TestiUre

Alpina Alpiner Extreme Regulator Automatic

Pred dobrim mesecem dni, ko sem sedel na letalu za Hurgado, je mojo pozornost pritegnila sopotnikova ura vzdolž prehoda. Z nekaj truda in priučenih veščin s pomočjo vohunskih serij tipa Sherlock Holmes, sem razčistil začetne dvome o morebitnem luksuznem časomeru. Epilog?

Sekundno premikajoči se kazalec je hitro izdal poreklo. Čeprav nimam nič proti kvarčnim uram, pa imam proti dejstvu, da je šlo za poceni kopijo pilotske ure IWC Top Gun. In kako to vem? Ker je z razdalje dveh metrov dajala identičen vtis. Postavitev kronografskih gumbov, črna barva ohišja, ki naj bi spominjala na keramiko, še kako prepoznaven font arabskih številk indikatorjev ur ter celo rdeče letalo na repu sekundnega kazalca kronografa.

Dan po pristanku v egiptovskem letovišču ob Rdečem morju smo imeli srečanje z lokalnim vodičem, ki je nosil, khm, khm, razpadajočega ‘Rolex Yachtmastra’. Seveda je razpadel zaradi tega, ker je bil ponaredek. Sicer zelo dober, saj sem šele v bližini opazil nekaj manjkajočih elementov napram originalu, katere pa bodo žal prepoznali tisti, ki se na to tematiko spozna(mo)jo.

Ob vsej norosti urarskega sveta se sprašujem, zakaj številni ljudje raje odštejejo denar za slabo kopijo, namesto da bi kupili nekaj iz množice drugih modnih ur na tržišču. Še manj pa razumem tiste, ki so pripravljeni plačati desetino cene originalne ure za ‘dober ponaredek’ le-te. Vsekakor sem vesel za podjetja, ki služijo na račun človeške neumnosti oziroma nevednosti, obenem pa se bojim za prihodnost, saj se s takšnim tempom generičnega (ne)razmišljanja bliža konec urarske pestrosti.

Pionir športnih ur današnjega časa?

Leta 1938 je ustanovitelj Alpine, Gottlieb Hauser, sestavil preprosto formulo, ki bi razlikovala Alpinine športne ure od drugih časomerov. Ta recept je vseboval štiri bistvene lastnosti športne ure in sicer so to anti-magnetizem, vodoodpornost, vzdržljivost pred udarci ter konstrukcija iz nerjavečega jekla. Priznam, tudi sam sem to plat zgodovine spoznal šele pred nekaj leti, ko sem se aktivno podal v področje horologije. A na znamko Alpina sem naletel že nekoliko prej, ko sem iskal hibridne zapestne ure – torej takšne, ki analogno prikazujejo čas, medtem ko v sebi skrivajo elektroniko, katera spremlja ”tehnične podatke vašega života”.

Skratka, kasnejši sprehod skozi zajčje rove blagovne znamke Alpina, me je pripeljal do zelo všečnih časomerov najrazličnejših stilov. Prevzele so me pilotske in športne ročne ure, katerih čar je ženevsko poreklo vsled švicarsko preverjene kvalitete. Zagotovo nekaj, s čemer se razni ponaredki ne morejo pohvaliti. Ampak bolj kot poreklo, znamka in cena (s slednjima pride še nastopaštvo), je pomembno kako se z uro počutite, ali vam je všeč, vas vsakodnevno osrečuje z na novo odkritimi detajli … To so vprašanja, ki bi jih zastavil številnim lastnikom obleganih časomerov, kot tudi tistim, ki kupijo precenjene ponaredke ter iznakažene kopije.

Generičnost ali originalnost?

Če bi vam rekel, da lahko za vsoto ponaredka dobite bolj originalno, mogoče celo boljšo uro od vaše omiljene nedostopne reference, bi sklepali, da sem zblaznel. Mnogi so, ko sem jim omenil, zakaj je ta ura precej bolj kulska od povprečne ”krone”. Za začetek jo lahko neobremenjeno nosite in z njo uživate. V Ljubljani, Londonu ali Dallasu. In če še vedno vedoželjno berete prispevek, se zdaj lahko posvetimo modelu Alpiner Extreme Regulator, ki je bil po 17 letih v moderni podobi predstavljen na salonu Watches & Wonders 2022.

Številni so prezenco nemudoma postavili vštric zapestnim kreacijam oblikovalca Geralda Gente, čeprav zgodovinske listine natančno opisujejo, kdo je najprej zasnoval športen časomer. Definitivno je možno najti podobnost z urami znamke Hublot. Ampak to je tako, kot bi rekli, da je vaš prijatelj preveč podoben Bradu Pittu. Nesmiselno, saj je to kvečjemu plus.

S premerom 41 mm je 3-delno kovinsko ohišje videti kompaktno in univerzalno nosljivo. Praksa je malce drugačna, saj je zavoljo ‘integriranega” ergonomskega gumijastega trakca, obseg oziroma veličina ure na zapestju dodatno povečana. Nič narobe, v koliko imate obseg zapestja vsaj 16 cm. V nasprotnem primeru izgled ure na zapestju ne bo ravno okusen za okolico. Za lažjo primerjavo, ura je fotografirana na zapestju z obsegom 20 cm.

