TehnikaTesti

Huawei Watch GT 4

Izberete si lahko katerikoli avtomobil želite. Barva, cena … brez omejitev in dostavimo vam ga pojutrišnjem. Vprašali boste, kje se skriva trik? To bo vaš edini avtomobil v življenju.

Marljiva skrb za vzdrževanje in nego avtomobila je neizpodbitna, a na srečo v življenju niste obsojeni zgolj na en sam avtomobil. Res pa je, da enako ne velja za sleherno telo. In kaj pravzaprav z njim počnemo? Odgovor naj vsakdo premelje v sebi, dodajam le nekaj statistike, ki žal ne govori v prid našemu marketinško zdravemu življenjskemu slogu.

Dnevno v črni kroniki zasledimo prispevke o prometnih nesrečah, delovnih nezgodah, naravnih ali političnih katastrofah, kjer ob navajanju števila žrtev dobimo občutek, da je teh res veliko oziroma je tveganje visoko. V grobem drži, saj je vsako življenje dragoceno, a informacija še zdaleč ni tako zastrašujoča kot podatek, da zavoljo srčno-žilnih bolezni vsakih 33 sekund po svetu ugasne eno življenje!

Razlog za to je na dlani. Kronološki upad aktivnosti ter sprememba načina prehranjevanja. Še manj kot pred stoletjem, je povprečna oseba bila kar 14-krat bolj aktivna od današnjega povprečja in 20.000 prehojenih korakov je bilo povezano s preživetjem in ne doseganjem virtualnih kolajn. Le petina teh korakov se dandanes opravi v povprečju, medtem ko manjši delež intervjuvane populacije v Združenih državah Amerike ne prehodi dosti več od 500 korakov. Če k temu prištejemo še način prehranjevanja s procesirano, visoko kalorično hrano, je rezultat trenutno stanje populacije. In mimogrede, ali ste vedeli, da smo v luči konstantne dostopnosti pomaranč na prodajnih policah trgovin širom sveta, to sorto uspeli vitaminsko izropati, za kar danes za enak vnos vitaminov moramo pojesti pet pomaranč namesto ene?

Ob vseh presežkih homo sapiensa se nemara le kaže luč na koncu tunela. Umetna inteligenca. Ne gre za to, da bomo z njo delali še manj, nič razmišljali ter dobili hrano še hitreje na krožnik. Tehnologija mora delati za nas. Torej, se jo moramo naučiti uporabljati. Pred leti sem poslušal govor japonskega znanstvenika, ki je namignil, da bo v bližnji prihodnosti tudi toaletna školjka imela čip, ki nam bo na podlagi informacij iz ”notranjske”, podal poročilo na pametno napravo. Fikcija?

V bistvu ne. Pametne ure so začetek nekakšne medicinske revolucije, če se seveda to igro želimo igrati. Ure z zasloni so z nami že več desetletij. Prvi lastniki so se z njimi šopirili kot pavi, medtem ko je generacija X že izkoriščala ”pametne ure” za plonkanje. Škoda, da človek vedno najprej zlorablja nove pogruntavščine. Če ne veste, ob ”prihodu” elektrike je človek zelo hitro izumil električni stol. Tako imenovano ”humano smrt” so celo oglaševali in ljudje so jo družno opazovali. Skratka, da ne zaidemo preveč. V zadnjem desetletju so ure postale še dodatno pametne z napredno senzoriko ter algoritmi. Celotna zgodba pa je všečno zapakirana v prikupno aplikacijo pametnega telefona.

Konkurentov je veliko, vsem pa je skupno uporabniku približati zdravi način življenja. Huawei je svojo prvo pametno uro lansiral leta 2015 in še vedno srečam koga, ki mu služi. Trenutno je na aktualnem sporedu pametna ura serije Huawei Watch GT 4. Ne preseneča, da je oblikovno in ergonomsko bolje zasnovana ter nudi zmogljive funkcije spremljanja zdravja in telesne pripravljenosti. Na voljo sta dve dimenziji ohišja in sicer premera 46 ali 41 milimetrov. Testna je bila večja, športna, drzna … želi biti prava kot tudi prva ura. Kovinsko ohišje je kombinacija poliranih in brušenih površin. Pestrost daje izbočena luneta, ki recimo da malce ščiti zaslon, predvsem pa skrbi za stilsko komponento s 60-minutno skalo. Če bi se vrtela, bi prepričala še kakšnega urarskega navdušenca, a po drugi strani ni ravno namenjena globokemu potapljanju, saj vodotesnost znaša 50 m.

Zasnovo ure dopolnjujeta še vrtljiva ”krona” in stranski gumb na desni strani ohišja, pozicionirana ob 2. uri in 4. uri ter rjav pašček imitiranega usnja, ki se preprosto sname z ”ušes” ohišja in zamenja z drugim. Hrbtna stran ura je enostavno črna, saj tu domuje senzorika ter konektor za brezžično polnjenje.

Osrednja stvar pametne ure je zagotovo AMOLED zaslon, ki meri 3,63 cm in nudi resolucijo 466 slikovnih pik. Posledično se čitljivo berejo podatki na zaslonu, obenem pa še bolj do izraza pridejo izbrana ozadja. Teh ne manjka. Ob golo podatkovnih, zdravstveno naravnanih, športno kronografskih ter elegantnih. Celo lunine mene lahko prikazuje. Kar so snovalci izboljšali z novo generacijo ure je individualizacija posameznih okvirčkov – tako si je mogoče poljubno nastaviti želene podatke za nadzor vašega života.

