MiniatureTesti

HobbyDesign Singer DLS Porsche 911: Izdelava in detajliranje notranjosti

S prispevki o nastajanju makete Singer DLS nadaljujemo, v tokratnem vam prikažemo izdelavo notranjsoti.

Kljub temu, da bo po zaključku izgradnje makete notranjost bore malo vidna, pa je pri gradnji same makete zadovoljstvo ob izredno detajlirani notranjosti avtomobila veliko. Iz same izgradnje včasih opazimo skrite podrobnosti pravega avtomobila, ki dodajo na eksluzivnosti in zanimivosti. Tako je tudi pri Singerju. Za razliko od večine avtomobilov, ima tokrat upodobljeni model namesto udobnega in razkošnega oblazinjenja, surovo, a izredno detajlirano notranjost. Pri pregledu referenčih slik, gre takoj opaziti, da avtomobil nima predpražnikov, v notranjosti tako kraljujejo kričeča zelena karoserijska barva, živo rdeče usnje na sedežih in tleh in obilica karbona.

Vsi sestavni deli notrnjosti v končni barvi

Za čim bolj pristno upodobitev notranjosti je bila osnovna “plošča ” obdelana in pobarvana skupaj s karoserijo. V ta namen je tako bila uporabljena osnova proizvajalca AMMO mig, zelena karoserijska barva odtenka RAL 6025 (Fern green) pripravljena s strani koloristov podjetja Spekter Žalec in polakirana z dvokomponentnim avtomobilskim lakom podjetja Helios.

Za barvanje preostalih sestavnih delov notranjosti so bile uporabljene naslednje barve: za ponazoritev rdečega usnja na sedežih in tleh avtomobila, je bila uporabljena barva proizvajalca Revell v odtenku 36 (Karminrot), za ponazoritev karbonskih delov notranjosti, je bila uporabljena barva proizvajalca Tamiya v odtenku XF-1 (mat črna). Obe omenjeni barvi sta narejeni na vodni osnovi in prvenstveno namenjeni uporabi s čopičem, tako sta bili za uporabo v airbrushu razredčeni z univerzalnim redčilom proizvajalca Lesonal, katerega lahko najdete v spletni trgovini kupibarve.si . Preostali detajli v notranjosti so bili narejeni z različnimi barvami za ponazoritev kovin proizvajalca Alclad.

Podrobnosti priprave barv, barvanja in detajliranja notranjsoti si lahko ogledate v videu, ki je priložen tokratnem prispevku:

Po končanem postopku barvanja vseh sestavnih delov notranjosti in sušenju barve sledi sestavljanje in dodatno detajliranje notranjosti. Pri sestavljanju se v primeru gradnje te makete prvič srečamo s potrebo po lepljenju različnih sestavnih delov v večje celote. V ta namen je uporabljeno posebno sekundno lepilo, ki ne pušča hlapov in “zažganin” in je varno za uporabo tudi na prozornih delih in peni. Lepilo je posebej razvito za maketarske in modelraske potrebe s strani ameriškega podjetja BobSmithIndustries. Tako je naprimer na vsak sedež s pomočjo prej omenjenga lepila nameščenih 46 (na vsak sedež 23) kovinskih obročkov premera 1 mm, “usnjeni” del Recarovih sedežev pa je združen s “karbonsko” školjko le-tega.

Pomanjšan Recarov sedež v živo rdečem “usnju” s 23 kovinskimi kovicami
Nameščeni sedeži in varnostni pasovi, tako 3 točkovni kot tudi dirkaški 5 točkovni.

Prav tako so za zagotavljanje izjemnih detajlov nameščeni varnostni pasovi in njihova pritdilna mesta. Na varnostno kletko pa je nameščen Singerjev emblem, kateri bo tudi po končanju makete lepo viden skozi zadnje steklo avtomobila.

Kovinski Singerjev emblem, kateri bo viden tudi na končani maketi

Pri tokratnem delu se prav tako prvič pri tej maketei srečamo z uporabo nalepk. Tako s pomočjo nalepk, ki se aktivirajo z vodo ponazorimo števce, stikala na armaturi in pa sredinski Porschejev emblem na trikrakem volanu. Pri nameščanju nalepk si za boljše prileganje le teh pomagamo z mehčalcem za nalepke proizvajalca Revell in sušilnikom za lase. Za ponazoritev stekel na števcih pa je bilo tokrat uporabljeno lepilo namenjeno izdelavi letalskih oken na maketah proizvajalca Microscale Industries, ki, ko se posuši, postane povsem prozorno in trdo.

Material in pripomočki potrebni za nameščanje vodnih nalepk
Armaturna plošča in števci z narejenimi zaščitnimi stekelci

Po skrbnem detajliranju notranjosti sledi sestavljanje le-te v celoto. Na tem mestu je potrebno poudariti, da je pri maketah proizvajalca HobbyDesign oz. AlphaModel to mogoče le do določene mere. Sestavne dele, kot so: armatura, zadnja klop, vratni paneli in varnostna kletka morajo biti nameščeni v notranjost karoserije, saj bi bila montaža celotne notranjosti v karoserijo kasneje nemogoča. Več o postopku nameščanja nekaterih delov notranjosti v njihove končne položaje bomo povedali v enem izmed prihodjih prispevkov.

Notranjost sestavljena samo za namene fotografiranja

Tako pridemo počasi do konca tokratnega prispevka in do zadovoljstva maketarja, saj je ta izjemno detajlirana notranjost v vseh svojih detajlih tokrat vidna zadnjič, saj bo skozi majhna okna večino njenih detajlov na končni maketi ostala opazovalcu skrita. V naslednjem prispevku vam prikažemo nastajanje motorja in podvozja te avtomobilske klasike.

Matej Grofelnik
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button