AvtomobiliTesti

Mazda CX-60 3,3 Diesel E-Skyactiv D AWD 8AT Homura

Samodržec z velikimi pljuči

Minila sta ravno dva tedna, ko smo v uredništvu predstavili Mazdo CX-60. Že takrat sem komaj čakal, da se na skupno druženje pripelje še sajavček, ki na papirju obeta mnogo. Resnici na ljubo se že lep čas nisem veselil kakšnega avtomobila toliko, kot sem se veselil Mazdinega zastavonoše. Pa je slednji zares upravičil (pre)visoka pričakovanja?

Že zadnjič sem izrazil svojo skepso nad vsemi modernimi prijemi, ki so bolj metanje peska v oči … z lopato! Ko so se domala vsi proizvajalci hipoma polotili predstavitev litrskih (nekateri celo še manj!) agregatov, so japonski samodržci v en glas trobili, da z velikostjo motorne prostornine ne bodo pretiravali. In res, večina bencincev pri Mazdi je še vedno 2-litrskih … atmosferskih!

Če smo še dobro desetletje uživali v zvočni kulisi 12-, 10-, 8-valjnikov, je danes že 6-valjnik označen kot zares impresiven stroj. Sam namreč še kako preziram sodobne norosti, ki nam jih želijo predstaviti kot dejstva. Zagotovo je v prvi vrsti onesnaženost, ki jo povzročajo avtomobili. Zagotovo onesnaževanje ni malenkostno, ampak, ali ste vedeli, da zgolj 15 največjih kontejnerskih ladij onesnaži ozračje kot 750 milijonov (da, prav ste prebrali) avtomobilov. Da je podatek še bolj bizaren, je po dostopnih statističnih podatkih približno 20.000 tovornih ladij, kontejnerskih skoraj 5.600, medtem ko je preostalih ladij blizu 53.000. In na koncu mi preračunavamo grame pri avtomobilih!

No. ko so drugi pričeli z norijo okoli velikosti motorja in pričeli drastično zmanjševati volumen, so pri Mazdi njihov 2,2-litrski dizel malček pošraufali. Mu dodali dva valja še dober liter prostornine in svetu predstavili 3,3-litrsko zverino. Ne ravno zverino, a vseeno dobrodošlo spremembo, ki vliva upanje v avtomobilizem, da vse le ne bo šlo po poteh redukcij.

Veliko je bilo o Mazdi CX-60 že napisanega TUKAJ, tokrat pa se bomo osredotočili predvsem na 3,3-litrski agregat. Slednji je zares vrhunski. Stara šola, ki ljubitelju avtomobilov skoraj orosi oči. Tiste vrste agregat, ki dejansko ima dušo (in pljuča), rohni, hkrati pa ne skrije repa med noge, ko se pohodi stopalko za plin.

Mazdin sajevček je podprt z 48-voltno tehnologijo, ki omogoča podaljšano »jadranje« oziroma električno asistenco za nižjo porabo goriva, kar lahko govorimo o  blagem hibridu. Emisije? Zgolj 138 gramov ogljikovega dioksida na kilometer pri različici naši različici (obstaja tudi dizelski agregat enake prostornine,a z 200 KM), saj ima omenjeni agregat s 40 % enega izmed najvišjih termičnih izkoristkov, kar ga uvršča med najbolj učinkovite.

Mi smo imeli možnost preizkusiti Mazdo CX-60 Diesel na zares slikovitih cestah. Do zahoda smo se zapeljali po avtocestnih poteh, kjer je bila najbolj oddaljena točka jezero Maggiore, nato pa smo se počasi vračali skozi slikovite vasice ob jezerih Como in Lugano, vrhunec veselja za volanom pa so predstavljali številni prelazi med Švico in Italijo. Ni se izneverila! Že lep čas, se v avtomobilu, naloženim s kupom krame, nismo peljali tako prijetno in suvereno.

Mazda CX-60 je dovolj prostorna, da lahko na daljše popotovanje vzamete s seboj napihljiv kajak. Več o bogati ponudbi napihljivih plovil si lahko preberete na TooMuch. Mi smo s seboj vzeli model Aqua Marina Kajak LAXO-380 12’6″

Po drugi strani je dizelska različica skoraj 100 kilogramov lažja od priključno-hibridne sestre. Svojih 254 vrancev Mazda CX-60 ne skriva in slednji zelo radi prikopitljajo na plano. Tudi 550 Nm navora pripomore, da so zasneženi vršaci ob panoramski vožnji, kaj kmalu postali le še izjemen spomin.

Verjetno vas zanima tisto najbolj zanimivo. Japonci so obljubljali zares impresivne številke glede porabe. Te so lahko! Mi smo za poldrugi tisočak prevoženih kilometrov v povprečju porabili 6,1 litra na 100 kilometrov. Vseeno je potrebno vzeti v obzir, da smo uživali v slikovitih pokrajinah kjer je poraba padla tudi pod 5 litrov, a za povprečno vožnjo vseeno ne boste potrebovali kaj prida več kot 7 litrov na 100 kilometrov.

V svojih šolskih časih smo samodržce, in tiste z odklonskim vedenjem, gledali postrani, mestoma jih celo obsojali. Danes je žal trend, da lahko takšna početja kvečjemu odobravamo! Trositi nesmisle o čistem zraku, ko pa se na drugi strani sploh ne ukvarjamo z dejanskimi onesnaževalci, je kot saditi drevesa okoli termo elektrarn, z mislijo, da zaradi tega vdihujete čist zrak. Poleg povečanja prostornine so Japonci opravili zares impresiven posel in namesto down-grade poskrbeli za right-grade … In mi jim pritrjujemo! Še cena? Dobrih 55 tisočakov. Veliko? Za nivo „nema šta nema“ prav gotovo ne!

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

HVALIMO:

+ Sajavček CX-60 kljubuje novodobnim norostim
+ odlična poraba glede na velikost motorja
+ Urejena minimalistična notranjost
+ 220 V  vtičnica bo na popotovanjih (sploh v kampih) prišla še kako prav
+ Številni USB-vhodi
+ Celoten vtis o vozilu
+ Sedeži
+ Oprema
+ Projicirni zaslon

GRAJAMO:
– Tovarniški podatki glede porabe so bolj impresivni od realnih
– Navigacija se lahko na trenutke izkaže za nekoliko muhasto
– Nekoliko pretrdo vzmetenje

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.740 / 2.134 / 1.686
Medosna razdalja (mm) 2.870
Prostornina prtljažnika (l) 570 / 1726
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.834 / 2.516
Agregat Dizelski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 3.283
Največja moč pri vrt./min. 187 kW (254 KM) pri 3.750
Največji navor pri vrt./min. 550 Nm pri 1500-2400
Naj­ve­čja moč ele­k­tro­mo­tor­ja 12.4 kW (17KM)
Naj­ve­čji na­vor ele­k­tro­mo­tor­ja 153 Nm
Največja hitrost (km/h) 219
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 7,4
Posoda za gorivo (l) 58
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,2
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,1
Emisije CO2 (g/km) 137
Cena osnovnega modela (v EUR) 51.690
Cena testnega modela (v EUR) 55.740
Uvoznik Mazda Motor Slovenija d.o.o.
Spletna stran www.mazda.si

Povezani članki

10 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button