AvtomobiliTesti

Toyota Camry 2.5 VVT-i e-CVT HSD Premium

Alternativec med kravatarji

Na svidenje Avensis in pozdravljen Camry. Tako nekako se glasi zadnja poteza Toyote na evropskih tleh, kjer so ne ravno prepričljivega in družinsko naravnanega Avensisa po hokejsko zamenjali s poslovnim Camryjem.

Da je slednji res »kravatarske« sorte nakazuje le limuzinska izvedba z zgolj hibridnim pogonom. Skratka – ena oblika, en pogon in štirje sklopi opreme. Mi smo na vsakodnevni potep povabili kar najbolje opremljenega Camryja z dodatkom Premium. Je dovolj »monden« tudi za premijske konkurente?

Pravzaprav ne, saj ni pripeljal s tako poslanico. Že pogon je v tem segmentu nekakšen bohem. Samopolnilni hibridi so navadno namenjeni manj zajetnim in lažjim štirikolesnikom, medtem ko se rivali hvalijo s priključno-hibridno tehnologijo ali enostavno z varčnejšim dizelskim pogonom. Camry tudi ne izgleda ravno nastopaško. Prej nasprotno, saj z ne-atraktivnim izgledom ne zbuja pozornosti. Pa saj je niti ne želi.

Kaj potem Camry pravzaprav nudi? Spokojnost! Oazo miru, če želite. Zaradi uglajenega 2,5-litrskega atmosferskega agregata ob nežni asistenci elektromotorja in avtonomije, ki se odraža v občasnem jadranju ali sanjavemu pospeševanju, predvsem pa ob zares odlično zatesnjeni potniški kabini nudi izvrsten pobeg iz hrupnega vsakdana. S precej prostora tudi na zadnji klopi poskrbi za veliko udobja, ki ga cenijo poslovneži brez hrepenenja po dokazovanju svojega finančnega portfelja.

Bolj kot nastopaštvo jih prepriča uglajenost in vožnja po predpisih, saj hibridna simbioza z, na papirju ne ravno skromnimi, 218 »konji« raje ubere kas kot galop. V to se prepričate že na prvih podeželskih zavojih, ki zajetnemu Camryju ne dišijo preveč. Tudi tisti Sport način vožnje ne poskrbi za kaj bolj urno delovanje brezstopenjskega CVT menjalnika, ki ob pohojeni stopalki za plin agregat pošlje v visoke vrtljaje – tam pa se vaš mirni kabinet spremeni v hrupno pisarno avtomobilske delavnice. Tega pa vendar ne želite?


Samopolnilni hibrid kot že omenjeno poskrbi za relativno nizko žejo agregata v urbanih središčih, ki se lahko giblje pod šestimi litri, medtem ko avtocesta zahteva sedem in več. Camry se torej na odprtih hitrih cestah počuti kot riba v vodi. Tudi zahvaljujoč volumnu ambienta in udobnemu oblazinjenju – kot na pravem direktorskem stolu.

Celotno »sliko« malce kazi nekaj plastike na armaturni plošči in ne ravno najsodobnejša digitalna oprema. Vse skupaj je posledice nekajletnega nastopa v avtomobilskih salonih, kjer konkurenti nikakor ne počivajo. Velja pa pohvaliti nadzorno ploščo na sredinskem naslonu zadnje klopi, ki navdaja s premijskim občutkom.


V kolikor cenite umirjeno in prav nič izstopajočo vožnjo na precej udobnem fotelju (v prvi ali drugi vrsti) ter vam zadnji hip digitalne »mode« ni visoko na lestvici, potem ste za manj kot 40 tisočakov zadeli bingo. Žal je takšnih poslovnežev le za odtenek, zato bi se morda prilegel kakšen malce bolj dinamičen videz Camryja, kot ga Toyota trži na nekaterih trgih.

Fotrov kotiček

Kako omladino navaditi na bonton v poslovnih limuzinah? Sploh po trenutku, ko ugotovijo da je nadzor nad avdio napravo vozila možen prav preko sredinke konzole v dosegu njihovih nagajivih prstkov? Ni pogojev! Zato sem s Camryjem najbolj užival sam – to so tisti trenutki, ko se v ambientu nizkih decibelov zbistrijo misli.

S spodobnimi šestimi litri je poraba na nivoju dizelskih konkurentov, ki ob takšni »konjenici« vseeno nudijo več masaže hrbta ob pospeševanjih. Če bi navadno preudarni Japonci spustili nekaj več dinamičnih dodatkov v Camryjev konfigurator sem prepričan, da bi lahko prepričali (še) več evropskih kupcev.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO
+ Udobje in prostornost. Kot se za pisarno šefa spodobi.
+ Spokojen ambient. Na trenutke res paše mir, v nasprotnem primeru je tu odlično ozvočenje.
+ Tista nadzorna konzola na zadnji klopi deluje premijsko ali pa resni preizkus živcev. Odvisno od potnikov druge vrste.
+ Poraba. Kljub toni in tri četrt je na nivoju dizlov.
+ Mehkoba. Jadranje po podalpskih luknjah zagotovljeno!
+ S ceno pod 40 tisočaki zagotovo eden racionalnejših nakupov!

GRAJAMO
– Leta se mu poznajo. Težko sledi digitalno prevetreni konkurenci.
– Vodila prtljažnih vrat limuzin vedno opomnejo na prednosti karavanov.
– Tuljenje agregata ob zahtevani večji odzivnosti. Skali mir v kabini.

Tehnične karakteristike

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.885 / 1.840 / 1.445
Medosna razdalja (mm) 2.825
Prostornina prtljažnika (l) 500
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.735 / 2.100
Agregat Bencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 2.487
Največja moč pri vrt./min. 160 kW (218 KM) pri 5.700
Največji navor pri vrt./min. 221 Nm pri 3.600 – 5.200
Največja hitrost (km/h) 180
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 8,3
Posoda za gorivo (l) 50
Poraba po EU normah (l/100 km) 4,8 / 4,4 / 4,4
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,3
Emisije CO2 (g/km) 101
Cena osnovnega modela (v EUR) 38.900
Cena testnega modela (v EUR) 39.450
Uvoznik Toyota Adria d.o.o.
Spletna stran www.toyota.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button