AvtomobiliTesti

Lexus UX 300e Luxury

Udobje pred tehnologijo.

Pri japonski premijski znamki so se dolga leta upirali popolnem prestopu na električno energijo, že res, da so na področju same elektrifikacije, predvsem hibridnih sklopov, daleč pred ostalimi. Praktično so bili skupaj z vodstveno Toyoto nekakšni pionirji hibridne tehnologije, zato so bila pričakovanja ob vstopu v novo baterijsko-električno dobo izredno visoka. Jim je uspelo? Okoli njihovega prvega električarja UX 300e, je bilo kar nekaj pompa in končen rezultat ne izpolnjuje vseh obljub. Ne razumite narobe, kljub vsemu gre za odlično predstavljenega in cenovno umeščenega novega člana, ki dopolnjuje obstoječo hibridno družino modela UX.

Čeprav se porajajo vprašanja glede nekaterih tehnoloških pristopov, je standard izdelave in predstavitve nedvomno brezhiben. V primeru UX 300e gre za neprekosljiv primerek kakovosti, od barve in špranj med karoserijskimi elementi do notranjih materialov (z enim očesom gledamo proti Tesli). Takoj dojamemo, da gre za delo nadpovprečnega strokovnega znanja. Lexusova prefinjenost se odraža tudi pri kakovosti udobja vožnje, res je, da imajo električni avtomobili zaradi nizkega težišča tu nekaj prednosti, a nastavitev vzmetenja ni samoumevna. Če cenite tišino in lagodje potem je UX 300e kot nalašč za vas.

Pri Lexusu pravijo, da se bodo pri oblikovanju električnih avtomobilov izognili pretiranega pristopa in strmijo k ohranitvi umirjenega oblikovanja, kar dokazuje tudi UX 300e, saj ga je od ostalih različic težko ločiti. Seveda z izjemo polnilnih vratc na vsaki strani bokov, napisa Electric na zadnjih vratih, aerodinamično prilagojene sprednje maske in posebnih platišč. Takšen slog vsekakor ne predstavlja nikakršnih minusov, saj je osnoven avtomobil prikladno zasnovan in ne pritegne ogromno pozornosti, kar bi lahko zmotilo nekatere iz mlajše populacije. Prav tako težko ločiti notranjost od hibridnih različic.

Preklop na baterijski pogon je v notranjosti sprostil nekaj dodatnega prostora, a ne pričakujte drastičnega preskoka, saj gre še vedno za kompaktnega križanca. Ambient je resnično prijeten, vendar se bodo višje rasli potniki soočili s pomanjkanjem prostora za noge in glavo na zadnji klopi, obenem lahko notranjost ob izbiri temnejših odtenkov oblazinjenja deluje nekoliko utesnjujoče. Torej, če UX 300e ocenjujemo po premijskih kvalitetah, vsekakor prepriča, vendar to ni vedno dovolj za pristaše električnih vozil.

Štiri najbolj kulske

Ovira ga razmeroma okrnjen domet v območju 300 kilometrov, medtem ko sta pospešek do stotice v 7,5 sekundah in najvišja hitrost 160 km/h, glede na konkurenco sprejemljiva. Ti podatki vsekakor ne odvračajo, bistveno je le, kaj vam ustreza za vsakodnevno uporabo. Če večinoma vozite na krajše razdalje, z mestnimi hitrostmi, kar je glede na raziskave najbolj razširjen režim, potem bo UX-ova mestna osebnost več kot popolna.

Med samo vožnjo si boste zavoljo uglašenega podvozja zaželeli še več pustolovščin, saj se na odprtih zavojih vede zelo spodobno. Ni enakega kalibra kot nekateri korejski ali nemški tekmeci, vendar glede na dane pogoje ne zaostaja veliko. Čeprav ni športno obarvan, tako dinamično kot pri pogonu ne bo razočaral, potrebno je v zakup vzeti tudi to, da v primerjavi s hibridno različico s seboj nosi dodatnih 185 kilogramov.

