MiniatureTesti

Alpha Model 1/24 Lamborghini Urus: Končna montaža

Šprint proti cilju …

Vemo, da je med vami kar nekaj takih, ki jih že pošteno “matra firbec”, kakšen bo končni izdelek. A bo potrebno še čisto malo počakati. Tokrat vam pokažemo, kako iz sestavljanke, ki je nastala do sedaj, dobimo unikatno maketo.

Morda se spomnite iz naših preteklih maketarskih projektov, da smo pri končni montaži še barvali in detajlirali kakšno malenkost. Tokrat temu ne bo tako, vse smo postorili prej in sedaj se bomo lotili res zgolj in samo montaže.

Montažo makete začnemo z nameščanjem vratnih panelov na karoserijo

Kot običajno pri maketah proizvajalca Alpha Model, bomo tudi tokrat najprej v/na karoserijo namestili notranjost. Začnemo z nameščanjem vratnih panelov. Z uporabo lepila jih pritrdimo na karoserijo in hkrati z njimi pritrdimo tudi živo rdeča sprednja varnostna pasova, zavoljo izvrstnega prileganja lahko hitro nadaljujemo s sprednjim odbijačem. Razlog, zakaj smo se kot naslednjega lotili odbijača tiči v dejstvu, da se mora lepilo dobro posušiti, saj madeži napol strjenega lepila niso “detajli”, ki si jih želimo na naši maketi. Sprednji odbijač s pomočjo utora, malce lepila in nekaj prepričevanja namestimo na pravo mesto, prileganje je res odlično in reže med odbijačem in karoserijo so perfektne.

Sedaj se lahko brez strahu pred lepjivimi okraski lotimo montaže armaturne plošče. Le-to z malce nerodnega sukanja in iskanja pravega načina prav tako prilepimo na karoserijo. Naslednji v nizu kosov za montažo je dno notranjosti z že nameščenimi sedeži in sredinsko konzolo. Največji sestavni del poleg karoserije na predvidenih mestih namažemo z lepilom in potisnemo v školjko avtomobila in tako končamo našo notranjost.

Nekaj telovadbe s prsti in armaturna plošča bo nameščena

Preden lahko “zapremo” našo maketo na zadnji difuzor namestimo izpušni sistem in vse skupaj s pomočjo pozicionirnih pinov namestimo na karoserijo. Nameščanje ravnega dna nam povzroča nekaj težav, saj je dno precej tanko in ukrivljeno, a tudi to rešimo z izdatno uporabo lepila in vztrajnostno tehniko držanja na mestu. S spodnje strani je Urus zaprt, preostane nam le še zgornja stran.

Sestava zadnjega difuzorja

Za začetek namestimo sprednje in zadnje luči in nadaljujemo z montažo koles.
S pomočjo referčnega materiala določimo pravo orientacijo in pozicijo zavornih čeljusti. Kvadre, kjer so nameščene zavore prilepimo na karoserijo in pustimo da se lepilo strdi. Preden Urusa postavimo na svoje noge, mu namestimo unikatna platišča s pnematikami proizvajalca Geronimoworks.

Sprednje luči smo v naprej sestavili in jih tako sedaj zgolj namestimo v karoserijo
Nameščanje unikatnih Geronimoworks platišč

Urus se sedaj lahko “pelje”, a da bo res tesnil in da bodo pričeske potnikov ostale nedotaknjene potrebuje stekla. Kot pri ostalih maketah istega proizvajalca, so tudi tokrat stekla vnaprej narezana in že imajo obarvan rob okoli njih. Zato dodatna obdelava ni potrebna, stekla odlepimo iz nosilne folije namažemo rob karoserije na eni strani, položimo steklo, počakamo da se lepilo posuši in postopek najprej ponovimo na drugi strani stekla ter nato še na preostalih treh steklih.

Postopek nameščanja stekel je vedno enak. Steklo najprej zalepimo na eni strani in ga ko se posuši pritrdimo še na nasprotni strani

Do konca nas ločijo le še detajli. Namestimo stranska ogledala, zadnji spojler, “shark” anteno, sprednjo tablico, embleme, brisalce in kot piko na “i” kljuke za odpiranje vrat. Tako Urus je končan.

 

Montažo končamo z nameščanjem najmanjših detajlov na maketo

Kaj pravite nam je uspelo? Ste po današnjem prispevku še bolj neučakani kakšen je končni izgled? Obljubimo, ne bo potrebno več dolgo čakati preden vam razkrijemo unikatno maketo. Do takrat pa si lahko v spodnjem videu ogledate kako je izgledala končna montaža makete:

Matej Grofelnik
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button