MiniatureTesti

HobbyDesign Singer DLS Porsche 911: Detajliranje karoserije

V prvem prispevku o nastajanju makete Singeja DLS smo se posvetili karoseriji. Tudi tokratni prispevek bo govoril o tem največjem in najbolj vidnem delu avtomobilske “sestavljanke”.

Tokrat bomo povedali več o nameščanju nalepk, ponovnemu lakiranju in poliranju karoserije, kot tudi o detajliranju le-te. Singer je znan po svojih pastelnih barvah in subtilnih nalepkah na karoseriji svojih avtomobilov, zato je bilo potrebno to poustvariti tudi na maketi. Za doseganje čim bolj prepričljivega videza končnega izdelka je bila za začetek celotna karoserija pobrušena (zmatirana) z uporabo brusilne gobice granulacije #2000.

Na povsem zmatirano površino so bile nameščene nalepke, ki so kakšen odtenek svetlejše kot je sama karoserijska barva, za zaščito in za nevidne prehode med nalepkami in karoserijo pa je bila celotna karoserija polakirana z uporabo dvokomponentnega avtomobilskega laka.

Pripomočki in nalepke pred nameščanjem na karoserijo
Priprava 2K laka za lakiranje

Hkrati v tem koraku z uporabo airbrusha in barv namenjenih posebej za makete proizvajalcev Tamiya (mat črna, prozorno rdeča, prozorno oranžna) in AK Interactive (Duralumminum) pobarvamo sestavne dele ki bodo na končnem izdelku del karoserije.

Barvanje dodatnih karoserijskih delov

Vse podrobnosti postopka brušenja, nanašanja nalepk in lakiranja si lahko pogledate v prvem delu videa:

Po nekaj dnevnem sušenju laka sledi nadaljnja obdelava karoserije. Za zagotavljanje globokega sijaja in za zmanjševanje t. i. efekta pomaranče, je potrebno celotno karoserijo spolirati.

Karoserija po lakiranju z vidnim efektom “pomaranče”

Postopek poliranja obsega štiri korake. V prvih treh korakih je na vrsti poliranje karoserije s polirnimi gobicami.

Material in pripomočki potrebni za poliranje karoserije

Natančneje v prvem koraku poliranje s polirno gobico 3M Trizact granulacije #3000. Ta gobica poravna lakirano površino in nam omogoča, da si z nadaljnjimi tremi koraki zagotovimo izredno gladko površino laka in izjemno globok sijaj.

Naslednji korak je poliranje z uporabo polirne gobice 3M Trizact granulacije #6000 med in po uporabo te gobice se prej poravnani površini laka prične vračati sijaj. Še vedno je ta zelo omejen in površina vsebuje precej na oko vidnih prask, hkrati pa je učinek pomaranče praktično neviden.

Predzadnji korak poliranja, je poliranje z uporabo polirne gobice 3M Trizact granulacije #8000. Površina po uporabi te gobice postane skoraj enako svetleča kot pred poliranjem, na površini pa so praske vidne zgolj pri uporabi zelo močne in usmerjene svetlobe.

Pri vseh prej omenjenih postopkih je vseeno potrebno poudariti, da imamo opravka z brusilnimi gobicami, kar pomeni da lahko z njimi ob uporabi prevelike sile povzročimo na karoseriji (predvsem na izpostavljenih ostrih robovih) poškodbe katerih z nadaljnjimi koraki poliranja ne bomo mogli odpraviti in bo za popravilo potrebno vsaj ponovno lakiranje če ne celo barvanje makete.

Polirne gobice 3M Trizact različnih granulacij

Sledi četrti in najbolj viden korak poliranja. Strojno poliranje z uporabo polirne gobice in polirne paste. V ta namen po nasvetu strokovnjakov podjetja Spekter Žalec uporabimo srednje trdo polirno gobico v kombinaciji z izjemno polirno pasto proizvajalca 3M linije Finesse-it, Polish: Purple. Omenjeno polirno pasto kot tudi vse prej omenjene polirne gobice so na voljo v spletni trgovini kupibarve.si

Strojno poliranje karoserije

Na površino nanesemo nekaj kapljic polirne paste in jo z uporabo gobice razporedimo po površini ter pričnemo s strojnim poliranjem. Ta korak je mogoče izvesti tudi ročno z uporabo mikro krpe, obilice časa in moči v rokah. Ko se polirna pasta razgradi na površini površino samo obrišemo z mikro krpo in si s to potezo odstremo pogled na površino laka brez prask in z izjemnim globokim sijajem.

Vse postopke poliranja si lahko ogledate v drugem delu videa iz tega prispevka.

Po končanem postopku poliranja karoserije sledi še barvanje pragov, v ta namen z uporabo maskirnega traku in folije za živila zaščitimo preostali del karoserije in z uporabo Tamiyine mat črne barve in airbrusha pobarvamo pragova in zadnja stranska stekla.

Tako smo po štirih prispevkih vsaj delno dosegli naš cilj. S postopki v tokratnem prispevku smo zaključili gradnjo posameznih enot in smo pripravljeni da iz posameznih sklopov “sestavljanke” v naslednjem prispevku izdelamo zelo prepričljiv končni izdelek.

Matej Grofelnik
foto: caranduser.com

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button