AvtomobiliTesti

Renault Clio E-Tech Engineered 145 Hibrid

Slovenskega naroda tehnični sin

Ne, nismo pozabili na nedavno predstavitev prenovljenega Renault Clia, ki smo vam jo servirali na povezavi TUKAJ. Ta praktično že trka na dveri Renaultovih salonov, mi pa smo še pred tem na degustacijo prejeli najbolj bohotno aktualno različico v poslavljanju, ki sliši na ime E-Tech Engineered 145 in deluje s hibridnim pogonom. Cifra se pričakovano nanaša na konjenico, medtem ko oznaka prinaša najboljše tako pod motornim pokrovom kot pri estetiki.

»First things first« pravijo v anglosaških državah, zato kar na začetku »razpucajmo« Renaultovo idejo izza slogana »E-Tech Engineered«. Ta je nova, najelegantnejša preobleka aktualnega Clia v odhodu in prinaša kontrastne izstopajoče barve, recimo Schiste satenasto sivo našega testneža, F1 sprednjo masko, čedne 17-palčne Magny-Cours čeveljce ter kopico oznak in poudarkov z nekaj primesi črnine, ki jih v miru občudujte ob spodnji foto galeriji. Ste opazili dekor v topli titanovi barvi? Opis barv prepuščam nežnejšemu spolu, sam bi rekel odtenek zlate pač. Kakorkoli, Renault je poskrbel za dostojno slovo ter ljubljenca slovenskih garaž odel v prav čedno dinamično podobo, ki svojo pripoved nadaljuje tudi v dobro znanem ambientu.

Zlati dodatki na armaturki, sedežih in volanu delujejo prepričljivo. Dobro dopolnijo delno digitaliziran prostor, kjer svoje mesto najdejo tako ekran občutljiv na dotik kot tipke in vrtljivi gumbi. Lični dodatki skupaj z oblazinjenjem iz umetnega usnja celotno degustacijo vozila povzdignejo nivo višje, korak in ped bližje premijcem v tem segmentu, čeprav je Clio v prvi vrsti avtomobil za rajo. Pod črto lahko torej zapišem, da je E-Tech Engineered nekakšna estetska večerna toaleta v garderobi še nekaj dni aktualnega Clia.

Malce bolj bodo veseli tehnofili, ki so lačni kompliciranih pogonskih sklopov – in verjemite, hibridni Cliov sistem to zagotovo je. Tehnično se sicer ni spremenil od svojega nekaj kilovatov šibkejšega predhodnika z oznako 140. Tokrat je prisilno polnjeni bencinski agregat očitno nekoliko pridobil na račun zmanjšanja trenja notranjih delov, da uspe na kolesa spraviti tri konjske moči več. Še vedno imamo tako pod pločevino nameščen 1,6-litrski bencinski štirivaljnik, ki domuje v družbi dveh e-motorjev. Prvi in seveda zmogljivejši poganja kolesa, medtem ko manjši deluje kot zaganjač-alternator. Zanimivo je recimo dejstvo, da bo bencinski agregat dostikrat deloval zgolj zato, da dopolni 1,2 kWh prostorno električno špajzo, medtem ko bo večji e-motor srkal kilovate in gnal sprednji kolesni par. Da je v tem nek smisel priča zapitek pogona. Na testu, pri katerem ni bilo varčevalnih ukrepov v slogu nedeljskih voznikov, je poraba znašala približno 4,9 litra. Zgledno kajne? Saj bi jo lahko približal štirici, vendar bi to nato načelo mojo vsakodnevno dinamiko v živahnem prometnem utripu prestolnice.

Čedna reč je tudi hipni navor električnega dela pogona. Ta tako dobro podpre bencinski agregat, ko ta v nizkih vrtljajih lovi sapo, da boste kar švigali naokoli takoj po startu iz mesta – kot to počno lastniki čistokrvnih električarjev. Ne glede na kompleksnost pogona, tega za volanom zagotovo ne boste občutili. Tehnika z multi-mode menjalnikom na čelu deluje zgledno, tekoče in brez sunkov. Dolgo časa sem točil solze za meni ljubim 1,5-litrskim dizlom, s katerim sem si priboril zdaj že arhivsko rozasto vozniško dovoljenje, saj je robusten sajasti agregat slovel kot iskriv, skromen in zanesljiv. Za slednje pri hibridu še ne morem trditi, saj bo to razkril čas, prvi dve vrlini pa brez daljšega razmisleka pripišem tudi testnežu.

