TestiUre

Alpina Alpiner Extreme Automatic

Požirek ohlajene pijače se mi je kar malo zataknil, ko je prijatelj ob mizi obelodanil, da je mogoče zdaj prišel njegov čas za nakup kakšne resne zapestne ure. Nisem sicer vedel na kaj cilja, ampak sklepal sem, da je v igri sveža pametna ura, saj je le to edina ”ura”, ki sem jo doslej videl na njegovem zapestju. A glej ga zlomka, govoril je o pravi, ali kot ji entuziasti rečemo, mehanski ročni uri.

Udejanjile so se besede gospoda Biverja, ki je že mnogokrat poudaril, kako pomembno je v prvi vrsti ljudi navaditi na ure, šele potem pride do resnega boja za zapestje, kjer vstopijo veliki švicarski igralci. Pametne ure, gledano iz ozkega zornega kota, so se res marsikomu za vekomaj oklenile zapestja, vendar širša slika kaže ravno nasprotno. Ko v petem letu nosiš že tretjo variacijo pametne ure, si nemara zaželiš nekaj bolj trajnega. Mogoče tudi lepšega oziroma ekskluzivnega. Konec koncev je sleherna ura, ki se pri moškemu smatra kot nakit, luksuz.

Nisem se moral pretvarjati, da vsaj solidno ne poznam urarskega področja, zato sem nemudoma izstrelil vprašanje, če je že kaj gledal in kaj si pravzaprav želi. Kot otrok devetdesetih, me prijatelj ni presenetil z odgovorom, da se mu dopade Breitling. Znamka je v času njegovega (ali najinega) odraščanja res dominirala. Med listanjem revije Top Gear sva oba buljila v Bentleyje z Breitlingovo uro v kokpitu. Vendar časi se spreminjajo in trenutni portfelj omenjenega švicarskega proizvajalca je bolj bleda senca pretekle slave. Podobno bi lahko zapisal še o marsikateri znamki, a ostanimo raje v zgodbi s prijateljem.

S tem, ko je malenkost opisal svoje želje, sva lažje usmerila kompas. Orientacija – športne, vsestranske ure. Sledilo je vprašanje o stanju oziroma ceni. Novopečenemu lastniku ”resne” ure sem nemudoma odsvetoval nakup ”iz druge roke”. Že res, da bi lahko za 2 ali 3 tisočake dejansko dobil prej omenjenega Breitlinga, ampak zakaj bi človeku, ki radostno vstopa v svet urarstva že na samem začetku zagrenil izkušnjo. Seveda se lahko pokvari tudi nova ura, a tukaj je le garancija, pooblaščeni prodajalec …

Tekom pogovora o urarstvu in mojem odkrivanju tega hobija me prešine, da sem mogoče nedavno imel v rokah uro, ki bi nekako ustrezala njegovim imaginarnim karakteristikam. Izvlečem telefon in pokažem fotografijo z markantnim Alpina Alpiner Extreme Automatic. Zapestna kombinacija narejena kot nalašč za nekoga, ki vstopa v svet urarstva. Me tako kot prijatelj, sprašujete zakaj?

Preprosto iz razloga, ker vsebuje vse elemente, ki dajejo vrednost urarstvu. Z drugimi besedami, prepriča, zakaj stane več kot ”pametna ura” in to ponosno izkazuje. A zagotovo ni vse v aspektu sestavljenega robustnega ohišja, ki je vodotesno do 200 m ali mehanizma, ki ne reagira na magnetna polja in prenese udarce, medtem ko razkazuje svoje delovanje skozi safir hrbtne strani.

Prijatelja nisem utrujal s podrobnostmi urarskega sveta, zdi pa se mi, da lahko tukaj na kratko povzamem trenutno situacijo. Integrirane zapestnice so hit poletja. Skorajda je ni znamke, ki ne bi vpeljala vsaj en model s takšnim tipom zapestnice. Ne čudi, da so mnogi urarski fanatiki prezenco nemudoma postavili vštric zapestnim kreacijam oblikovalca Geralda Gente, čeprav zgodovinske listine natančno opisujejo, kdo je najprej zasnoval športen časomer. Definitivno je možno najti podobnost z urami znamke Hublot. Ali kakšno drugo. Ampak to je tako, kot so Ed Sheeranu očitali, da v svoji glasbi uporablja dotične akorde … nesmiselno.

