AvtomobilizemNovice

Novi Renault Symbioz je idealen družinski sopotnik

Francoski avtomobilski velikan širi svojo ponudbo družinsko usmerjenih križancev in SUV-jev.

Križanec Symbioz je sodoben dodatek k Renaultovi ugledni liniji družinskih avtomobilov, ki se poklanja svojim predhodnikom, kot sta Renault 16 in Espace. S poudarkom na prilagodljivosti in inovativnosti je Symbioz zasnovan tako, da izpolnjuje spreminjajoče se potrebe družin in lastnikov voznih parkov, saj sledi dolgoletni tradiciji »voitures à vivre«.

Symbioz nadaljuje Renaultovo tradicijo vsestranskih družinskih avtomobilov, ki se je začela z modelom Renault 16 leta 1965. Renault 16 je uvedel obliko komiblimuzine in vsestranske možnosti sedenja ter tako zadostil spreminjajočim se potrebam družin v tistem obdobju. Po njegovem vzoru je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja model Espace s svojo modularno razporeditvijo in enoprostorsko zasnovo povzročil revolucijo na trgu. Kasneje je model Scénic družinam ponudil kompaktnejšega enoprostorca, pri čemer sta bila v ospredju udobje in dobro počutje potnikov.

Symbioz je podedoval vse lastnosti prednikov in prilagodil svojo notranjost ter prtljažni prostor družinskim potrebam, obenem pa vgradil sodobne tehnologije in kompaktne dimenzije, idealne za mestno vožnjo. Kot del Renaultove produktne ofenzive Symbioz predstavlja nov oblikovalski jezik znamke in njeno zavezanost vsestranskosti, po velikosti pa zapolnjuje vrzel med kompaktnim Capturjem ter nekoliko večjim Australom. Predstavlja močan vstopni položaj v segmentu C in dopolnjuje Renaultovo paleto hibridnih vozil poleg modelov, kot sta Arkana in Megane E-Tech electric. V dolžino novinec meri 4.413 mm, 1.797 mm v širino in 1.575 mm v višino, v kabini lahko udobno sprejme pet potnikov.

Odlikujeta ga sodobna in prefinjena oblika, izdelana na razširjeni različici platforme CMF-B. Njegove kiparske značilnosti in čiste linije odražajo Renaultov novi oblikovalski pristop, medtem ko velika 18- ali 19-palčna platišča in koničasti LED žarometi prispevajo k dinamični prisotnosti na cesti. Notranjost je zasnovana tako, da zagotavlja velik, s svetlobo napolnjen potovalni prostor z oblazinjenjem po meri in velikim prostorom za shranjevanje. Eden od ključnih poudarkov novega križanca je njegova izjemna modularnost, saj ponuja do 624 litrov prostornine prtljažnika (1.582 litrov z zloženimi zadnjimi sedeži in drsno sedežno klop za večjo prilagodljivost.

Symbioz je opremljen z najnovejšimi Renaultovimi tehnologijami, vključno z multimedijskim sistemom OpenR Link z 10,4-palčnim zaslonom na dotik na osnovi Googlove tehnologije Android Automotive, 10,3-palčnimi digitalnimi merilniki, zasteklitvijo Solarbay, kupci lahko izberejo tudi odličen zvočni sistem Harman Kardon, medtem ko nastavitve MULTI-SENSE omogočajo prilagojene prilagoditve vozne izkušnje in notranjega ambienta obogatenega z 48-barvno osvetlitvijo. Varnost je v Symbiozu precej dobro zastopana, saj se pohvali s funkcijami, kot so aktivna pomoč vozniku, prepoznavanje prometnih znakov in samodejno zaviranje v sili zadaj. Funkcija Safety Coach zagotavlja prilagojene nasvete za varnejšo vožnjo, stikalo My Safety Switch pa voznikom omogoča, da prilagodijo želene nastavitve za pomoč pri vožnji. V celoti je lahko na krovu vozila kar 24 naprednih pripomočkov, ki skupaj omogočajo avtonomijo druge stopnje.

Renaultovega novega križanca poganja hibriden pogonski sklop E-Tech 145, katerega sestavljajo 1,6-litrski bencinski motor, kompakten 39-kilovatni elektromotor, zaganjalni generator in baterija s kapaciteto 1,2 kWh, katerih sistemska zmogljivost znaša 145 KM. Samodejni menjalnik ima štiri prestave namenjene bencinskemu motorju in dve elektromotorju, takšen sklop pa nudi varčevanje z gorivom in nekaj neslišne vožnje pri nizki hitrosti. Z nenehno optimizacijo in funkcijami napovedne hibridne vožnje daje Symbioz prednost učinkovitosti porabe goriva in udobju vožnje na vseh terenih. Prihod na trg in cena še nista znana, a pričakujemo lahko začetnico nekoliko čez mejo 30 tisočakov.

Žiga Kolman
foto: Renault

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button