TestiUre

Stowa Flieger Klassik Sport Baumuster B

Letalstvo in horologija se prepletata že vrsto let. Potreba po natančnem merjenju časa v zraku je ustvarila svoj žanr, ki združuje pilotske ure. Ampak, ali veste, da obstaja posebna vrsta pilotskih ur, imenovana ”flieger” ura?

Slovenci z vzhodnega konca države s popačenko ”fliger” največkrat označijo letalo (pravilno nemško Flugzeug), a podrobnejši ogled nemškega slovarja razkrije, da beseda ”flieger” označuje pilota. Lahko bi rekli, da gre zgolj za nemško izpeljanko besedne zveze ”Pilot’s watch”, ampak se v tej ”Flieger Uhr” zgodbi skriva veliko bolj pestra vsebina.

Vse skupaj se je začelo v 40. letih devetnajstega stoletja, ko so nemški piloti v okviru druge svetovne vojne potrebovali zanesljiv instrument za merjenje časa. Le-ta zanesljivi beležnik časa so ob sebi želeli imeti navigatorji kot varovalko, v primeru, če ob povratku zataji ura v kokpitu. Poleg zanesljivosti ter robustnosti, pa so ”fligerji” morali upoštevali nekaj ključnih pravil. Premer ohišja je moral znašati 55-milimetrov, krona je morala biti dovolj velika, da je omogočala upravljanje z rokavicami. Na številčnici je bilo mesto 12. ure rezervirano za trikotnik s pikicami, medtem ko je številčnica morala biti jasna ter berljiva tudi ponoči. Za piko na i so morale ure biti opremljene z dolgimi pasovi, da so zaobjele rokav usnjene jakne navigatorja.

Sila preprost recept za kabinski pripomoček z eno samo nalogo. Kazati točen čas, podnevi, ponoči, obrnjen navzdol, …Rodila sta se dva znamenita tipa številčnic nemških pilotskih ur in sicer tip A, ki so ga izdelovali med letoma 1939 ter 1941, razpoznamo po enostavni razporeditvi arabskih številk na številčnici od 1 do 11. Od januarja 1941 je na plan prišel tip B, kateri ima na mestu ur minutno skalo s poudarjenimi številkami po 5 od 5 do 55, medtem ko se urni prikaz nahaja v sredini številčnice. Kljub različnemu izgledu, sta oba tipa bila krojena po petih pravilih v urarskih manufakturah, med katerimi je bila tudi Stowa.

Moderna ikona

Začetki podjetja iz Schwarzwalda segajo v leto 1927 na čelu z ustanoviteljem Walterjem Storzem, ki je s premetanko začetnic svojega imena kreiral naziv StoWa. Širši domet je urarskemu podjetju prineslo sodelovanje z nemško vojsko, ki se je sicer klavrno končalo, saj so Britanci leta 1945 zbombardirali Stowino tovarno v Pforzheimu. Vse ostalo je le še zgodovina.

Danes je Stowa širom sveta še zmeraj najbolj poznana po svojih ”flieger” zapestnih urah. Pravzaprav brez obotavljanja zapišem, da je preizkušeni model Stowa Flieger Klassik Sport Baumuster B izjemno avtentičen približek originalu. S premerom 43-milimetrov je moderno ohišje resda 12-milimetrov oddaljeno od navigatorjeve ure iz 40. let prejšnjega stoletja, a pristnost je še kako prisotna v moderni reinkarnaciji.

Ohišje ure je svojevrstna mojstrovina, saj ga še vedno ročno vzdolžno brusijo. Kar me je presenetilo med branjem gradiva za ta članek je to, da so le redki lahko eksperti s tako mirno roko za ravne vzdolžne bruse. Velika krona v obliki čebule ohranja svoje mesto na desni strani ohišja, kakor tudi dolga usnjena pasova, ki lepo zaobjameta zapestje. S širino 24-milimetrov ter štirimi kovinskimi zakovicami daje pašček všečen vitage izgled.

Slednji se nadaljuje na enostavno pregledni številčnici tipa B, ki je brez datuma ali omembe proizvajalca, namenjena eni sami funkciji. Prikazu časa. Le-tega vestno prikazuje tudi ob slabših svetlobnih pogojih oziroma popolni temi, saj so številke, indikatorji in kazalci vključno s sekundnim, konkretno premazani z luminiscenčnim nadevom. In če je zgodnji del namenjen funkciji, se spodaj skriva malo modernega pristopa. Stowa je na hrbtno stran namestila safirno steklo, skozi katerega je moč ozreti predelan ETA avtomatski mehanizem s hišnim rotorjem, ki vsebuje gravuro specifikacij, medtem ko premore shraniti do 38-ur energije navitja.

Kljub postavljaškemu ohišje ter letalski namembnosti, premore ohišje do 200 metrov globinske vodotesnosti, kar gre v prid širšemu naboru aktivnosti, med katerimi lahko to uro uporabljamo. In verjemite, da jo boste želeli imeti ob sebi. S preprostim in funkcionalnim izgledom ura ne želi izstopati, a obenem s sabo nosi bogato zgodovino znamke ter branže pilotskih ur.

Za nameček še Stowa ponuja program individualizacije, kar pomeni, da lahko poleg dimenzij in materiala ohišja, tipov številčnic ter paščkov izbirate še med možnostjo avtomatskega ali ročnega mehanizma, z ali brez prikaza datuma. Na številčnico se lahko vstavi naziv proizvajalca, medtem ko je v rotor, na ohišje ali na zaponko možno vgravirati personalizirano besedilo.

Če vas vsaj malo mika letenje ali zgolj iščete zapestno uro z aviatorsko tematiko, potem z originalno, kakovostno celovito ter ob tem še cenovno dostopno Stowo nikakor ne morete zgrešiti. Več o ponudbi pa si lahko ogledate TUKAJ.

Rocco
foto: caranduser.com

SPECIFIKACIJE – Stowa Flieger Klassik Sport Baumuster B

Ohišje 43 mm premer; 12,80 mm višina; 51 mm razdalja med ušesi (lug to lug); kovinsko ohišje z ročno obdelanim finim mat zaključkom; 200 m vodotesnost, masa 115 g
Številčnica črna številčnica z arabskimi številkami – zasnova tipa B nemške pilotske ure; luminiscenčna obdelava kazalcev ter indikatorjev ur
Mehanizem ETA 2824-2; avtomatski, samonavijalni; 24 draguljev, 41-urna rezerva energije
Pas rjav usnjen pas z dvema kovinskima zakovicama, širine 24 milimetrov
Referenčna številka /
Cena 1.350 €

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button