MiniatureTesti

Alpha Model 1/24 Ferrari F8 Spider: Karoserija

Smo že skoraj pri koncu našega projekta. Tokrat vam razkrijemo zadnji večji sestavni del naše makete.

V dosedanjem, malce spremenjenem, vrstnem redu gradnje makete Ferrarija F8 Spider, ste lahko videli že vse večje sestavne dele naše makete. Tokrat vam kot zadnjega predstavimo še karoserijo. Karoserija je pri maketah najpomembnejši in najbolj viden sestavni del, zato ji vedno posvetimo največ pozornosti. Tudi tokrat ne bo nič drugače. Vse skupaj se prične s temeljito pripravo, to smo tokrat že opravili, več o njej pa najdete tukaj: Priprava resniskih delov

Tako tokrat začnemo kar takoj z barvanjem. Da zagotovimo kar se da enakomerno podlago najprej na karoserijo nanesemo primer, ker smo se odločili, da F8 Spider odenemo v Rosso Corsa rdečo barvo, so nam pri podjetju Spekter Žalec, kjer so nam tudi tokrat pripravili barvo na vodni osnovi po originalni recepturi, svetovali da za doseganje pravilnega odtenka svetovali uporabo bele podlage. S pomočjo airbrusha nanesemo primer bele barve podjetja AMMO by Mig. Po sušenju primerja nadaljujemo z nanosom barve, nanašamo jo v tankih slojih in med sloji počakamo nekaj minut, ko dosežemo želen odtenek barvo zaščitimo z dvokomponentnim avtomobilskim svetlečim lakom. Karoserijo pripravljeno na nadaljnjo uporabo pustimo nekaj dni, da se lak povsem strdi.

Po nekaj dneh nestrpnega čakanja, se lotimo nadaljnje obdelave. Tudi tokrat so maketi priložene nalepke za ponazoritev karbonskih delov vozila. Zato polakirano karoserijo najprej v celoti pobrusimo z uporabo brusilnih gobic in na težko dostopnih mestih tudi s tako imenovanimi Scotch Brite mrežicami.

Ko je karoserija povsem matirana se lotimo nanašanja nalepk. Tokrat smo se zaradi lažjega rokovanja z maketo odločili, da poleg karbonskih nalepk, pred zaključnim lakiranjem namestimo tudi embleme.
Vse nalepke skrbno izrežemo iz celotne pole z nalepkami in jih s pomočjo pincet, posebnega čopiča in tekočin za mehčanje nalepk namestimo na ustrezna mesta na karoseriji. Čopič in tekočine za nalepke podjetja AMMO by Mig so nam tudi tokrat priskrbeli pri podjetju Miniatures.si. Po namestitvi  vseh nalepk je sledilo nekajdnevno sušenje le-teh in nanašanje zaključnega sloja laka na karoserijo.

Ko se je lak posušil nadaljujemo z delom. Tokrat je čas, da karoseriji priskrbimo njen končni lesk in jo očistimo drobnih prašnih delcev, ki so se ujeli v lak med postopkom lakiranja. Postopek poliranja je tudi tokrat 4-stopenjski. Pri prvi stopnji uporabimo polirno gobico 3M Trizact granulacije 3000, s to gobico izravnamo lakirano površino in iz nje odstranimo prašne delce. Po obdelavi s to gobico je karoserija povsem matirana in pripravljena za nadaljnje korake.

V drugi in tretji stopnji z gobicama granulacije, najprej 6000 in kasneje 8000, karoseriji že povrnemo delni sijaj in praske nastale z uporabo prejšnjih gobic zmanjšamo na minimum. Sledi še zadnja najpomembnejša stopnja. Pri tej stopnji z uporabo polirne tekočine 3M Finesse-it, srednje trde polirne piramide in rotacijskega stroja karoserijo povrnemo oziroma še dodatno izboljšamo prvotni sijaj.

Za zaključek tokratnega prispevka še s pomočjo različnih čopičev in AMMO by Mig mat črne barve ročno pobarvamo koloteke in notranjost vetrobranskega loka.

Več podrobnosti tokrat opisanih korakov si lahko ogledate v priloženem video posnetku:

 

Z zaključkom tega prispevka smo pripravili vse večje sestavne dele našega Ferrarija za končno montažo. Naslednjič vam pokažemo kako jih združimo v zelo prepričljivo pomanjšano verzijo super športnega avtomobila.
Mi že nestrpno čakamo, da razkrijemo rdečega vranca iz Maranella v celoti, kaj pa vi?

Matej Grofelnik
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button