Dinamiko ohišja pričara miks različno usmerjenih brušenj v kombinaciji s poliranimi robovi, medtem ko za piko na i poskrbi s šestimi trikotno brendiranimi vijaki pritrjena luneta. Simbioza funkcionalnosti in dizajna se odraža na desni strani ohišja, kjer je krona z gumirano sredico (z ujemajočo se teksturo paščka) obdana z dvema varnostnima ščitoma.

Delovanje sivih celic sproži teksturirana granitno siva številčnica z ”razmetanimi” kazalci časa. Več desetletij stara komplikacija se je največkrat znašla v elegantnih časomerih, vendar vstavitev sloga regulatorja v športen model se ne zdi prav nič tuja. Celo nasprotno, saj z navidezno kompleksnostjo ustvari zanimanje pri opazovalcu. Slednji resda največkrat ne bodo razbrali časa. V bistvu pa se ga moraš naučiti brati tudi kot nosač.

Najprej se pogleda v zgodnji levi kot številčnice, kjer se ob 10. uri nahaja podštevilčnica s prikazom ur. Velik osrednji kazalec nas usmeri do roba številčnice, kjer odčitamo minute, medtem ko se sekunde nahajajo na modri podštevilčnici ob 6. uri. S treningom se postopoma odvadite očitnega sledenja vsem trem kazalcem, in v glavnem uporabljate minutnega, saj v večini primerov veste v katerem urnem predalčku dneva ste. Bojazen odčitavanja časa v slabših svetlobnih pogojih pa je odveč, zavoljo nanesene bele luminiscence na kazalce in indikatorje ur.

Datum boste na številčnici iskali zaman, namesto njega pa se v območju 3. ure nahaja lepo izdelan logotip švicarske blagovne znamke. Teksturo številčnice predstavljajo ponavljajoči se vzorci trikotnikov v granitno sivi barvi, ki predstavljajo dvojni pomen – Alpe in Alpinin logotip.

Skozi razstavno hrbtno stran ohišja je moč ozreti v notranjost ure, kjer domuje in tiktaka avtomatski mehanizem, kaliber AL-650, ki je v bistvu predelani mehanizem Sellita SW200. Vzdržljiv delovni konj se ponaša s solidno 38-urno zalogo moči. Slednja bi lahko bila malce zajetnejša, saj zna dodatnih 10 ur odigrati ključno vlogo pri tistih, ki menjavajo ure oziroma jo med vikendom odložijo na polico.

In še beseda o komponenti ure, ki je najbolje zasnovana, a obenem deli mnenja. Integracija gumijastega paščka v ohišje je elegantno izvedena. Edini minus je ta, da bo težko dobiti nadomestni ali drugi pašček, saj mora biti točno takšne oblike, da pristaja ohišju. Prav tako se je posrečila zasnova zaponke paščka, ki vrhunsko skrije navadno ”štrleči” ostanek paščka. Težava nastane, če imaš veliko šapo in prednastavljena velikost paščka na zapestje, ne zadostuje veličini dlani. Mogoče je ta zaplet bolj unikaten in vezan na posameznike, verjamem pa, da se ga da rešiti s kakšnim drugim tipom varnostne zaponke.

Nevšečnosti pikolovskih razsežnosti nikakor ne zamajejo skale všečnosti. Alpina Alpiner Extreme Regulator Automatic prepriča s svojo originalnostjo, ki se napaja iz knjig zgodovine.

Združitev na pogled nezdružljivih stilov kaže na proizvajalčevo razmišljanje izven okvirjev. S ceno 1.995 evrov ne dobite zgolj boljše ure od sleherne kopije ali ponaredka, ampak konkurenčen švicarski časomer s športno funkcionalno tradicijo ter modernim dizajnom. In če se vam je po kakšnem slučaju Alpiner zadopadel, priporočam da se podvizate, saj je testni primerek član omejene serije na 888 kosov.

Rocco
foto: caranduser.com

SPECIFIKACIJE – Alpina Alpiner Extreme Regulator Automatic

Ohišje 41 mm premer; 12 mm višina, razdalja ”lug to lug” 49 mm, brušeno in polirano tridelno kovinsko ohišje; 200 m vodotesnost
Številčnica Temno siva številčnica z vzorcem trikotnikov, obdana z modro minutno prirobnico; retrogradni prikaz časa – ob 6. uri podštevilčnica sekund, ob 10. uri podštevilčnica prikaza ur; dodana luminiscenca za boljši odčitek časa
Mehanizem Avtomatski mehanizem, kaliber AL-650; deluje z 28.800 alternancami na uro / 4 Hz; zaloga energije navitja znaša 38 ur; vsebuje 31 draguljev in ima črno obarvan rotor z logotipom blagovne znamke
Pas Gumiran pašček modre barve s teksturo majhnih kvadratkov; kovinska varnostna zaponka
Referenčna številka AL-650DGN4AE6
Cena 1.995 €

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button