Senzor pospeška, žiroskop, senzor magnetnega polja, optični senzor srčnega utripa, senzor zračnega tlaka in temperaturni senzor v simbiozi izboljšajo izkušnjo spremljanja telesne dejavnosti. Teh je zdaj precej več v naboru, s čemer lahko uporabnik še bolje definira svojo aktivnost in porabo kalorij. S pomočjo aplikacije na telefonu lahko denimo vnašate zaužito hrano, algoritem pa vam preračuna koliko ste porabili glede na vaše aktivnosti. Korak več je pametni koledar, ki boljšim polovicam pomaga pri uravnavanju menstrualnih ciklov, medtem ko posodobljena funkcija TruSeen 5.5+ s pomočjo umetne inteligence dvigne natančnost merjenja srčnega utripa. Vse to je groba teorija, kaj pa pravi praksa.

Številke so moja rak rana, zato sem se nemudoma navdušil nad interpretiranjem podatkov, ki bazirajo na dolgoročnih trendih. Po logični sparitvi ure s telefonom in vnosom osnovnih podatkov v aplikacijo, sem se osredotočil na področje srčnega utripa, spanca, pritiska ter stresa. Slednje je seveda seštevek prej naštetih parametrov, pa vendar je po svoje hilarično, da ”ti ura pove, da si pod stresom?”

Bistveno pri testu je bilo, da nisem nalašč počel stvari in želel ukaniti algoritem kot tudi sebe. Uro sem poveznil na zapestje ter nadaljeval z vsakodnevno rutino. Prvič sem uro snel z zapestja po šestih dneh, ko sem jo za dobri dve uri priključil na štrom. Čeprav specifikacije navajajo tudi do 14 dnevno avtonomijo, se mi zdi da bo teden dni kar realna številka za večino uporabnikov, kar pa je pravzaprav zelo spoštljivo glede na konkurenta iz Silicijeve doline, ki ga je potrebno dnevno napajati.

Hoja ali kolesarjenje v službo ter sprehod(i) s psom so dnevno na mojem urniku. V času preizkušanja pametne ure sem se celo spomnil, da lahko natančneje beležim posamezno aktivnost in preko izbirne krone zagnal navedeno dejavnost. Kasneje sem ugotovil, da bi lahko avtomatsko presojo zaupal umetni intelegenci. In ker se imam sam za sorazmerno aktivnega meščana, se nisem loteval dejavnostnih planov, kot jih ponuja aplikacija. Na voljo so različne stopnje ter tipi programskih shem. Ne manjkajo niti nagrade v smislu virtualnih pokalov ter kolajn.

Prišel je dan, ko se je v bazi nabralo toliko podatkov, da so se začela generirati poročila o mojem zdravstvenem stanju. En utrip srca na minuto v času mirovanja se mi je zdel veliko, vendar referenca pravi, da se normalno območje giblje med 60 in 100 utripi na minuto. Profesionalni športniki se spogledujejo s povprečnim utripom 50 ”udarcev” na minuto ali še kakšen manj. Skratka kljub moji zaskrbljenosti, da imam občasno povišan srčni utrip, me je statistika bolje potolažila kot medicinska sestra v ambulanti. Namreč, tam imam vedno visok pritisk in utrip, pa niso za to kriva mini krila 😊 Podobno se mi je dogajalo pri testu, ko sem aktiviral uro in gledal meritev utripa ali pritiska, je rezultat bil višji kot če nisem buljil v zaslon.

Z mojimi leti še nisem v tveganju količine kisika v krvi, kar nakazuje rezultat. Je pa stres na drugi strani dokaj velik sovražnik. No, en ali dva dni sem v nekem trenutku dosegel številko 40 ali 50, ko so se nabrale reči, vendar je ta nervoza hitro splahnela.

Upal bi si trditi, da je to bila posledica slabšega spanca, kar se da odčitati z grafa. Po dveh krajših, je sledil en daljši spanec, 10 ur (vmes sem sicer pol urce bedel). Na splošno je moj spanec dober po dolžini, le izboljšati moram globoki spanec. In še predno se vprašam kako, aplikacija postreže z odgovori, ki so verjetno bolj avtentični kot sleherni zadetek na svetovnem medmrežju.

Kaj poreči o tej ”zdravstveni” napravi. Tisti, ki pametne ure redno uporabljate že tako ali tako vse veste. Huawei Watch GT 4 je pač toliko novejša, posledično zmogljivejša, da ponudi bombonček ali dva več. Definitivno odtehta odštete tri stotake, če zavestno kupite uro, da vas spravi iz domačega pribežališča oziroma prisili odvreči kakšen kilogram ali dva. Zagotovo so na tem področju alternative. Če vam je pomembna vsesplošna povezljivost znotraj operacijskega okolja, potem izberite uro identičnega proizvajalca kot je vaš telefon. Primer, vremenska napoved se ne samodejno posodoblja v povezavi s telefonom Iphone. Prav tako je oteženo vse bolj moderno plačevanje s pametno uro, če niste v istem operacijskem sistemu. No, mene pa je najbolj zmotil pašček, ki sicer deluje elegantno, vendar je v času testiranja oddajal prav neprijeten vonj, kateri je še nekaj časa bil prisoten na zapestju. To se mi še ni zgodilo pri prestižnih urah s ta pravimi usnjenimi paščki. Torej nasvet, izberite kovinsko zapestnico, gumijast ali tekstilni pašček.

Vse našteto so sicer precej pikolovske zadeve in ne igrajo vloge pri širši sliki pametnih ur. Namreč, sem mnenja, da lahko s takšnimi urami rešimo slovensko zdravstvo ter izboljšamo našo kvaliteto življenja. Upam si trditi, da algoritemsko obravnavanje vaših podatkov prepreči marsikateri zaplet, ki ga v 15 minutah razvozla zdravnik. Rezultat so krajše čakalne vrste, manj gneče na cesti, manj izpustov in več prihranjenega časa. Kaj še potemtakem čakamo?

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button