TehnikaTesti

Samsung Galaxy Z Fold4

V svojih deških letih sem se ob gledanju znanstveno-fantastičnih filmov ameriške produkcije iz 80-tih in 90-tih let prejšnjega stoletja navduševal nad rekviziti igralcev, ki so dajali občutek, da nikoli ne bodo postali del našega vsakdana. Zdaj, več kot 25 let kasneje, razmišljam, ali bi nemara kinematografi spremenili žanre določenih filmov?

Telefonija je že od nekdaj predstavljala misterij, ko pa se je slika začela prenašati brezžično, se je mnogim dojemanje sveta postavilo na glavo. V sleherni branži najdemo preskoke v napredku, a pametni telefoni so postali tako naši, da starši že otročiče navajajo oprijema te svete, v širni svet zazrte naprave. Da ne bi izostali od vrstnikov, kakopak.

Žal so si v zadnjem obdobju telefonu podobni kot jajce jajcu. Govora je le še o kamerah, vse ostalo, pa čeprav še vedno specifikacijsko boljše kot pri kakšnem poceni prenosniku, je drugačno le v niansah. Proizvajalci lahko kar priznajo, da se je cenovno višje pozicioniran trg malenkost ustavil, saj enostavno v ponudbi ni bilo zastavonoše kot se šika. Še dobro, da so fantje kitajskega start-upa pred štirimi leti obelodanili nekoč znanstveno-fantastični upogljivi ekran, leto kasneje (2019) pa ga je Samsung dal v serijsko proizvodnjo.

Prepogljiva čarovnija kaže novo smernico pametnih telefonov.

V drugi polovici letošnjega leta je na police zavila nova generacija prepogljivega telefona Samsung Galaxy Z Fold4, kar potencialno nakazuje na svežo nišo pametnih telefonov. Sklepati gre tudi iz dejstva, ker se konkurenca na vse pretege trudi, da bi ujela val japonskega proizvajalca. In zakaj je temu tako?

Preprosto zato, ker je koncept izjemno kulski. Priznam, da sem prva dva dni dokaj štorasto ločeval in preklapljal stranici, se lovil pri upravljanju ter razmišljal o namenih uporabe. Kmalu za tem pa je kliknilo. Tiščanje 1,5 cm debelega kvadra v zadnji žep je izgledalo elegantnejše, 263 g mase je nekako postalo znosnih in funkcijo odpiranja sem začel koristiti le takrat, ko sem si vzel čas za prelet dnevnih novic, preverbo situacije na socialnih omrežjih, odgovarjanje na elektronsko pošto in občasen ogled pretočnih vsebin.

7,6-palčni zaslon z resolucijo 1812 x 2176 slikovnih točk zleze pod kožo in razpre informacije. Dobesedno. Le poglejte, kako na veliko predstavi spletna mesta in članke. Dynamic AMOLED 2X s 120 Hz osveževanjem ter podporo HDR10+ dodatno pripomore k zasvojljivemu ‘zijanju’ pretočnih vsebin. No, da ne omenjam stereo ozvočenja, ki je zagotovo zaslužno za zapravljene ure življenja. Glede na namen uporabe upogljivega zaslona ne moti dejstvo, da ta nima varnostnih parametrov, kot denimo zunanji ali vrhnji 6,2-palčni zaslon z zaščito Corning Gorilla Glass Victus+, ki se enako postavlja z Dynamic AMOLED 2X s 120 Hz hitrostjo osveževanja, podporo HDR10+ in resolucijo 904 x 2316 slikovnih točk.

Izpiljena kamera, a Samsungove posebnosti ostajajo.

V gabaritih 155 mm višine in 130 mm širine oziroma 67 mm, kadar je telefon poklopljen, se znotraj aluminijastega ohišja telefona s stekleno zadnjo površino nahaja čipovje Qualcomm SM8475 Snapdragon 8+ Gen 1. Zmogljivi 8-jederni procesor sestavlja 1×3.19 GHz Cortex-X2, 3×2.75 GHz Cortex-A710 in 4×1.80 GHz Cortex-A510, medtem ko za grafično podporo skrbi Adreno 730. Zaman boste okoli robov telefona iskali prostor za SD-kartico in 3,5 mm priključek za slušalke. Slednje boste nadomestili z artiklom iz ponudbe Samsungove dodatne opreme, SD-kartica pa zavoljo radodarnega internega spomina najverjetneje ne bo potrebna – na različice 256 GB, 512 GB in 1 TB. Se pa po drugi strani Samsung Galaxy Z Fold4 postavlja z možnostjo vstavitve dveh nano SIM kartic ter ene e-SIM kartice.

