AvtomobiliTesti

Ford Kuga PHEV Tech Edition

Staro še ni za v šaro …

Sodobni svet naše možgane opremlja s številnimi informacijami. Številne nas prepričajo, da če ne bomo imeli najnovejših napravic, najnovejših avtomobilov, da nekaj zamujamo. Pa res? No, mi smo zapeljali na preizkus Forda Kugo, ki ga poganjata tako elektrika kot bencin in po preizkusu si nismo bili ravno enotni. Zakaj?

Ford Kuga se v svoji tretji podobi počasi poslavlja in odstopa mesto novi generaciji. Toda v času reinkarnacije našega Minija Cooper smo se uspeli prepričati, da so nekoč avtomobili imeli … hmmmm … dušo. Bili so namreč namenjeni vožnji in temu so inženirji posvečali največ pozornosti. Sodobni avtomobili počasi postajajo središče zabave, s katerimi se je možno peljati. V kratkem namreč sledi preizkus Tesle, ki je natančno to. Infozabavni prostor, kjer lahko spremljate filme, serije, pojete karaoke, brskate po spletu … in ko se naveličate, se lahko odpeljete na novo lokacijo.

K sreči je Ford Kuga ravno še nekako na meji vsega. V našem primeru je šlo za priključno-hibridno različico, kar pomeni, da smo se nekaj časa vozili na bencin, po želji pa tudi na „štrom“. Ker gre za priključno različico pomeni, da lahko elektriko dovajate preko električnega kabla z močjo do 3,7 kW. Baterija ponuja kapaciteto 14,4 kWh, kar pomeni, da boste v praksi izključno na elektriko prevozili nekje med 40 in 60 kilometri, a pri elektriki je kopica „če-jev“, ki drastično spremeni doseg.

Priključni hibridi so v resnici izjemno nišni avtomobili, ki jih bodo znali ceniti točno določene ciljne skupine. Predvsem nagovarjajo voznike, ki se čez teden vozijo v službo nekje v skupni razdalji 30-50 kilometrov, za vikend pa se odločijo skočiti iz središča Slovenije na morje, v hribe, prostrane širjave Prekmurja. V kolikor ne ustrezate tem profilu, bodo drugačne pogonske različice bolj praktične.

2,5-litrski bencinec iztisne iz sebe dobrih 150 konjičev (skupna moč je 225 KM), kar omogoča povsem korektno in dinamično izkušnjo za volanom. Načini vožnje so štirje, ponujajo pa vam kombinacijo elektrike, bencina, kombinacije le-tega, ali pa način, kjer med vožnjo motor polni baterijo. Menjalnik je CVT, ki bo umirjenim voznikom godel kot hladen vetrič na portoroški rivieri sredi poletne pripeke, medtem ko bodo bolj dinamični vozniki primorani k poslušanju nenehnih visokih oktav.

Voznikov prostor je nekako še v zadnjih izdihljajih namenjen … vozniku! Pri Fordu so se še z nohti upirali sodobnim željam in smernicam. Slednje pomeni, da je prostor na moč ergonomičen, na dotik občutljiv infozaslon pregleden in očiščen vseh nepotrebnih priteklin, fizična stikala pa je tudi dovolj, razporejena pa zelo intuitivno.

4 kulske

Če odgovorim na zgoraj zastavljeno vprašanje, zakaj si v uredništvu nismo bili enotni. Sodobne smernice so hudič. Pri Fordu (in številnih drugih proizvajalcih) so imeli čudovite karoserijske različice tipa S-Max, Galaxy … ki so doživele bridki konec. Zakaj? Ker so ljudje ugotovili, da je višje sedenje v SUV-jih bolj praktično, se počutijo bolj varne, hkrati pa imajo boljši pregled nad okolico. Po drugi strani so se odpovedali praktičnosti vozila, morju prostora, radosti, ki jo prinaša vožnja z do sedmimi potniki. In Kuga je predstavnik ravno vsega tega. Ponuditi ljudstvu kruha in iger, da se zadovoljni njihove umetno ustvarjene želje. In kot rečeno v naslovu. Tudi starejše generacije niso za odpis, čeravno bodo vse novejše ponujale številne novitete, ki bodo sicer onemogočale prvinsko vozno izkušnjo, a bodo po drugi strani vseeno pripomogle k večji varnosti in verjetno tudi zabavi v oziroma z avtomobilom.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ pogonski sklop
+ za točno določeno ciljno skupino bo avtomobil nadvse ekonomičen
+ ergonomija notranjosti
+ še vedno je v prvi vrsti avtomobil
+ odlagalna mesta
+ vsega je ravno dovolj, da ne boste ničesar pogrešali
+ pelje se izjemno prijetno

GRAJAMO:
– CVT menjalnik bo šel nekaterim močno v nos
– v kolikor niste primerna ciljna skupina boste vedno nekje v manjku
– električno polnjenje bi lahko bilo hitrejše

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.614 / 1.882 / 1.680
Medosna razdalja (mm) 2.710
Prostornina prtljažnika (l) 411 – 581
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.844
Agregat bencinski štirivaljni; elektromotor
Delovna prostornina (ccm) 2488
Največja moč pri vrt./min. 165 kW (225 KM)
Največji navor pri vrt./min. 200 Nm, 230 Nm (elektromotor)
Največja hitrost (km/h) 200
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 9,2
Posoda za gorivo (l) 45
Poraba po EU normah (l/100 km) 0,9 – 1,3
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,1
Emisije CO2 (g/km) 22
Cena osnovnega modela (v EUR) 38.000
Cena testnega modela (v EUR) 46.000
Uvoznik Summit Motors Ljubljana d.o.o.
Spletna stran www.ford.si

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button