TestiUre

Victorinox Alliance Blue 44 mm

Ljubitelji zapestnih kreacij se mnogokrat znajdemo v situaciji, ko ob vseh razpoložljivih urah, nimamo na voljo takšne tipa “zgrabi, nadeni in pojdi”. Za vselej je zato vredno razmisliti o širitvi zbirke s priročnim časomerom.

Narava rotacije mehanskih ur, ki se jih menjava dan za dnem, vodi do težave, katera je v mnogih pogledih neizogibna, razen če ste predhodno vložili veliko denarja v navijalce ur. Sčasoma se bodo namreč mehanske ure popolnoma ustavile. To je težava, v kateri smo se znašli že mnogi. Pogledamo navzdol v škatlo ali šatuljo z uro(ami), ne vidimo nobenih sekundarnih kazalcev, ki bi dajali znake življenja, kot tudi ne ure nastavljene na pravi čas, kaj šele dan ali datum.

Morda se res bere, da je to prvi svetovni problem, vendar je še vedno problem. Nastavljanje časomera v ranih urah ali ko ste v tesni bitki s časom, je vse prej kot sproščujoče dejanje. Posledično je smiselno imeti še kakšno uro v planu b. Recimo, baterijsko gnano oziroma kvarčno, nad čemur bo marsikateri urarski navdušenec privihal nos, a ne pozabimo zgoraj omenjenih pripetljajev ter dejstva, da je najbrž vsak izmed nas nekoč (ali pa še vedno) na zapestju nosil kvarčno uro.

Za vsak dan in vse priložnosti?

Nedavno sem na zapestju nosil Victorinoxa, ki bi lahko bil dober kandidat, za dopolnitev mehanske kolekcije oziroma edina ura, ki jo boste kdajkoli potrebovali. Vas zanima zakaj? Enostavno zato, ker je model Alliance tako vsestranski, brez aktualnih vplivov oblikovalskih smernic urarske branže (skeletne številčnice, različne oblike ohišij, igranje z materiali, preveč zelene). Kovinsko ohišje v premer meri 44 milimetrov, kar je resda primernejše za zapestja z obsegom nad 16 centimetrov, vendar Victorinox ta model ponuja tudi v manjši dimenziji, kot tudi različnih barvnih kombinacijah.

Sam ostajam mnenja, da je preizkušena kombinacija najbolj obstojna. ‘Evergreen’. Temno modra številčnica nikoli ne bo šla iz mode, in hkrati venomer nosača navduši s svojim izgledom. Enostavnost začinijo indikatorji ur, logotip znamke namesto indikatorja 12. ure, okence datuma ob 3. uri, prikaz sekund na manjšem števcu v spodnjem predelu številčnice ter 60-minutna skala ob samem robu številčnice. K napisu Victorinox je dodan pripis Swiss Army, če bi slučajno pozabili, iz kakšnega ‘testa’ je ta ura.

Kljub elegantnemu poliranemu videzu, se ura ne ustraši izpostavljenosti in ne nabira prask kot za stavo. Ohišje premore do 100 metrov vodotesnosti, kar je več kot zgovorna številka, če bi imeli željo s to uro zaplavati v bazenu. Tehtnica pokaže malo več kot 150 gramov, vendar pri tem ‘debelina’ ohišja ostaja pod centimetrom, kar je idealno, če želite Allianceja uskladiti s srajco ali obleko. Slednjo vlogo brez zadržka prevzame in jo opravi z odliko, prepričajte se sami:

Med preizkušanjem me je impresionirala kovinska zapestnica s petimi členi, saj daje kompakten občutek, in enako velja za zaponko v obliki metulja, ki dobro deluje in doda fini pridih snemanju ter nameščanju ure na zapestje.

Za nameček si lahko svoj Alliance opremite z usnjenim ali gumijastim paščkom oziroma ga tematsko uskladite z večnamenskim švicarskim nožkom, kateri že sam po sebi pričara svojevrstno veselje. Victorinox nudi še 5-letno garancijo na celoten časomer, izjema je le garancija baterije, ki traja 1-leto.

Victorinox Alliance Blue 44 mm je všečna in zelo priročna zapestna ura za različne priložnosti. S svojo preprostostjo leti pod radarjem, a hkrati ohranja estetiko klasične zapestne ure, ki je v današnjem času pogosto postavljena v kot zavoljo ‘pametnih zapestnic’, katere pa kaj več kot monitoringa žal ne ponujajo. Alliance je tako odličen dodatek, ki bo v tiktakanju z natančnostjo in avtonomijo prekosil marsikaterega ‘avtomatika’. Vsekakor pa nikomur ne preprečuje, da te ure ne bi nosili vsak dan, in če je to vaš namen, je njena vrednost tako še bolj očitna. Victorinox Alliance Blue si boste lahko nadeli na roko za 420 evrov, našli pa jo boste pri slovenskemu zastopniku Dynamic Tradeu.

Rocco
foto: caranduser.com

SPECIFIKACIJE – Victorinox Alliance Blue 44 mm

Ohišje 44 mm premer; 9,6 mm višina, kovinsko ohišje; masa 153,2 g; 100 m vodotesnost
Številčnica Temno modra z okencem datuma ter prikazom sekund ob 6.uri, svetlo modra luminiscenca indikatorjev ur
Mehanizem Kvarčni mehanizem
Pas Kovinska zapestnica (5 členov) z zaponko v obliki metulja; širina 21 mm
Referenčna številka 241763
Cena 420 €

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button