TehnikaTesti

Brezžične slušalke SoundPEATS Air 3 Deluxe HS

Domneva, obravnava in sodba – na avdio sodišču brezžičnih slušalk

Glede sodobne tehnike, kamor bom za predmet naše debate zapakiral mobilno telefonijo, računalništvo in avdio-video segment, se mi zdi, da se kot družba delimo na dva pola. Na enem bivakirajo tehnofili, ki postanejo sila anksiozni v kolikor v prvih dneh po prihodu na trg ne preizkusijo sveže dišečih tehnoloških novitet. Imajo mobitel zmogljiv kot gamerski računalnik, ki kar kipi od vseh »must have« aplikacij, seveda je tu mišljena tudi pametna ura, ki ji dodajte še navit prenosnik in/ali tablico, vse skupaj pa zaokroži izbrana periferna oprema. Moja malenkost sodi na drugi pol, bistveno manj stresen in za opozicijo digitalno praktično nepismen. A vendarle vsake toliko posije žarek upanja tudi za mojo sorto in nazadnje je, ko sem na test prejel brezžične slušalke. Stvar za katero sem bil prepričan, da je v življenju ne rabim. No, izkazalo se je drugače …

Šatuljica je prilično majhna

Ne rabiš jih, razen ko jih …

Ravno zadnje dni moje delovno mesto doživlja enega večjih pretresov. Zdi se, kot da sem se preselil na Wall Streeet, saj je siloma razmer delovnik po novem trajajoč 11 ali 12 ur, vsak dan, tudi med vikendi ni bistveno bolje. Tako sem kmalu po prihodu brezžičnih slušalk znamke SoundPEATS, osrednjih zadevic o katerih pravzaprav teče beseda, slednje pričel uporabljati kot vsa sodobna mladina, ki se kot mesečniki v svojem svetu premika skozi vsakdan. Ta svet jim pričarajo slušalke, ki niso le vstopnica v odmaknjen svet zvoka, temveč tudi povsem praktična reč – tudi za nas tehnofobe, četudi to niti pogojno nisem. Avdio segment ima v mojem domu namreč posebno mesto, saj v dedicirani Hi-Fi omarici stanujejo ojačevalec s predvajalnikom (oba iz kvalitete vajenih 1980-ih), sosednje stolpnice pa tvori z enako letnico sestavljeni četvorček zavidljivo sposobnih zvočnikov. Tudi mene zvok odnese v svoj svet torej, le da s tem zajame celotno hišo in katerega soseda tudi.

Če se vrnem k mojem delovniku v zadnjih dneh. Minulo soboto smo se z mojimi deklinami odpravili na »sodoben družinski izlet«, ki sem ga med pohajkovanjem po gozdu do cilja preždel na poslovnem sestanku – z AIR3 Deluxe HS slušalkami v ušesih. Mimoidoči so se zgražali, češ »glej tega fotra, s familijo hodi in vmes egoistično posluša svoje ritme, ali pa se raje meni po telefonu kot ukvarja z otroki«, a mi drugega žal ni preostalo. In slušalke so za poslovna srečanja, ko je ekran pomembna reč, obvezna oprema. Sam sem bil prepričan, da brez tistih s kablom in vgrajenim mikrofonom na njem, ne bo šlo, pa so pri SoundPEATSu ovrgli mojo hipotezo.

Kaj znajo, zmorejo in nudijo

Serija Air 3 Deluxe HS se z vašim mobilnikom ali drugo pametno napravico upari preko Bluetooth 5.2 povezave, ki omogoča visoko kakovostno brezžično LDAC avdio tehnologijo. Ta nadalje omogoča predvajanje zvoka v frekvenčnem pasu med 20 Hz in 40 kHz, kar je že pošteno višje od mojih z rojstvom danih naglavnih sprejemnikov. Vse ljubitelje iger bi morda bolj razveselil podatek o nizki latenci, saj slušalke nudijo poseben igralni način z zakasnitvijo le približno 60 ms. Konkretno zmogljivost serije Air 3 Deluxe HS so menda potrdili tudi pri Hi-Res Audio, nekakšni audiofilski druščini iz nemškega Hamburga, kjer svojim uporabnikom točijo zgolj glasbo najvišje kakovosti. Torej, svoje poslovne kolege sem dobro slišal, kaj pa oni mene?