Pri električnih avtomobilih je zaradi pomanjkanja zvoka motorja težje zakriti preostale šume, s čimer UX 300e nima težav, saj je resnično dobro zatesnjen. Vožnja v tišini bo tako enostavno izvedljiva, če pa vas bo zgrabila glasbena evforija, bo odličen stereo sistem Mark Levinson s 13 zvočniki poskrbel za pravi mini koncert.

Lexus UX 300e je kot tak poln nasprotij. Po eni strani navdušuje s prefinjeno izdelavo, kakovostjo in modernim japonskim oblikovanjem, po drugi strani rahlo razočara z zastarelo platformo in tehnološko platjo ter določenimi potezami, kot je recimo pomanjkanje dotičnega upravljanja zaslona – poteka zgolj preko ploščice na sredinski konzoli, kar je sicer bolj varno, saj manj odvrača pozornost od cestišča. Realnih 250 kilometrov dosega ni podpovprečnih, manjka le dopolnjevanje s polnjenjem hitrejšim od 50-kilovatov, saj je moč v večini primerov znašala bližje 35 kW. Tudi neobičajen CHAdeMo priklop ne pusti najboljšega vtisa, kot standardno izmenično polnjenje z največ 6,6 kW.

Vse še zdaleč ni tako črno, čeprav sem ga nekoliko okaral, je več kot kompetenten mladenič. Morda ni najbolje tehnološko podkovan, bo pa vsaj zanesljiv, kajti Lexus zaseda sam vrh najbolj zanesljivih znamk – ja, v lanskem letu je premagal celo sorodno Toyoto. Kot že večkrat omenjeno, prepriča s kvaliteto, udobjem, prefinjenim slogom, četudi nosi nekoliko zasoljeno ceno. Je pač Lexus in za premijsko se plača, tudi pri nemški konkurenci ni nič drugače. Če bodo Japonci pri električnih avtomobilih nadaljevali s takšnimi vrednotami in le posodobili okovje, se lahko nadejamo vrhunskih rezultatov.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Kakovost izdelave. Lexusov klasičen recept kakovostne izdelave in uporaba kvalitetnih materialov ustvarita prijetno izkušnjo.
+ Prefinjeno udobje. Medtem ko so nekateri električni avtomobili na cesti nervozni, se je Lexusov križanec izkazal z udobno nastavljenim podvozjem.
+ Kabina je odlično zatesnjena, kar pomaga pri izboljšanju kakovosti zvoka Mark & Levinson ozvočenja.

GRAJAMO:
– Hitrost hitrega polnjenja je pod današnjim povprečjem, k temu ne pripomore redko uporabljen CHAdeMO priključek.
– V zaostanku je tudi tehnologija na krovu, predvsem manjka možnost upravljana zaslona na dotik.

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.495 / 1.840 / 1.545
Medosna razdalja (mm) 2.640
Prostornina prtljažnika (l) 367
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.840 / 2.245
Elektromotor Sinhroni s permanentnimi magneti
Največja moč 150 kW (204 KM)
Največji navor 300 Nm
Največja hitrost (km/h) 160
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 7,5
Kapaciteta baterije (kWh) 54,3 (45 kWh neto)
Največji doseg (km) 312
Poraba (mesto / kombiniran režim) 16,8 – 17,1 kWh / 100 km
Poraba na testu 19,7 kWh / 100 km
Čas polnjenja (3-fazni polnilnik / 6,6 kW) 8 ur 15 minut
Čas polnjenja (s hitrim polnilnikom / 50 kW) 50 minut (do 80 odstotkov kapacitete)
Cena osnovnega modela (v EUR) 51.600
Cena testnega modela (v EUR) 62.700
Uvoznik Toyota Adria d.o.o.
Spletna stran www.lexus.si

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button