AvtomobiliTesti

Renault Clio esprit Alpine E-Tech full hybrid 145

Toaletna voda, parfum in skoraj športnik

Clio ima v svojem družinskem drevesnem deblu dve zares žlahtni izvedenki – prva iz povsem prve generacije sliši na ime Williams, druga, prisotna v nekaj generacijah, pa na prsih nosi čin francoske športne divizije Renault Sport oziroma R.S.. Pri slednji so svoje vrste pred kratkim prestrukturirali v Alpine Cars, kjer se bodo posvetili izdelavi športnih električarjev ter pri tem nudili podporo obstoječi bazi klasično gnanih štirikolesnih atletov. Clio z dodatkom esprit Alpine kakopak ni član športnega društva, ki sem ga opisal, temveč zgolj nosi njihov dres oziroma je nekakšen naslednik najvišje uvrščenega R.S. line dinamičnega sklopa opreme. Konec koncev esprit v prevodu pomeni duh oziroma vonj, torej vonj po Alpine. Mi smo športno kolekcijo pod novim imenom degustirali v nedavno osveženi peti generaciji Clia.

Pravzaprav so ji pri uvozniku dodali še najbolj sofisticiran pogonski sklop E-Tech full hybrid 145, ki zmore prav toliko »konjičev«, zato bo beseda tekla o najbolje založenem štirikolesniku izpod Gorjancev ta hip. In najdražjem tudi. O samih novitetah medgeneracijskega wellness programa sem poročal že na testu TUKAJ, zato bomo danes pod drobnogled vzeli predvsem pogon in seveda športna oblačila esprit Alpine. Začnimo kar pri njih.

Najbolj z Alpine toaletno vodo odišavljenega Clia boste prepoznali po sivi F1 letvici v sprednjem odbijaču, širši kromani sivi maski, malce modificiranih sprednjih LED svetilih v obliki polovice diamanta, bočnih emblemih in ekskluzivnih »la fleche« 17-palčnih litih platiščih, ki na modro Iron karoserijsko barvo pašejo kot »pašteta na kruh«. Sam bi rekel, da so ga francoski oblikovalci ravno prav ugvantali, da bo kradel poglede in pri tem zmerno, nič bahavo izstopal iz množice.

Ambient je morda za čajno žličko bolj pikanten, saj ga definirajo školjkasti in z imitacijo usnja prevlečeni sedeži, obogateni z vezenimi Alpine logotipi ter francosko trobojnico na sovoznikovi armaturki.. Po katalogu sodeč je 60 odstotkov prevlek oblazinjenja, vrat in armaturne plošče izdelanih iz rastlinskih vlaken, katerih les izvira iz trajnostno upravljanih evropskih gozdov. »Made in Europe« torej. Volan je nadalje v slogu tricolorov prežet z rdečimi, belimi in modrimi šivi, kot nekakšen poklon športni tradiciji Renaultove divizije. Najvišji sklop opreme s seboj serijsko prinaša tudi nekaj več varnosti in udobju podrejenih rešitev kot so adaptivni tempomat, nekaj več elektronskih pomočnikov ter voznikov 10-palčni informacijski zaslon v družbi osrednjega 9,3-palčnega multimedijskega z naloženo navigacijo. Za piko na i so dodali še možnost brezžičnega polnjenja mobilnika. Tako, mislim, da sem opisal pravzaprav vse, kar Esprit Alpine razlikuje od sredinsko postavljene Techno opreme.

Zaradi polne špajze opreme (tudi pogonske) je občutek v vozilu morda malenkostno utesnjen, predvsem ob vožnji v drugi vrsti, ko morate tudi ob otroških potnikih prednja sedeža pomakniti precej naprej. Kljub temu klavstrofobije ne boste občutili, saj je Clio ob športni preobleki in hibridnemu pogonu precej vsestranski voz in je še vedno kos vsakodnevnim družinskim nalogam, dopustniške pa bo raje prepustil večjim. Zaradi baterijskega sklopa in rezervne pnevmatike je prtljažni prostor namreč iz 390 upadel na le 301 liter volumna.

