MiniatureTesti

HobbyDesign Singer DLS Porsche 911: Priprava in barvanje karoserije

V tokratnem prispevku o nastajanju avtomobilske makete Singerja DLS, vam bomo opisali postopek priprave in barvanja karoserije.

Zaradi postopka ulivanja resinske smole v kalupe se kalupi premažejo s sredstvom proti sprijemanju, kljub skrbnemu postopku čiščenja ti. silikonov s strani proizvajalca bomo postopek za zagotavljanje čim boljšega rezultata nanašanja barve in kasneje laka postopek ponovili.

Priprava makete in pripomočkov

Vse pripomočke, ki so potrebni za ta postopek, najdemo v vsakem gospodinjstvu: mlačno vodo, detergent za ročno pomivanje posode in pa zobne ščetke.

Vse resinske dele namočimo v posodo z mlačno vodo in dodamo nekaj detergenta. Po krajšem času vsak sestavni del vzamemo iz vode in ga z zobno ščetko dobro skrtačimo, da dosežemo vse špranje. Počakamo, da se vsi delo posušijo.

Resinske dele namočimo v mlačno vodo in sčetkamo

Ko zagotovimo, da so vsi odlitki očiščeni silikatov, sledi priprava na barvanje. Zaradi načina brizganja plastike, oziroma v tem primeru ulivanja resinske smole, so pri maketah, kjer je celotna karoserija iz enega dela, reže med različnimi karoserijskimi deli premalo globoke. Sledi postopek poglabljanja spojev s čemer zagotovimo, da bodo reže vidne tudi po vseh slojih barve in laka, ki jih imamo namen nanesti na karoserijo.

Reže lahko poglabljamo tudi s konico skalpela, vendar to v merilu našega Porscheja pomeni precej prevelike reže. Za občutek, ponavadi so reže na pravih avtomobilih velike približno 5mm, kar pomeni, da to v merilu 1:24 znaša če 0,2 mm. Za ta namen obstaja v svetu maketarstva posebno rezilo v obliki kavlja.

Rezilo previdno namestimo v obstoječo režo in brez uporabe dodatne sile nekajkrat rezilo povlečemo po reži, postopek ponovimo do želene globine.

Z zobno ščetko odstranimo nastali odvečen material in se posvetimo nadaljnji pripravi pred barvanjem.

Naslednji korak pri pripravi karoserije na barvanje je brušenje. Brušenje je potrebno iz dveh razlogov, prvi razlog je izravna manjših neravnin in morebitnih stičnih linij na kalupih (teh v tokratnem primeru ni), drugi razlog pa je zagotavljanje ustrezne hrapavosti za oprijem barve na karoserijo.

Za brušenje uporabljamo brusilne gobice, opcija je tudi običajen brusni papir, vendar so gobice zaradi njihove mehkobe in prilagajanja oblikam boljša izbira.

Za pripravo karoserije na barvanje uporabimo brusilne gobice granulacije #800, brusilne gobice in ostali material za pripravo karoserije lahko najdete na: https://www.kupibarve.si/

Po brušenju ponovno sledi čiščenje karoserije s ščetkami. Podrobne korake si lahko ogledate v videu ki je priložen tokratnemu prispevku:

Naslednji korak je nanašanje osnovnega sloja ti. primerja. Osnova, uporabljena na tej maketi je od španskega proizvajalca AMMO mig in je posebej razvita za zagotavljane kar se da dobrega oprijema na plastiki in resinski smoli.

Sledi nanašanje barve z zračnim čopičem (airbrush). Uporabljen airbrush ima premer igle in šobe 0,5 mm, za ta namen je uporabljena barva namenjena profesionalnim ličarskim popravilom pravih avtomobilov proizvajalca AkzoNobel, izdelana pa je na vodni osnovi kar nam omogoča enostavno čiščenje uporabljenih pripomočkov pod tekočo vodo. Tokrat uporabljeni odtenek barve je bil pripravljen s strani strokovnjakov podjetja Spekter Žalec. Na podlagi vzorca priloženih nalepk in pa referenčnih slik pravega avtomobila, je najboljše ujemanje prestavljal barvni odtenek Fern Green z RAL oznako 6025.

Ko karoserijski deli dobijo ustrezen barvni odtenek, jih vsaj za 24 ur pustimo, da se posušijo pred nanašanjem laka.

Tako kot barva, je tudi lak namenjen profesionalni uporabi pri ličarskih popravilih. Lak uporabljen za izdelavo te makete je slovenski proizvod proizvajalca Helios iz njihove Mobihel avtoreparaturne linije izdelkov. Lak zagotavlja UV obstojnost in je odporen na manjše praske, ki bi morda nastale pri čiščenju prahu iz makete.

Vse podrobnosti priprave barve in laka ter nanašanja le teh na karoserijo so opisane v videu.

S tem smo prišli do zaključka tokratnega prispevka, kot omenjeno si lahko dodatne podrobnosti ogledate v priloženem video posnetku, naslednjič pa vam predstavimo nastajanje notranjosti tega Porscheja.

Matej Grofelnik
foto: caranduser.com

Povezani članki

5 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button