AvtomobiliTesti

Opel Grandland X PHEV (Ultimate)

Nova vsebina v poslavljajoči se embalaži

Že res, da smo se pred slovesom leta 2021 za dober teden dni umaknili v počitniško razpoloženje, vendar vseeno ne zamujamo s prispevkom o Oplu Grandland, ki ima tokrat še končnico X.

Vsekakor vemo, da tudi po slovenskem asfaltu že vozi prenovljen Oplov športni terenec brez končnice X, vendar pri zastopniku ohranjajo »stari« primerek v svoji novinarski floti s posebnim razlogom – to je njegov priključno-hibridni pogon, ki bo enak v sveži inačici. Zato se bom tokrat posvetil le in zgolj temu, kajti v salonih boste lahko že sestavite bistveno bolj digitalizirano in malenkost bolj stilsko varianto Grandlanda, ki je ob prenovi pripeljala marsikatero noviteto. Vendar več o tem prihodnjič.

Pri Oplu so po priključitvi k skupini PSA in kasneje avtomobilski multinacionalki Stellantis kar nekaj tehnikalij »podedovali« iz predmestja Pariza in prav nič drugače ni v tokratnem primeru hibridnega pogona, ki je identičen tistemu v Peugeotu 3008. Na papirju obljublja športnih 300 »konjičev«, ima kar dva elektromotorja, katerima poveljuje že znani 1,6-litrski prisilno polnjeni bencinar, smisel njegovega pogona pa je kar najvišji delež električnih kilometrov.

Na zadku boste opazili oznako Hybrid4, ki se nanaša na štirikolesni pogon, kajti kot že omenjeno, imata tako prednja kot zadnja os vsaka svoj elektromotor. Na prvi elektrika zagotovi 110 KM in 320 Nm navora, medtem ko je na zadnji osi moč približno enaka, navor pa je skoraj prepolovljen. K tej enačbi prištejmo še 1,6-litrski prisilno polnjeni bencinski agregat s kar 200 KM in 300 Nm navora in že misli bežijo k športni vožnji. Vendar polagoma, kajti sistemska moč (žal) ni osnovnošolski seštevek vseh izvorov, temveč znaša 300 KM in 520 Nm. Še vedno vredno cifer iz segmenta športnih vozil, kajne?

Da je temu res tako, lahko ob napolnjeni bateriji s kapaciteto 13,2 kWh preverite na prvem semaforiziranem križišču. Tam boste v svojem vzvratnem ogledalu opazovali osuplega mladca s športnim hatchem ob pretikanju »iz druge v tretjo«, medtem ko boste vi z bistveno manj pompa že v daljavi. Tu se celotna dinamika tudi zaključi, kajti pri višjih hitrostih električni del hibridne simbioze ne doda toliko energije, kolikor bi jo potrebovali za zares dinamično vožnjo. Vsekakor bencinskega agregata ne gre podcenjevati, saj so prav vsi manevri dovolj samozavestni za normalno vožnjo, le tistega odločnega potiska nikar ne pričakujte.

Pogon, ko je dovolj elektronov v električnem hranilniku, deluje v štirih režimih. Klasičen Hybrid lahko nadomestite s štirikolesnim 4WD, dinamičnim Sport ali okolju prijaznim Electric. Oba pogonska sklopa hibridnega orkestra medsebojno odlično sodelujeta in sta v gladkem prijateljskem sozvočju, vse dokler je v bateriji dovolj energije. Ko je le-ta polna, naj bi Grandland X PHEV prevozil do 69 kilometrov brez vklopa bencinske asistence, mi smo v praksi prepeljali največ 49 kilometrov, medtem ko si jih na avtocesti pričakovano obetajte še manj. In ko se električni rezervoar izsuši, je pogon rahlo zmeden. Takrat se pojavi cukanje oziroma občasno delovanje električnega pogona, ki želi iz baterije počrpati še zadnjih nekaj prostih elektronov, nabranih preko regeneracije zavorne energije. To vseeno ne ublaži žeje relativno majhnega agregata, katerega poraba zlahka preseže osmico ali še kak liter več.

Zato je vsekakor smiselno baterijo redno polniti in ob njeni pomoči prevoziti kar največ kilometrov. Drugače boste težko upravičili dobrih 50 tisočakov investicije v zmogljiv družinski voz, katerega ne gre siliti v dinamiko, temveč raje z njim umirjeno jadrati na delo in vikend izlete.

Fotrov kotiček

Poslanica velikih družinskih priključnih hibridov je jasna kot atmosfera po dežju. Med tednom naj bi koristili njihovo zmožnost (varčne) električne vožnje, ob vikendih pa naj bi bilo iskanje prostih in po možnosti brezplačnih polnilih postaj pomembno kot lanski sneg. Pri Oplu so izkoristili družinske vezi in preslikali sicer dobro sinhroniziran pogon iz francoskega krila Stellantisa, kar bo lahko v primeru nedavno prenovljenega Grandlanda botrovalo k zajetnejšemu kosu prodajne pogače v čedalje zahtevnejšem segmentu.

Nekateri so oba svetova, klasični in električni, malce bolje izpilili. Elektronika je ob prazni električni malhi nekoliko zmedena in jo vmes nabrana regenerirana energija prej moti kot ji koristi. Dodatno nas je zmotilo prednjačenje električne vožnje vedno in povsod, medtem ko konkurenti nudijo varčevanje le-te glede na voznikovo razsodbo. Morda bi se radi na cilj pripeljali neslišno in vmes kurili oktanski napoj. Vseeno to ni razlog za pomislek, kajti največ je odvisno od vaših vozniških navad in zmožnosti polnjenja pod domačim krovom. Takrat je Grandland (tokrat še) X, več kot korektna družinska SUV dvoživka.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Sinhronizacija pogona, ko je v bateriji dovolj kilovatov.
+ Pospeševanje z mesta vas ne pusti ravnodušnih.
+ Prostornost in uporabnost vozila.

GRAJAMO:
– Poraba goriva, ko zmanjka elektrike, leti (pre)visoko.
– Delovanje pogona, ko je baterija prazna.

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.477 / 1.856 / 1.609
Medosna razdalja (mm) 2.675
Prostornina prtljažnika (l) 390
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.800 / 2.350
Agregat Turbobencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.598
Sistemska moč pri vrt./min. 221 kW (300 KM) pri 6.000
Sistemski navor pri vrt./min. 520 Nm pri 3.000
Največja hitrost (km/h) 235 (na elektriko 130 km/h)
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 6,1
Posoda za gorivo (l) 43
Poraba po WLTP (l/100 km) 1,6
Poraba goriva na testu (l/100 km) 3,1 – 8,6
Emisije CO2 (g/km) 34
Cena osnovnega modela (v EUR) 47.540
Cena testnega modela (v EUR) 50.170
Uvoznik WAE S, d.o.o.
Spletna stran www.opel.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button