AvtomobilizemNovice

Pobalinski Cadillac H1000 CT5-V Blackwing je resnični uničevalec gum

VIDEO: Ameriški pojem poslovne limuzine s precej karakterja.

Resda Cadillac v Evropi ni široko prisotna znamka vozil, posledično tudi njihova poslovna limuzina CT5 ni reden gost naših asfaltnih ravnin in neravnin, a to še ne pomeni, da je tudi nezanimiva. In ko jo, nam utrip kar malce pospeši, če naletimo na navito različico CT5-V s trilitrskim twin-turbo V6 agregatom (365 KM in 549 Nm). Obstaja pa tudi Blackwing, ki je pravzaprav poglavje zase.

Če malce prelistamo Cadillacovo novejšo zgodovino hitro spoznamo, da ime Blackwing izhaja iz podobe črnih ptic na izvirnem grbu znamke, taisto ime pa je dobil revolucionarni 4,2-litrski twin-turbo V8 agregat, ki so ga med letoma 2018 in 2020 vgrajevali v model CT6-V in CT6-Platinum, limuzinsko zastavonošo ameriške znamke, ki jo je v letošnjem letu nadomestil paradni prav tako limuzinski a električno gnani voz po imenu Celestiq. Vendar o njem več prihodnjič, vrnimo se raje k CT5-V in njegovemu pogonu.

V aktualni verziji Cadillaca CT5-V Blackwing je namreč svoje mesto prav tako dobil V8 agregat, vendar tisti precej pobalinski – Chryslerjev 6,2-litrski HEMI s 677 KM in 893 Nm navora, ki ga srečujemo v najbolj agilnih modelih znamk Dodge, Jeep in Ram. Priročno in simfonično kajne? Seveda to za kavboje iz Hennesseyja ni dovolj, zato so mu nadeli svoj H1000 paket nadgradnje, in ga navili na nekaj več kot 1.000 KM in 1.310 Nm navora. Kaj sploh zapisati o vsej tej silni moči? Morda besede vladnega govorca Jelka med »korona« zapiranjem države: »Uživajte, dokler lahko …«

Blaž Likovič
foto: YT

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button