AvtomobiliTesti

Opel Mokka-e Ultimate (2024)

Ultimativna električna Opel Mokka.

Druženja z Opel Mokko se vedno znova razveselim, pa čeprav gre le za povsem običajen avtomobil, ki ne razvaja najbolje z vozno dinamiko ali športnim duhom. Suvereni mestni križanec ima veliko drugih pozitivnih lastnosti, s katerimi se zadržuje na vrhu svojega razreda in z njimi zadosti veliko potreb. O klasični različici z bencinskim motorjem, ki še vedno pritegne širšo publiko kupcev smo več zapisali že TUKAJ, tokrat se bomo posvetili električno gnanemu modelu, ki je praktično popolna izbira za povprečnega slovenskega uporabnika.

Sprva je potrebno pohvaliti oblikovni pristop, ki so ga ubrali pri nemški znamki s strelo na čelu, saj so z njim poželi že marsikatero svetovno nagrado, hkrati pa predstavlja pomemben preskok v primerjavi z istoimenskim predhodnikom, ki še zdaleč ni uspel pritegniti pogleda. Pri novi Mokki-e je zgodba čisto drugačna, namreč odlikujejo jo privlačne linije, z dolgim nosom, katerega krasi pokrov motorja s sredinsko izboklino ter elegantno, skoraj kupejevsko silhueto proti odrezanem zadku. Tu se sicer pojavi edini manjši problem, saj je zaradi oblike utesnjen dostop do zadnjih sedežev, visoko rasli potniki imajo lahko težave z udobjem. Spredaj se bohoti prepoznavna maska Visor s pametnimi LED žarometi, v enaki tehniki je tudi zadnja osvetlitev.

Čemu tolikšno navdušenje nad Mokko-e? Poklic mi omogoča, da se s kompaktnimi električnimi avtomobili redno zapeljem po naši  čudoviti deželi, in tako preizkušam različne vidike tovrstnih vozil. Pred prihodom električne Mokke sem največ časa preživel za volanom Renaulta Zoe, ki sicer ni v popolnoma enakem rangu kor Oplov križanec, vendar sta si glede na prostornost, pogonski sklop in ceno precej blizu. Čeprav je Zoe na področju dosega nesporni zmagovalec, sta tako zunanje kot notranje oblikovanje precej samosvoja, medtem, ko je Mokka veliko bolj tradicionalna (ker je na voljo tudi s klasičnimi motorji) in lepše približa vstop v električno dobo.

Mokka-e se v primerjavi z Renaultovim nasprotnikom občutno bolje vozi, v kabini si je lažje prilagoditi idealen sedalni položaj, sedeži so udobnejši in pri izbiri opreme Ultimate nudijo ledveno oporo ter masažo, pohvale vredna je celo ohranitev nekaterih fizičnih tipk za nadzorovanje pomembnih funkcij. Ker je baterija za nekaj kilovatnih ur manjša, se realen doseg ustavi pri nekje 250 kilometrih, a je mogoče baterijo zavoljo hitrega enosmernega priklopa z močjo 100 kW, do 80 odstotkov napolniti v zgolj 30 minutah, tako je čakanje v primerjavi z Zoejem z največjo močjo 50 kW, veliko krajše.

Pod površjem elektrificirane Mokke-e tiči že dobro utečeni Stellantisov sklop sestavljen iz baterije z bruto kapaciteto 50 kWh (45 kWh neto) in spredaj nameščenega elektromotorja z močjo 100 kW (136 KM) ter 260 Nm navora. Hitro odziven električni pogon poskrbi za prijetno pospeševanje, zajetna zaloga navora pa je praktično na voljo takoj ob pritisku na stopalko. Da bi omogočili raznoliko delovanje pogona, so Mokko-e opremili z izbirnikom voznih načinov, ki tako nudijo hitro odzivnost ali varčevanje z energijo. V načinu Sport je vozniku odklenjena vsa konjenica, v načinu Normal je moč omejena na 80 kW, dovolj za vsakodnevno uporabo, program Eco pa elektromotor omeji na samo 60 kW, kar izboljša izkoristek energije in podaljša doseg.

