AvtomobilizemNovice

100 tisoč vozil e-Power prodanih v Evropi

V Evropi je bilo prodanih 100.000 vozil z Nissanovo tehnologijo e-POWER.

Nissanova tehnologija e-POWER je od predstavitve septembra 2022 prepričala več kot 100.000 kupcev. Do zdaj je bilo v Evropi prodanih 65.367 vozil Qashqai in 34.663 vozil X-Trail, opremljenih s tem pogonskim sklopom.

Tehnologija e-POWER se razlikuje po tem, da kolesa poganja izključno elektromotor. To pomeni, da je vožnja lahkotna, gladka in tiha – podobno kot pri povsem električnih vozilih. Kupci vozil s tehnologijo e-POWER pravijo, da še posebej cenijo tiho in enostavno vožnjo, ki jo zagotavlja ta pogonski sklop. Napreden in učinkovit bencinski motor sistema e-POWER se uporablja le za proizvodnjo električne energije, ki polni vgrajeno baterijo in poganja kolesa prek elektromotorja.

Kadar je za pogon vozila potrebna majhna moč in ima baterija dovolj energije, elektromotor, ki poganja kolesa, uporablja samo električno energijo iz baterije. Če je potrebna večja moč, motor proizvaja električno energijo, ki poganja elektromotor in polni baterijo. Ko je potrebna največja moč, elektromotor črpa električno energijo iz motorja in baterije. Sistem poleg tega ob vsaki priložnosti regenerira energijo tako, da se kinetična energija kolesa pošlje nazaj v baterijo. Več o delovanju e-POWER, si lahko preberete v prispevki, ko smo imeli na testu Qashqaija in X-Traila z dotičnim pogonom.

Boštjan Praprotnik
foto: Nissan

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button