TehnikaTesti

The Crew Motorfest

Sanjski avtomobil, sanjski otok … Motorfest.

Avtomobilskih iger je malo morje. V resnici je nabor iger sedaj tako zelo razvejan, da si lahko domala vsakdo najde tisto, pri kateri bo z veseljem poprijel za volan in se odpeljal svojemu cilju naproti. Sam moram reči, da še vedno sanjarim o igri, ki bi bila podobna prvi generaciji Need for speed, pri kateri ste se zbasali v srednje do izjemno prestižne avtomobile in dirkali z ostalimi tekmovalci po povsem običajnih cestah z nasproti vozečimi avtomobili.

Otok je res ogromen in ponuja obilico zabave.

Sledili so bolj ali manj neuspešni poskusi obuditve legendarne klasike. Kar je še najbolj fascinantno, da niti založniku EA ni uspelo ponoviti (ali izboljšati) prve izvedenke. Seveda so v naboru najrazličnejših simulacij, arkad, avantur številni našli svoje zadoščenje, a sam vseeno pogrešam tisti pristni občutek, da sem del prometa – v resnici boste najboljši približek tega našli v franšizi Grand theft auto.


Motorfest, založnika Ubisoft, je v svoji biti arkadna avtomobilistična igra, ki se dogaja na havajskem otoku O’ahu. Otok je zares impresiven! Narava je izdelana s številnimi detajli omogoča pa vam, da doživite rajske plaže Havajev, vulkanski ognjenik, bujno rastje pragozda, vožnjo po letališki stezi in še in še.

Pregrešno dragi športni avtomobili so le ena od izbir

Na samem začetku si lahko izberete uvodno „plejlisto“, kjer izbirate med Made in Japan, Hawaii Scenic Tour in American Muscle. V našem uredništvu smo sprejeli složno odločitev in se na začetku popeljali z nemškimi klasiki. Prvo vozilo, ki nam je bilo ponujeno je bilo BMW Z4. Igra poteka tako, da si z vožnjo po otoku počasi odklepate različna mesta, kjer pričnete z najrazilčnejšimi izzivi.

Vožnja po otoku poteka podnevi in ponoči.

Ti izzivi so navadno dirke, ki od vas zahtevajo določene cilje. Največkrat se morate uvrstiti med najboljše tri, vse to pa vam prinaša določeno vsoto denarja, ki ga lahko zapravite za nove avtomobile, poslikave, dodatke in celo oblačila. Igra na Playstationu 5 ponuja dober občutek, za razliko od serije Grand Turismo je pri CMF moč vozila kontrolirati le z gobicama na igralnem ploščku.

Načinov iganja je malo morje. Od superšportnikov do terencev.

Občutek na ploščku pusti mešane vtise. Čeravno gre za arkadno igro se zdi, da ravno v trenutku, ko človek pričakuje, da bo arkada in „nerealistična“ vožnja omogočila zavoj z vrtoglavo hitrostjo skozi ovinek, se pripeti, da je občutek na moč podoben realnemu fizikalnemu modelu. Po večini je igra sicer res usmerjena v precej divje manevre, ki jih lahko izvajate po cesti, a pri tem mestoma ni konsistentna.

Lamborghini? Ooo, jaaaAAAAaaa…

Nabor vozil bo zadovoljil še tako zahtevne ljubitelje zloščene pločevine. Od že omenjenega BMW-ja, boste našli širok nabor ameriških mišičnjakov, Lamborghinijev, japonskih turbo mlinčkov, off-road (dobesedno) specialk, formul … Resda ima vsak avtomobil svoje zakonitosti, a zaradi arkadnega pristopa k igri te niso tako zelo drugačne. Tako se vožnja s Fordom Broncom sicer razlikuje od vožnje s formulo, a v resnici bi šlo za konkreten prepad v obvladovanju enega in nato drugega.

Poleg opisanih dirk, kjer se z vožnjo po otuku pripelje do izhodiščne točke. je na voljo tudi nekaj drugih načinov kot sta skupinska dirka s tremi različnimi vozili, med katerimi lahko zamenjate sredi dirke, in način razbijanja v stilu ameriških bojev z raznoraznimi koretami. Ti ponujajo prijetno spremembo tempa in delujejo zelo gladko, pri čemer ima precej razlogov precej enostaven uporabniški vmesnik.

Vožnja po otoku ponuja neskončne možnosti spoznavanja najrazličnejših kotičkov – od plaž, letališč, vulkana …

The Crew: Motorfest ponuja zabavo za številne ure v najrazličnejših voznih načinih. V dirki se lahko pomerite tudi z naključnimi osebki, ki se vam bodo pridružili preko spleta (v kolikor imate naročnino PSN+) in tako igri ponudijo dodatno dimenzijo. Mi smo sicer večji ljubitelji simulacij v stilu Gran Turisma, čeprav se niti arkad ne branimo. Denimo, Dirt 5 ponuja obilico veselja in adrenalina v večigralskem načinu s štirimi osebki pred enim ekranom.

Grafika in detajli so na visokem nivoju. Vsekakor arkada, ki ponudi igralcu številne možnosti, od raziskovanja, dirkanja, vožnje v običajnem prometu …

Če torej prisegate na igre, kjer ne želite izgubljati živcev zaradi prehitrih vhodov v ovinke in točiti solz zaradi razbite pločevine, potem je CMF odlična igra za kratkočasenje. Mi smo pogrešali nekoliko več globine pri vozni izkušnji in vseeno nekoliko boljši občutek pri menvriranju z avtomobili, a kot že rečeno, če ste ljubitelji simulacij, potem boste morali poseči kam drugam. Če je v vas še nekoliko avanturista, da se radi zapeljete po otoku in raziskujete naravo skozi okno vašega avtomobila, potem vas CMF ne bo razočaral. Zagotovo je

Naša ocena: 7,5

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button