahko zares krčevito potegne vanj. Ne zasede veliko prostora, cenovno je dovolj dostopen, hkrati pa vam bo odstrl dvom. Naša edina kritika je bil spoj dveh komor, ki je lahko pri veslanju nekoliko moteč in oster. Trenutno imajo pri slovenskem zastopniku kajak v akciji in boste zanj morali odšteti 208 evrov namesto 260, kar je, še enkrat, zagotovo več kot korektna cena. Druženje s prijatelji (ali družino) tako dobi novo dimenzijo.

KAJ NAM JE BILO VŠEČ:

+ Cena
+ Velikost zloženega kajaka
+ Priloženi sedeži
+ Domiselno in enostavno rokovanje s smerniki
+ Priložena vesla
+ Priložena tlačilka

KJE VIDIMO MOŽNOST IZBOLJŠAV:

– Var na zgornjem delu obeh stranskih komor
– Ni torbe za shranjevanje

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

8 komentarjev

    1. Preverjeno dovolj :). Trije možje postave z uredništva (masovno na na limitu nosilnosti xD) smo se udobno namestili v kajak in veslali več ur v kosu.

  1. Napihljivi me nikoli niso prepricali, se vedno prisegam na old school trde kajake. Je pa tud res, da ga nisem sprobal na bolj resnih vodah.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button