4 kulske

Z maksimalno napolnjeno baterijo naj bi po uradnih podatkih merjenja WLTP prevozili kar 324 kilometrov, vendar je kot pri vseh električnih avtomobilih resnica bolj klavrna. Na tedenskem spoznavanju je Mokka-e zabeležila povprečno porabo 19,6 kWh/100 km, kar se pretvori v domet bližje 230 kilometrov – daleč od obljubljenega, a še vedno dovolj za podaljšane lokalne izlete. Izčrpano baterijo lahko poleg hitrega priklopa oskrbimo preko doplačljivega izmeničnega toka z močjo 11 kW, ki za 100 odstotkov potrebuje malce več kot pet urni postanek.

V dobi digitalizacije je povezljivost ključnega pomena in Opel Mokka-e jo ponuja v popolni meri. Od naprednih sistemov za pomoč vozniku, kot sta prilagodljivi tempomat in aktivno ohranjanje voznega pasu, do inovativnih svetlobnih tehnologij, je Mokka-e opremljena s funkcijami, namenjenimi izboljšanju varnosti, udobja in priročnosti na vsakem potovanju. V standardni obliki armaturno ploščo zastopa par 7-palčnih zaslonov, bolje založeni Ultimate pa prinaša 12-palčne digitalne merilnike in 10-palčni osrednji zaslon visoke ločljivosti. Operacijski sistem je soliden, odziven in ponuja dovolj podatkov, pogrešamo le možnosti prilagajanja prikaza zaslona pred voznikom ter seveda brezžično povezovanje s storitvama Apple CarPlay in Android Auto.

Opel Mokka-e predstavlja vzorčen premik v urbani mobilnosti, saj združuje privlačno obliko, električno zmogljivost in okolju prijazne lastnosti v paketu, ki je tako praktičen kot eleganten. S svojim zadovoljivim dosegom, napredno tehnologijo in zavezanostjo k trajnostnemu razvoju je Mokka-e pripravljena na to, da na novo opredeli naš pogled na električna vozila. Ne glede na to, ali se vozite po mestnih ulicah ali se odpravljate na pobeg ob koncu tedna, Mokka-e obljublja, da vam bo zagotovila prijetno vozniško izkušnjo na ravni dražjih konkurentov. Če je nova generacija Mokke pritegnila vaš pogled, pred nakupom dobro premislite, če bi raje izbrali električno kot bencinsko različico, kajti večina voznikov takšnih kompaktnih križancev, redkokdaj zapelje na daljšo pot. V primeru Mokke bi si glede na preizkušeno upal zatrditi, da je elektrika prava izbira.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Vsakič znova se dotaknemo oblikovanja, ki je prijeten korak naprej v primerjavi s predhodnikom.
+ Električni pogon sicer nima ogromno dosega, a je poskočen in omogoča zmogljivo hitro polnjenje.
+ Oprema Ultimate poskrbi za zalogo praktično vsega, kar uporabniki potrebujejo.

GRAJAMO:
– Cena. Brez upoštevanih popustov je 40 tisočakov velik zalogaj za takšen kompakten avtomobil.
– Medtem, ko imajo potniki spredaj udobno okolje, je zadnja klop bolj utesnjena in temačna.

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.151 / 1.791 / 1.532
Medosna razdalja (mm) 2.561
Prostornina prtljažnika (l) 310 / 1.060
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.598 / 2.015
Elektromotor Sinhroni s permanentnimi magneti
Največja moč 100 kW (136 KM)
Največji navor 260 Nm
Največja hitrost (km/h) 150
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 9,0
Kapaciteta baterije (kWh) 50 (45 kWh neto)
Največji doseg (km) 324
Poraba (mesto / kombiniran režim) 17,4 – 17,8 kWh / 100 km
Poraba na testu 19,6 kWh / 100 km
Čas polnjenja (3-fazni polnilnik / 11 kW) 5 ur 15 minut
Čas polnjenja (s hitrim polnilnikom / 100 kW) 30 minut (do 80 odstotkov kapacitete)
Cena osnovnega modela (v EUR) 37.090
Cena testnega modela (v EUR) 43.600
Uvoznik WAE S d.o.o.
Spletna stran www.opel.si

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button