Dejstvo je, da je Alpina Alpiner Extreme Automatic povsem dovolj posebna, drugačna. S premerom 41 mm je 3-delno kovinsko ohišje videti kompaktno in univerzalno nosljivo. Praksa je malce drugačna, saj je zavoljo integrirane zapestnice obseg oziroma veličina ure na zapestju dodatno povečana. Nič narobe, v koliko imate obseg zapestja vsaj 16 cm. V nasprotnem primeru izgled ure na zapestju ne bo ravno okusen za okolico. Za lažjo primerjavo, ura je fotografirana na zapestju z obsegom 20 cm.

Dinamiko ohišja pričara miks različno usmerjenih brušenj v kombinaciji s poliranimi robovi, medtem ko za piko na i poskrbi s šestimi trikotno brendiranimi vijaki pritrjena luneta. Simbioza funkcionalnosti in dizajna se odraža na desni strani ohišja, kjer je krona z gumirano sredico (z ujemajočo se teksturo paščka) obdana z dvema varnostnima ščitoma.

Številčnica je na prvi pogled preprosta, a v sebi skriva zanimive detajle. Teksturo tvorijo logotipi znamke, ki jih prekriva v stilu sončnih žarkov zaključena modrina. Kovinski indeksi dajejo prefinjen izgled, vključno z lepo umeščenim datumskim okencem ob 3. uri. Ob tem opisu bi še kdo pomislil, da gre za elegantno uro, vendar naj opomnim, da tale kos v debelino meri ”le” 11,4 mm, kar je zavidljivo malo za marketinško poimenovano športno uro. Sicer pa, ali nisem omenil, da je Alpiner Extreme Automatic res vsestranska ura?

Skozi razstavno hrbtno stran ohišja je moč ozreti v notranjost ure, kjer domuje in tiktaka avtomatski mehanizem, kaliber AL-525, ki je v bistvu predelana selita. Vzdržljiv delovni konj se ponaša s solidno 38-urno zalogo moči. Slednja bi lahko bila malce zajetnejša, saj zna dodatnih 10 ur odigrati ključno vlogo pri tistih, ki menjavajo ure oziroma jo med vikendom odložijo na polico. Vsekakor pa moram izpostaviti natančnost delovanja mehanizma, saj med obdobjem preizkusa ni vidno nabiral sekund ali minut. To je denimo bilo opaziti pri testu različice Regulator, katere kazalce žene kaliber AL-650.

Glavna zvezda dotične zapestne ure pa je integrirana kovinska zapestnica. Je izredno udobna in se zapne z zaponko v obliki metulja, kar nekako zaključi celostno elegantno podobo. In ja, seveda je lepa. Brez težav zapišem, da je končna obdelava tako zapestnice kot tudi ohišja na nivoju vstopnih Heuerjev ali Omeg. Členi so natančno brušeni navpično, s čemer ustvarijo robustno podobo, a hkrati se z njimi poigravajo sočni žarki.

Še predno v stilu rokerskih bendov iz osemdesetih let prejšnjega stoletja razbijem tipkovnico računalnika, saj drugače očitno ne bom zaključil tega članka, se vrnimo k prijatelju, ki me je po obsežni razlagi o uri Alpina Alpiner Extreme Automatic, končno lahko vprašal koliko stane. Odgovor, da približno toliko kot 2 novi Apple uri, ga ni toliko prepričal kot dodatek, da lahko integrirano zapestnico tudi zamenjaš s kakšnim drugim paščkom. Očitno vzgoja nosačev ur, o kateri govori J. C. Biver, kot pribito drži.

Rocco
foto: caranduser.com

SPECIFIKACIJE – Alpina Alpiner Extreme Automatic

Ohišje 41 mm premer; 11,50 mm višina, razdalja ”lug to lug” 49 -56 mm, brušeno in polirano tridelno kovinsko ohišje; luneta privijačena s šestimi vijaki z znakom Alpina; 200 m vodotesnost
Številčnica Temno modra številčnica z vzorcem trikotnikov, obdana z modro minutno prirobnico; datumsko okence ob 3. uri, poliran sekudni kazalec z rdečim trikotnikom ter urni in minutni kazalec z dodano luminiscenco
Mehanizem Avtomatski mehanizem, kaliber AL-525; deluje z 28.800 alternancami na uro / 4 Hz; zaloga energije navitja znaša 38 ur; vsebuje 26 draguljev in ima črno obarvan rotor z logotipom blagovne znamke
Pas Zapestnica iz nerjavečega jekla, navpično brušeni členi; kovinska varnostna zaponka v obliki metulja
Referenčna številka AL-525TB4AE6B
Cena 1.995 €

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button