Obe ergonomsko oblikovani slušalki, od katerih vsaka šteje le 4,06 grama, imata integrirana po dva mikrofona s tehnologijo odpravljanja šumov ENC (ang. Environmental Noise Cancellation), ki učinkovito filtrira do 80 odstotkov nepotrebnega hrupa iz ozadja. V mojem primeru več kot odlična reč, če želite hoditi ob svojem podmladku brez, da bi pri tem vznemirjali osebke na spletni povezavi, večina pa bo bolj zadovoljna ob uporabi v javnem prevozu, ali recimo na kakšnem javnem dogodku.

Kaj pa vzdržljivost?

Klasične kabelske slušalke pač srkajo energijo naprave, s katero so poročene, brezžične pač terjajo polnjenje. Moje nove prijateljice Air3 Deluxe HS lahko delujejo do 5 ur brez vmesnega počitnikovanja v priloženem etuiju, ki ima vgrajen e-zalogovnik (beri baterijo) s 300 mAh. Ta vam na poti omogoči vse do 20 ur poslušanja, ko vendarle pridete do možnosti pitanja z elektriko, pa prenosni etui enostavno priklopite na e-krmišče preko USB-C priključka.

Upravljanje

Vsaka slušalka ima vgrajeno ploščico občutljivo na dotik s katerimi lahko sprejmete telefonski klic, preklapljate skladbe na seznamu ali jih ustavite, aktivirate glasovnega pomočnika, spremenite način delovanja ali nenazadnje zgolj prilagodite glasnost. Želite še več? Potem si na mobilnik namestite brezplačno aplikacijo SoundPEATS, ki omogoča vse zgoraj našteto z možnostjo dodatnega preverjanja stopnje napolnjenosti slušalk in seveda posodobitev programske opreme slušalk. Napredno kajne? Vsaj za moje polpismeno digitalno pleme.

Tehnične lastnosti na dlani

  • Certifikat podjetja Hi-Res Audio
  • Bluetooth 5.2 brezžična povezava
  • LDAC zvočni kodek omogoča prenos vse do 24bit/96kHz
  • Frekvenčni odziv 20 Hz – 40 kHz
  • 14.2 mm dinamični gonilnik za brezhiben zvok
  • Dvojni mikrofon v eni slušalki skupaj z ENC tehnologijo
  • Ergonomska oblika in zaznavanje ustrezne namestitve
  • 5h predvajanja oziroma 20 ur ob napolnjenem prenosnem etuiju
  • Polnjenje z USB-C priključkom

V paketu

Majhna škatlica ob nakupu prinaša dve slušalki, etui za hrambo in polnjenje, polnilni kabel z USB-A in USB-C priključkoma ter uporabniški priročnik. Cena 49 evrov.

KAJ NAM JE BILO VŠEČ

+ verjetno najboljše “budget” slušalke na trgu
+ nemoten prenos do mobilnika
+ etui za dodatno polnjenje
+ dober bas v tem rangu
+ etui je res kompaktnih mer

KJE VIDIMO PRILOŽNOST IZBOLJŠAV

– ohlapno prileganje v uho

Pod črto

Kaj vse sem zamujal, samo to bom zapisal. Odličen zvok, enostavna in predvsem priročna uporaba. Odlična rešitev za vse ki radi dolgo visite v svojem avdio svetu ali tiste, ki se često mudite po sodobnih poslovnih poteh. Seveda tudi za vse vmes, ki cenite dober zvok v zameno za več kot zmeren kup cvenka, ki ne bo višji od nekaj deset evrov. Vsekakor vreden nakup, tudi za nejeverne tomaže kot sem do nedavno na področju brezžičnih slušalk bil tudi sam.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button