AvtomobiliEkskluzivni testiTesti

BMW iX xDrive50 Sport

Bavarska avantagrda

Bavarci so imeli enostavno dovolj. Dovolj bahanja konkurentov in dovolj elektrifikacije sicer klasično gnane flote. Njihov i3 praznuje prvo dekado in, če povzamem besede šefa skandinavskega Polestarja, danes nisi »in« če ne nudiš vsaj enega prestižnega električarja. Dame in gospodje, BMW-jevi inženirji so bili zaprti v električni laboratorij in pisarne, da bi na povsem novih temeljih ustvarili nekaj popolnoma svežega, prestižnega in osupljivega. Me sprašujete, če jim je uspelo? Vsekakor! BMW iX ni zgolj še en električni bavarec, temveč je zastavonoša svoje »i flote« in s svojim prihodom razkriva celoten idejni nabor »glavc« iz Münchna.

Tako je, iX je nekakšna potujoča izložba, ki si jo bo sicer redko kdo lahko privoščil, bo pa posredno nagovarjal nevrone potencialnih kupcev tudi preostalih bavarskih modelov. Videz, ki ga snovalci opisujejo kot monolitnega (enojni kalup) je nekakšna evolucija že znanih BMW-jevih modelov, pri čemer deluje maska vozila bavarsko zlovešče. Vendar zgolj do trenutka ko stopite pred sam avtomobil. Takrat vidite, da so ledvičke le plastičen pokrov, kar nekoliko ublaži tisto začetno navdušenje, vendar ne za dolgo. Tu so posebno oblikovane potopne vratne kljuke, vrata brez okvirjev in ličen zadek z nekaj več elegance. Celotna oblika vozila je kljub neskromno odmerjenim dimenzijam podvržena aerodinamiki in se ponaša z zavidljivim količnikom upora v tem segmentu.

Kam pa iX dimenzijsko pravzaprav paše? Po dolžini sodeč k modelu X5, pa čeprav ima nekoliko daljšo medosno razdaljo, medtem ko je glede na višino bližje kupejevskemu X6. Skratka med vrh bavarske X druščine. To se posledično pozna na prostornosti in ob odprtju dveri se filozofija iX pravzaprav šele začne. Vozilo so oblikovali s konceptom Shy Tech, ki izredno dovršeno digitalno tehnologijo potisne v ozadje in potnikom nudi udobje potovanja prvega razreda nad oblaki. Minimalistično odmerjena stikala v kristalu, osrednja konzola iz plemenitene vrste lesa, vrhunsko Bowers&Wilkins ozvočenje z nevidno vgrajenimi zvočniki, nesimetrični šestkotni volan, trajnostno naravnano usnjeno oblazinjenje narejeno na osnovi iz oljčnih listov, velik ukrivljen zaslon z dvema prikazovalnikoma, panoramska steklena streha Sky Lounge z elektrokromatskim zasenčenjem ter vrhunski materiali na nivoji elitnih salonov. Zdi se, da je poslanica BMW-ja iX ustvariti nadstandardni mobilni prostor v katerem redki želijo še več, medtem ko je vozna dinamika tokrat drugotnega pomena.

Kateregakoli lastnika BMW-ja nesporno navdušuje dinamični pedigre te znamke. Pa naj bo to kombilimuzinska družinska serija 2 Active Tourer pa vse do admiralskega X7, prav vsi modeli so tako ali drugače skoraj religiozno zavezani dobri cestni dinamiki. Pri iX se zgodba vendarle lomi, saj so Nemci želeli ustvariti nekaj drugačnega, nekaj bolj elegantnega in dovršenega. Seveda, zmogljiv električni pogon s 385 kW (524 KM) in 765 Nm kar 2,6 tone zajetnega iX do stotice dobesedno katapultira v 4,6 sekunde, vendar se med zavoji občuti, da je vozilu precej nelagodno. S slonom pač težko tekmujete na pasjem agility poligonu. BMW iX ni in tudi ne želi biti dinamike poln voz, temveč raje naokoli potuje kot prestižni asfaltni uživač.