Ko boste zavili v Cliov butik, pred tem dobro premislite kaj želite iz njega odpeljati. Prvi pogovori se prično pri 16 tisočakih in pol, medtem ko boste za sodoben hibridni pogon morali globoko seči v žep in odšteti vsaj 25 »jurjev«. »Nije žvaka za seljaka« in ni hibrid za skopuhe, sploh ko je govora o skoraj butični izvedbi našega junaka iz Revoza. E-Tech Engineered je razumljivo na voljo zgolj in le kot hibrid, za katerega boste odšteli vsaj 27 tisočakov, testnež pa je imel še nekaj dodatno izbranih dobrot, zato so zanj zahtevali 28 tisočakov. Ni malo, vsekakor, vendar tako ozaljšan Clio pripelje največ kar lahko njegova žlahta nudi.
4 kulske

Fotrov kotiček

Clio že dolgo časa domuje na vrhu prodanih vozil v naši deželici. Razlogi ne tičijo v teoriji kvantne fizike temveč v sila enostavnih veščinah, nekaj malega tudi v sentimentalnosti, ki jo piše bogata zgodovina na slovenskih tleh. Voz iz Novega mesta je svojo cenovno politiko praktično vedno prilagajal slovenskemu kupcu in mestoma nudil nekaj začinjenega. Navado so bile to športne različice, ki imajo tudi v našem uredništvu manjši kultni status, tokrat pa so nam postregli predvsem s tehnološko in udobno izvedenko.

Ta je vredna svojih evrov, saj jih večina odpade na odlično sinhroniziran hibridni pogon, ki bo zadostil širokemu diapazonu podalpskih kupcev. Od šparovnih do dinamičnih ter nenazadnje tudi tehnofilov.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Športno-elegantna toaleta Cliu sede kot salonarji k ženski večerni obleki.
+ Ideja, da so ob slovesu predstavili butično in tehnološko izpiljeno različico.
+ Kvalitetna in dovršena notranjost v tem velikostnem segmentu.
+ Pogon. Varčen in zmogljiv. Bi želeli še več?
+ Pospeševanje z mesta in ob mestnih hitrostnih omejitvah spravlja v zadrego lastnike bistveno dražjih vozil.
+ Usklajenost delovanja trojice motorjev.
+ Udobje sprednjih sedežev je nad pričakovanji.

GRAJAMO:
– Cena, kot pri vseh vozilih v zadnjem obdobju.

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.050 / 1.798 / 1.440
Medosna razdalja (mm) 2.583
Prostornina prtljažnika (l) 300 – 1.069
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.385 / 1.758
Agregat Turbobencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.598
Največja sistemska moč pri vrt./min. 105 kW (143 KM) pri 5.600
Največji sistemski navor pri vrt./min. 250 Nm med 3.200 in 3.500
Največja hitrost (km/h) 180
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 9,3
Posoda za gorivo (l) 39
Poraba po EU normah (l/100 km) 4,1 – 5,1
Poraba goriva na testu (l/100 km) 4,9
Emisije CO2 (g/km) 96 – 114
Cena osnovnega modela (v EUR) 25.890 (s popustom)
Cena testnega modela (v EUR) 27.590 (s popustom)
Uvoznik Renault Nissan Slovenija, d.o.o.
Spletna stran www.renault.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

8 komentarjev

  1. Samo malo! Od kdaj je pa Clio 30k€? Smo malo zgubili kompas? Za svojga sem 3 leta nazaj dal 13.900, pa je opremljen dizl. Torej, ga lahko zdaj prodam za vsaj 15???

  2. Verjamem, da je sel napredek naprej, ampak se pred 20 leti si za 4 milijone sit dobil passata, sedaj pa je CLIO 7!!!! Res noro!!!!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button