Še beseda ali dve o sodobni tehniki pod motornim pokrovom. E-Tech full hybrid pogon prinaša 1,6-litrski bencinski atmosferec v družbi dveh elektromotorjev. Prvi je samostojen oziroma deluje kot neposredna pomoč bencinskemu in poskrbi za izredno prožen odziv z mesta (lastniki germanskih kočij kar debelo gledajo, ko pospešite kot raketa) ter nasploh uspešno dopolni lenoben karakter valjev v nizkih vrtljajih, medtem ko drugi e-motor deluje kot polnilec baterije oziroma kot alternator generator. Brez bojazni, elektronika bo sama izvršila od nje pričakovano funkcijo v vseh voznih situacijah in teh je po besedah Renaulta kar 15. Voznik zgolj izbere prednastavljen multi-sense način delovanja (Eco, Sport ali prilagodljivi My Sense), za vse ostalo poskrbi brihtno računalniško vezje pod pločevino.

Pri Eco bo seveda vse skupaj nekako mediteransko ležerno, počasi, brez hitenja in na koncu tudi varčno. Poraba zna pasti na vsega štiri litre in kak deci zraven. Sport je pričakovano popolno nasprotje in poskrbi, da bo baterija vedno polna in pripravljena iz pogona iztisniti vseh 145 »žvinčeti«, kolikor jih pogon največ premore, za vse vmes je tu My Sense z neko vmesno konfiguracijo pogona. Sam veliko nisem preklapljal v Eco ali Sport, saj je bil električni del pogona kot obliž na rano za lenobno nizko področje bencinskega atmosferca in je zagotovil zadostno podporo za urno križarjenje po urbanih ulicah. Poraba je na normnem krogu zanašala 5,8 litra, pri tem pa moram podati še to, da se nisem trudil kaj prida varčevati, temveč sem raje užival v mestni dinamiki hibrida.

Poleg tega so nizkopresečne gume in malce trše podvozje poskrbeli, da bi bilo odveč zgolj lenobno križariti v najbolj dinamičnem Cliu ta hip, ki je lahko vaš za slabih 27 tisočakov, pri uvozniku pa so ga še malce obogatili in mu končno vrednost dvignili na 28 tisočakov in pol.

4 kulske

Fotrov kotiček

V Cliu gre za eno izmed bolj posrečenih kombinacij sodobnega hibridnega pogona in estetskega športnega videza v tem segmentu ta hip. Slovenci radi stavimo na dinamično podobo naših jeklenih konjičkov, a smo nepripravljeni odšteti več za videzu primernejši in zmogljivejši pogon. Kot bi Francozi uslišali zahteve krajnskega Janeza in mu na njegovo grudo poslali zanj popoln voz.

Kljub temu ne gre pričakovati, da bo podalpska nacija na veliko kupovala najbolj založen Clio v salonih, zato vam lahko takoj serviram cenik ne-hibridnega TCe 90 esprit Alpine modela, ki bo vaš za nekaj manj kot 21 tisočakov in pol. Za vstopnico v hibridni svet pa pripravite slabih 26 »jurjev«, kolikor zahteva srednji sklop opreme Techno in pogon s simbiozo elektrike in oktanov.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Videz elegance in dinamike, z roko v roki v tem kompaktnem segmentu.
+ Pol-diamantni LED svetlobni podpis.
+ Pozornost na detajle, kot so emblemi, F1 letvica, trobojnica in podobno.
+ Športni sedeži. Pričakoval bi jih v nasledniku R.S.-a (Alpine?), vsekakor pa niso odveč že v esprit Alpine.
+ Položaj na cesti je športno trd, vodljiv in samozavesten.
+ Električni »kick« ob speljevanju oziroma pospeševanjih iz mestnih omejitev.
+ Občutek materialov v notranjosti je dober in kakovosten.
+ Francozi imajo razlog, da so ponosni na svojo športno zgodovino in to je v vozilu občutiti.
+ Številni varnostno-asistenčni sistemi.

GRAJAMO:
– Bencinski agregat se še ni znebil občasnega »tuljenja« ob nizkih hitrostih.
– Avtocesta vožnja prav tako poskrbi za morda malce previsoke vrtljaje agregata.

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.047 / 1.728 / 1.437
Medosna razdalja (mm) 2.583
Prostornina prtljažnika (l) 301 – 979
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.394 – 1.770
Agregat Bencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.598
Največja sistemska moč pri vrt./min. 107 kW (145 KM) pri 5.600
Največji sistemski navor pri vrt./min. 260 Nm pri 3.200
Največja hitrost (km/h) 174
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 9,3
Posoda za gorivo (l) 39
Poraba po EU normah (l/100 km) 4,1 – 5,1
Poraba goriva na testu (l/100 km) 5,8
Emisije CO2 (g/km) 96 – 114
Cena osnovnega modela (v EUR) 26.990
Cena testnega modela (v EUR) 28.570
Uvoznik GA Adriatic d.o.o.
Spletna stran www.renault.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button