TehnikaTesti

Samsung Galaxy Z Fold5

Prepogljivim napravam enostavno manjka ”zing”.Pametne napravice, ki lahko postanejo večje oziroma se zmanjšajo delujejo kot vodilo napredka, vendar nisem popolnoma prepričan, če to zgodbo dojemajo kupci. V bistvu niti ne vem, če na to stavijo proizvajalci.

Občutek imam, da je med ponudniki prepogljivih telefonov nekakšen status quo. Tu in tam kakšna malenkostna sprememba, teži se k nižji masi ter elegantnejšemu rokovanju, a uporabniška izkušnja še zdaleč ni na nivoju ”navadnih” pametnih telefonov. Ciljam direktno na Fold5, ki je ohranil enake gabarite, kar se v praksi izkaže precej nenaravno. Stegovanje palca na vrh zaslona je misija nemogoče, s čemer se izgubi poglavitni namen intuitivnosti, ki naj bi jo moderna napravica ponujala. Posledično je za marsikoga izkušnja precej grenka.

Da smo si na jasnem. Samsung ni novinec v raziskovanju področja mobilne tehnike. Še pomnite Mega Galaxy? Eden večjih telefonov svojega časa, ko smo vsi nanj kazali s prstom, češ, kdo bo kaj takšnega nosil naokoli … potem je bil tisti Note Edge z ukrivljenim zaslonom. Spet svojevrstna posebnost, ki je vpeljala trend gladkih robov. 8 let kasneje je z nami prepogljiva zgodba z modeloma Fold in Flip. In ker je v avtomobilski branži praksa takšna, da se generacijsko stvari izboljšujejo, so pričakovanja novinarjev kritikov višja. Samsung Galaxy Z Fold5 je v podobi za leto 2023 pravzaprav enak. Dimenzije, razmerja, kamere, hitrost polnjenja … V bistvu bo hitreje, če se lotimo tistega, kar je novo.

Nov je čip, ki je zdaj Qualcomm SM8550-AC Snapdragon 8 Gen 2, 8-jedrni procesor je malce hitrejši in grafika Adreno 740 je za desetiško enoto novejša. Sprednji zaslon in zadnjo stran odslej ščiti Gorilla Glass Victus 2, vidnejša sprememba pa je ”pant”, s katerim je zapiranje bolj dovršeno. Kako je bilo pri prejšnjem modelu vidite v prispevku tukaj.

V razprtem pogledu se najbolj opazi izboljšana svetilnost centralnega zaslona, ki zdaj znaša 1.750 nits, namesto prejšnjih 1.000 nits. V neravnovesju ostaja kamera za sebke z le 4 MP. Zamujena je tudi bila priložnost integracije pisala v telefon (ta je na voljo za doplačilo) kot tudi izboljšava kapacitete baterije ter nenazadnje hitrosti polnjenja. 25 W, in še to le v primeru, da dokupite hitri polnilec, je dandanes zelo počasi v cenovnem rangu 1.899 evrov, kollikor je potrebno odšteti za različico Z Fold 5 s kapaciteto hrambe 256 GB.

Od vsega naštetega bo uporabnik najbolj cenil softwareske izboljšave, kamor spada prilagodljivost aplikacij na razmerja zaslonov. Nekaj kar se ob poplavi nanizanih tehničnih podatkov največkrat pozabi. Celostna izkušnja je potemtakem zelo podobna prejšnji generaciji, kar pomeni, da bo slehernega lastnika radostila kamera, medtem ko bo kakšno opravilo, namesto na računalniku, lahko dokončano na telefonu.

Zdi pa se mi, da smo potrošniki še vedno v precepu. V smislu, zakaj bi zakompliciral preprosto stvar, kot je pameten telefon. Ali ga je res nujno potrebno zlagati, prelagati … upal bi si trditi, da se s podobno mislijo poigravajo proizvajalci, čemur sledijo ”manj inovativni” produkti.

Če pogledamo tok zgodovine razvoja telefona se kaj hitro vidi, da smo nemara na pragu nove revolucije. Vprašanje je, če bo zavoljo tehnologije hologramov in gestikulacije, še sploh potreben aparat kot tak.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

  1. Prihodnost mobilne telefonije. Drugace ne vem kdo je prvi zacel s telefoni, ki se prepognejo, ampak koncno nekaj drugacnega.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button