Pogon tvorita dva elektromotorja, do katerih se lahko normalno dokopljejo zgolj serviserji. Vse kar lahko na sprednjem pokrovu odprete vi je značka BMW-ja, ki utre pot do rezervoarja z vetrobranskim čistilom. Električni dvojec se sicer hrani iz 105 kWh (neto) zajetne baterije, ki jo boste na hišni vtičnici polnili skoraj tri dni. BMW obljublja maksimalno moč polnjenja 195 kW v primeru DC polnilne postaje oziroma zgolj 11 kW v primeru izmeničnega toka. Morda je tu potrebno Bavarce vseeno razumeti, saj apelirajo na polnjenje z domačimi Wallboxi (7kW AC), medtem ko se hitri avtocestni postanki vršijo na časovno manj potratnih, a bistveno bolj zmogljivih enosmernih polnilnih postajah.

Ko je električna špajza popolnoma polna, naj bi z iX opravili med 590 in 630 kilometri. Na normnem krogu smo namerili porabo v vrednosti 26,5 kWh na sto prevoženih kilometrov, kar zadostuje za avtonomijo skorajšnjih 400 kilometrov. Ob varčni in pretežno mestni vožnji, brez izrazitega pospeševanja, bi verjetno lahko presegli 450 kilometrov in se približali »petstotici«, kaj več v praksi ne gre pričakovati.

V kolikor si iX zaželite, boste morali za osnovnega xDrive40 pripraviti vsaj 84 tisočakov. Preskok na pogon xDrive50 zahteva precejšnje doplačilo na vrednost 115 tisočakov, medtem ko je bil testnež s popustom ovrednoten na skoraj 141 tisočakov. Tu ne bomo izgubljali črnila, ekskluziva z namenom zahteva svoj vložek.

Fotrov kotiček

Ko iščete ne-ljubitelje električnih vozil, moram dvigniti roko. Priznam. Vendar me je BMW iX vseeno precej navdušil. Morda zaradi koraka iz cone športnosti, ki so ga Bavarci opravili in pripravili zares osupljiv voz. Seveda avtomobil z mesta cukne kot sosedov Joža kozarček cvička na vroč poletni dan, vendar iX temu ni namenjen in se dinamike resnično otepa. Zato bodo takega bavarca izbrali tisti, ki iščejo elitni podeželski klub na kolesih, tvorjen s trajnostno naravnanimi koncepti in kopico sodobne tehnologije, ki se odlično skriva v ozadju minimalističnega in digitaliziranega interierja. Bravo BMW, ustvarili ste nekaj kar vam lahko zavidajo snobovski in butičnosti vajeni Britanci …

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Prezenca. Ne vem zakaj, ampak nekaj »zloveščega« skriva …
+ Nivo prestiža presega prvotna pričakovanja.
+ Drugačnost od pripadnikov lastnega plemena. Pohvalno za korak iz okvirja!
+ Katapultni pospešek. Pri tej masi je kot letalo s polnim plinom na vzletni pisti.
+ Udobje. Presega klasični »german premium« nivo.
+ Tehnološka dovršenost. V izložbo pač postaviš najboljše!
+ Učinkovitost podvozja. Ne vožnja, temveč lebdenje nad asfaltom.
+ Pozornost na detajle. Drobne stvari pustijo velik vtis

GRAJAMO:
– Cena, čeprav je to prvi pogoj za ekskluzivnost.
– Poraba. Masa in oblika ne moreta prelisičiti zakonov fizike.
– Polnili kabel in priključek bi vseeno lahko zmogla 22 kW

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.953 / 1.967 / 1.696
Medosna razdalja (mm) 3.000
Prostornina prtljažnika (l) 500
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 2.585 / 3.145
Elektromotor Sinhronski motor s permanentnimi magneti
Največja moč pri vrt./min. 385 kW (523 KM)
Največji navor pri vrt./min. 765
Največja hitrost (km/h) 200
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 4,6
Kapaciteta baterije (kWh) 111,5
Doseg (mesto / kombiniran režim) 549 – 630 km
Poraba (mesto / kombiniran režim) 19,8 – 23 kWh / 100 km
Poraba na testu 26,5 kWh / 100 km
Emisije CO2 (g/km) 0
Cena osnovnega modela (v EUR) 115.328
Cena testnega modela (v EUR) 140.868 (s popustom)
Uvoznik BMW Slovenija, d.o.o.
Spletna stran www.bmw.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button