MiniatureTesti

Alpha Model 1/24 Lamborghini Urus: Podvozje

Oziroma kolesa, zavore in izpuh.

Že res, da je naslov tokratnega prispevka podvozje, vendar je vseeno potrebno poudariti, da to v primeru Alpha Model maket pomeni zgolj v podnaslovu omenjene stvari.

Kot smo že v predstavitvi projekta omenili, bomo tokrat na našo maketo namestili posebna kolesa. Moramo priznati, da smo bili ob pogledu na dostavljena platišča in pnevmatike malce skeptični, saj smo se tokrat prvič srečali s pnevmatikami, ki to pravzaprav niso. Pnevmatike so v svetu maketarstva vedno narejene iz prave gume, zato je tudi njihov izgled enak pnevmatikam nameščenim na pravih avtomobili. Tokrat so iz dveh razlogov pnevmatike drugačne.

Prvi razlog je ekskluzivnost in s tem povezane majhne serije, zaradi česar je povsem nesmiselno razvijati in izdelovati orodja, ki bi omogočala proizvodnjo pnevmatik najrazličnejših dimenzijah. Drugi razlog pa so detajli. S procesom ulivanja gume v kalup se pri tako majhnih kalupih tudi detajli nekoliko izgubijo. Odgovor na ti dve težavi ponujajo 3D tiskalniki. Pri madžarskem podjetju Geronimoworks, od koder so nam poslali tokratni set koles, so 3D tiskanje in oblikovanje dvignili na povsem novo raven. Platišča in pnevmatike lahko izdelajo v kakršni koli dimenziji in obliki, pri tem pa so detajli neprimerljivo boljši kot pri platiščih in pnevmatikah uliti iz smole in gume.

Na nas je bilo samo kako zagotoviti ustrezno barvo in izgled pnevmatikam. Tu smo rešitev pobrali v svetu vojnega maketarstva, kjer so gosenice tankov ponavadi izdelane iz plastičnih segmentov in so zato, da jim zagotovijo barvo gume, pri maketarskih specialistih razvili posebne barve. Mi smo uporabili Tamiyino barvo na vodni osnovi v odtenku Rubber Black (gumijasto črna). Barva je izjemno preprosta za uporabo in zagotavlja avtentičnem izgled gume tudi na platiščih oz. 3D tiskanih delih.

Za barvo platišč smo uporabili barvo proizvajalca AK-interactive  Extreme Metal Bronze. Sedaj, ko imamo pnevmatike in platišča pobarvana, se lahko lotimo preostalih delov podvozja.

Kovinske obloge zavornih diskov pobrusimo s pomočjo rotacijskega strojčka, da jim zagotovimo realističen izgled, čeljusti odenemo v Rosso Corsa rdečo barvo, ki so nam jo pripravili pri podjetju Spekter Žalec.
Dno avtomobila odenemo v mat črno bravo, izpušni lonec pa v barvo nerjavečega jekla. Obe omenjeni barvi so nam priskrbeli pri Miniatures.si.

S temi koraki smo ponovno prišli do statusa, kjer lahko pričnemo s sestavo posameznih delov v celoto »podvozja«. Na resinske dele diskov namestimo kovinske obloge, jim dodamo zavorne čeljusti in na zavorni sklop dodamo platišča z nameščenimi pnevmatikami in tako zaključimo celoten sklop podvozja.

Kako smo pobrusili zavore in posamezne dele sestavili v celoto si lahko tudi tokrat ogledate v priloženem videu:

 

V prejšnjem prispevku smo vam postavili vprašanje s katerim detajlov na zunanjosti se bodo ujemali varnostni pasovi. Ste tokrat opazili in pravilno ugotovili kaj smo pobarvali rdeče?
Do konca projekta Urus, nas tako ločita le še dva prispevka, naslednjič boste lahko že pred končnim razkritjem opazili, kako bo maketa izgledala kot celota.
Matej Grofelnik
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button