AvtomobilizemNovice

Novi Renault Clio: drzna prenova ljudskega prvaka

Pomlajeni Clio je postal sodoben in bolj dinamičen.

Renaultov prodajni hit, malček Clio, v letošnje leto vstopa z obsežno prenovo podobe in tehnološkimi izboljšavami. Oblikovno sledi smernicam ostalih novejših modelov in vpeljuje nekaj elementov konceptov, s čimer bo ohranil konkurenčnost v svojem razredu, namreč francoski mestnež je v svojem obstoju prepričal že preko 16 milijonov kupcev.

Za razliko od nekaterih medživljenjskih prenov, je Cliova precej obsežna, vsaj na področju oblikovanja sprednjega dela, kjer se odvija veliko novega. V primerjavi s predhodnikom ima nekoliko ožja LED žarometa, dramatično grafiko dnevnih svetil, ki postajajo stalnica novejših Renaultov. Osvetlitev se druži z odrezavo začrtanim odbijačem, novo mrežo maske, svežimi platišči do velikosti 17-palcev in preurejeno paleto karoserijskih barv. Pomladitev se odraža tudi na zadku avtomobila, le da je tam bolj ali manj omejena na spremenjeno osvetlitve in rahle popravke odbijača.

V notranjosti je prenova precej manj dramatična in osredotočena na izboljšave tehnološkega ozadja ter dvig kakovosti, s poudarkom na trajnosti, namreč nikjer ni moč najti usnja, več je tudi recikliranih materialov. Digitalno področje zastopajo digitalni merilniki s 7- ali 10-palčnim zaslonom in 9,3-palčni osrednji informacijski zaslon na dotik, sedaj brezžično povezljiv s storitvama Apple CarPlay ter Android Auto. Ljubitelje športnega videza bo navdušil nov paket opreme Esprit Alpine, ki je nadomestil prejšnji R-Line, s katerim nakazujejo na večjo povezavo s sorodno športno znamko Alpine. Dinamičen paket prinaša kontrastno obarvane odbijače, unikatna platišča, razne okrasne embleme, v notranjosti pa objemajoča športna sedeža, oblazinjenje v tehnični tkanini in modre šive.

Pod pokrovom motorja drastičnih sprememb ni, največ upanja polagajo na hibridni pogonski sklop E-Tech 145, ki sestoji iz 1,6-litrskega štirivaljnega bencinskega motorja s 69 kW, elektromotorja s 36 kW, zaganjalnega generatorja in baterije s kapaciteto 1,2 kWh. Ekološko osveščeni hibrid s 14 načini varčnega delovanja v mestnem okolju praktično vozi le na elektriko in skupno poskrbi za 40-odstotno zmanjšanje porabe v primerjavi s konkurenčnim klasičnim motorjem. Preostalo motorno paleto sestavljajo bolj koncencionale enote, vstopni litrski atmosferski bencinar SCe 65 s petstopenjskim ročnim menjalnikom, litrski trivaljni turbobencinar TCe 90 s šeststopenjskim ročnim menjalnikom in prisilno polnjen trivaljnik TCe 100 LPG na utekočinjen plin, za zmanjšanje stroškov goriva.

Prenovljeni Renault Clio bo v prodajne salone zapeljal predvidoma poleti leto, do takrat bodo znane tudi cene. Začetek pričakujemo pod mejo 20 tisočakov.

Žiga Kolman
foto: Renault

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button