Sovpadajoče s pojavo, Fold4 vsebuje 5 kamer. 3 na zadku, ena spredaj in ena diskretno skrita pod velikim 7,6-palčnim zaslonom. Ta je idealna za video klice, kaj več pa od kamere s 4 MP ne gre pričakovati. Za selfije je primerna široka sprednja kamera z 10 MP , ki nudi tudi opcijo HDR ter snemanje videa v 4K s 30 ali 60 sličicami na sekundo. Rezultati s kamero so odlični, a posnetek sebka je s prepogljivim telefonom dobil novo dimenzijo, saj se le-ta po novem zajame z zadnjo, ”najzmogljivejšo” kamero.

Trio zadka sestavljajo osrednja kamera s 50 MP, telefoto z 10 MP in 3-kratnim optičnim zoomom ter ultraširoka z 12 MP. Izboklino na zadku zaključuje LED bliskavica. In kaj vse te kamere premorejo? No, poleg snemanja videov v 8K s 24 sličicami na sekundo, lahko ustvarijo zelo lepe fotografije. Te so začinjene s klasičnim Samsung slogom, kjer so barve malenkost bolj poudarjene. Ob številnih opravljenih posnetkih sem prišel do zaključka, da se glavna kamera, ob pomoči ostalih dveh, znajde v vseh situacijah.

Portreti kot tudi selfiji imajo gladko zamegljeno okolico. Barve sončnega zahoda so zelo dober približek dejanskemu stanju, prav tako pa ne razočara nočna fotografija. 30-kratni optični zoom je malenkostno pretiravanje, kjer so videla le še zrna, ampak občasno pride prav. Če ne drugače, ko kakšnemu oddaljenemu avtomobilu preverimo registrsko tablico ali naslov na vhodu bloka. No, ali ko fotografiramo Luno. Lepa reč. Poglejte rezultat in zapišite svoje mnenje v komentar.

Nekoliko grenkega priokusa v celem kompletu pusti kapaciteta litij polimer baterije s 4.400 mAh. Čeprav preživi cel dan intenzivne uporabe telefona, se uporabnik ne bi branil dodanih 1.000 ali 2.000 mAh. Razumljivo, da je potemtakem vprašanje dodatne mase aparata, ampak obstaja še druga rešitev. Hitro polnjenje, ki ga je Samsung tudi zanemaril. 25W v času med 66 in 120 W enostavno ni dovolj hitro. Za nameček pa v paketu ni priloženega polnilca in to pri mobilcu, ki se v prosti prodaji ceni na vsaj 1.799 evrov.

”Zakaj, če je s tablico ugodneje?”

Pogosto so mi med obdobjem preizkusa zastavljali vprašanja, zakaj komplicirati, če je izbira tablice bolj priročna in tudi cenejša? Vendar, s tem se podre ves smisel. Tudi telefon ni več le telefon, in je že prevzel nekatere funkcije ostalim napravam, čeprav jih še vedno ni poslal v muzej zgodovine. S tem mislim na kompas, kalkulator, štoparico … kolikor mi je znano, velike športne dogodke še vedno merijo z natančnimi švicarskimi inštrumenti kot je denimo Omega.

Prepogljivi telefoni ne bodo z obličja izbrisali tablic, so pa vsekakor korak v pravo smer, kako izboljšati izkušnjo uporabniku, pa naj si bo zabavna, ali službeno resna. Marsikdo se bo s prepogljivim telefonom za kakšen dan odpovedal prenosnemu računalniku, saj je Samsung Galaxy Z Fold4 z razprtimi stranicami resna konkurenca mnogim trenutno aktualnim napravam. Upogljivi Fold je uporaben za tistega, ki se z njim poistoveti. Naj si gre za uživanje v igranju iger, predvajanjem videov dolgo v noč ali poslovni rabi, kjer je ključna dostopnost, odzivnost in prilagodljivost.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button