MiniatureTesti

Alpha Model 1/24 Ferrari F8 Spider: Priprava resinskih delov

Tako kot je bilo v navadi že pri preteklih maketarskih projektih, bomo tudi s tem začeli s čiščenjem in pripravo resinskih delov makete.

Po pregledu vseh sestavnih delov, ki smo ga opravili v prispevku “Unboxing”, se najprej lotimo čiščenja morebitnih ostankov silikonskih sredstev s površin naše makete. S tem postopkom ne le zagotovimo ustrezno oprijemljivost primerja na podlago, temveč tudi zmanjšamo možnosti za pojav silikonov na barvanih površinah.

Resinske dele očistimo s pomočjo tople vode in sredstva za pomivanje posode

Za ta postopek potrebujemo toplo vodo, sredstvo za ročno pomivanje posode in različne zobne krtačke. Resinske kose pomočimo v milnico, težko dostopna mesta pa skrtačimo, vse skupaj na hitro speremo in postavimo na krpo, da odvečna milnica odteče. Za še dodatno mero previdnosti, obrišemo karoserijo s krpo napojeno z Lesonalovim redčilom za vodne barve, ki je hkrati tudi sredstvo za razmaščevanje.

Ko se vsi resinski deli posušijo, nadaljujemo z globljenjem panelnih rež. Tudi pri maketi Ferrarija F8 Spider so linije na karoseriji ostre in različnih debelin, vendar nekoliko plitve za nadaljnji postopek karoserijske obdelave.

Karoserija in pripomočki za globljenje rež

Tako najprej poglobimo reže “fiksnih” karoserijskih delov z uporabo posebnega nožka širine 0,1 mm.

Poglobimo fiksne reže z nožem širine 0,1 mm

Ožjih linij je pri različici Spider, kjer je tudi streha vozila pomična, malo, zato kaj hitro zamenjamo nožek s tistim debeline 0,2 mm in nadaljujemo z globljenjem rež na vratih, pokrovu motorja, sprednjem pokrovu in pomični strehi.

Globljenje gibljivih rež z nožem širine 0,2 mm

Z vsemi režami ustrezne globine našo karoserijo s pomočjo ščetk očistimo odvečnega prahu in resinskih ostankov.

Reže očistimo z uporabo zobne ščetke

Natančnejši potek globljenja rež in tudi vse nadaljnje korake si lahko ogledate v priloženem videu:

Zadnji del tokratnega prispevka je brušenje karoserije. Tudi tokrat v ta namen uporabimo izvrstno brusilno gobico z grobostjo 800, katero nam je, tako kot prej omenjeno Lesonalovo redčilo, zagotovilo podjetje Spekter Žalec, na dom pa si njihove izdelke lahko naročite v spletni trgovini kupibarve.si. Karoserijo brusimo z namenom, da zagotovimo izvrsten oprijem materialov, ki jih bomo uporabili v prihodnjih prispevkih, kot tudi z namenom, da odpravimo manjše nepravilnosti, ki so nastale med procesom vlivanja resina, kot tudi naše nerodnosti pri postopku globljena rež med posameznimi karoserijskimi deli.

S pripravo na barvanje smo tako prišli do konca tokratnega prispevka, sosledje korakov do sedaj pa je bilo enako kot pri preteklih maketarskih projektih. Od tu dalje bomo potek nastajanja naše makete malce spremenili. Vas zanima kako? Spremljajte nas in se pustite presenetiti.

Matej Grofelnik
foto: caranduser.com

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button