MiniatureTesti

HobbyDesign 1/24: Singer DLS Porsche 911

Tako, pa smo prišli do konca. Do konca projekta in do zadnjega članka v sklopu gradnje avtomobilske makete Singer DLS.

O sami maketi je bilo tekom postopka gradnje povedanega že precej, kljub vsemu pa bo nekaj ključnih podrobnosti predstavljenih tudi tokrat. Kot je že v navadi pri proizvajalcu Hobby Design, oziroma pri njihovem sestrskem podjetju Alpha Model, gre tudi tokrat za tako imenovano “curb side” maketo z dodatkom vidnega dela pogonskega agregata. Tokrat so se pri podjetju Hobby Design še posebej potrudili in s pametno segmentacijo sestavnih delov maketarju malenkost olajšali delo pri doseganju izjemnih detajlov.

Prispevke o gradnji makete smo začeli s karoserijo. Karoserija je po vzoru pravega Singerjevega DLS-a poimenovana Unico (Singer vsakemu proizvedenemu avtomobilu nadene posebno ime) in je odeta v pastelno zeleno barvo z dodatkom nekaj odtenkov svetlejših črt, celotno podobo pa zaključujejo živo rdeči napisi Porsche. Barvo za maketo so na podlagi vzorčnih slik in primerjave z nalepkami pripravili koloristi podjetja Spekter Žalec. Kot pika na i, pa so za čim bolj realen izgled kovinski dodatki na karoseriji odeti v posebno maketarsko barvo v odtenku aluminija s pridihom zlate.

Za zagotavljanje globokega sijaja karoserije skrbi dvo-komponenti avtomobilski lak podjetja Helios, ki je bil v zaključni fazi sestave makete izpopolnjen z večstopenjskim poliranjem, pri katerem je bil uporabljen profesionalni avtoreparaturni material dostopen v spletni trgovini Kupibarve.si. Vse preostale podrobnosti povezane s karoserijo si lahko ogledate v preteklih prispevkih:
Priprava in barvanje
Detajliranje karoserije

Tako kot zunanjost, je tudi notranjost makete narejene po vzoru pravega Unica. Usnjene sedeže v rdeči barvi dopolnjuje karoserijska barva in pa obilica karbona. Tudi pri notranjosti se je proizvajalec z uporabo fotojedkanih kovinskih delov (varnostni pasovi, pedala, emblemi, zračniki) potrudil zagotoviti visok nivo detajlov.

Kljub vsem detajlom, pa pri končani maketi večina notranjih detajlov ostane skrita očem, zato si lahko potek izgradnje in vse skrite detajle ogledate v prispevku:
Izdelava in detajliranje notranjosti

Kljub temu, da gre za “curb side” maketo je proizvajalec tokrat vključil vse vidne detajle motornega prostora. Za doseganje avtentičnosti motornega prostora so bile uporabljene posebne maketarske barve za ponazoritev kovin. Pri vsej obilici detajlov na karoseriji, notranjosti in motorju, je proizvajalec kar malce pozabil na detajle podvozja.

Kljub vsemu so zavorni diski iz kovine, platišča pa iz več sestavnih delov za lažje detajliranje le teh. Podrobnosti o uporabljenih barvah na tem sklopu so na voljo v prispevku:
Izdelava motorja in podvozja

Vse sestavne sklope v danes predstavljeno celoto povežemo s prispevkom o končni montaži. Sama sestava je zaradi izjemnega prileganja sestavnih delov precej enostavna, nekaj sivih las pa povzroča nameščanje stekel in koles.

S tem smo pri koncu skupka prispevkov o Singerju DLS in pri vprašanju o smiselnosti porabljenih 60 delovnih urah za tokrat predstavljeni izdelek? Če vprašate nas, je odgovor brez pomisleka da in celoten postopek bi z veseljem ponovili in v ta namen v spletni trgovini Modellisto že izbiramo naslednjo maketo proizvajalca Alpha Model/Hobby Design.

Podatki o maketi:

Proizvajalec: Hobby Design
Merilo: 1/24
Število sestavnih delov: cca. 200
Cena: 189 €

Prednosti:
+ ekskluzivnost (maketa Singer DLS je proizvedena v omejeni seriji)
+ prileganje sestavnih delov
+ obilica detajlov
+ vključeni foto jedkani kovinski sestavni deli
+ raznolikost priloženih nalepk
+ vključen vsaj del pogonskega sklopa

Slabosti:
način pritrjevanja koles
stekla
navodila za izgradnjo ki to niso

Matej Grofelnik
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button