TehnikaTesti

Primerjalni test: Nokia G10 vs Nokia G20

Nedavno sem v enem izmed tujih novičarskih portalov naletel na komentar, da zakaj Nokia ne naredi telefona višjega cenovnega ranga, ampak vseskozi vztraja pri ponujanju modelov nižjega in srednjega cenovnega portfelija.

Sklepam, da pisec za sabo ni dvakrat prebral stavka, saj bi drugače že sam prišel do odgovora. Namreč, dobro vemo, kaj bi se zgodilo, če bi Nokia na police postavila telefon za evrskega tisočaka. Verjamem, da bi bil precej konkurenčen, a zakaj bi se ”tepli” za drobtine, če se lahko osredotočajo na maso. Konec koncev je to tudi moto Nokie, o čemer sem se razpisal tukaj, pri testu modela X20.

Posledično je vodilo (nekoč lastniško) finske znamke ponuditi čimveč tehnikalij, zapakiranih na različne načine, po dostopnih cenah. Temu opisu sovpada dvojica, naslednja stopnička od Nokiinih vstopnih modelov, pametnjakoviča z imenoma G10 ter G20.

Nokia G10 in G20 sta si pravzaprav tako podobna hišna pametna telefona, da ju s težavo ločimo, če ne aktiviramo njuna zaslona (seveda, če imata nastavljeni različni ozadji oziroma postavitev ikon 😊) ali obrnemo na hrbet, kjer razberemo razliko na podlagi števila kamer in postavitve bliskavice. No, različna je še tekstura površine zadnjega pokrova ter barvne kombinacije. Mimogrede, G20 impresionira z všečnim prelivanjem barv na svetlobi!

Torej, oba modela ponujata zaslon z diagonalo 6,5-palca, z resolucijo 1600×720 px, v razmerju 20:9. V dimenzijskem spektru to velja, da dolžina naprave znaša 16,5 cm, širina 7,6 cm ter višina oziroma debelina 0,9 cm. Tehtnica pokaže 197 g, kar z drugimi besedami pomeni, da boste kaj hitro zaznali, če ga ne boste imeli v žepu. Obenem pa kljub malce večji masi, ni nobenem od njiju neroden za držanje. Ravno nasprotno, zaradi zaobljenih robov in uporabe nedrseče plastike, sigurno ohranja(ta) svoj položaj v dlani.

Tako Nokia G10 kot G20 se ponašata s stranskim gumbom, s funkcijo zaznave prstnega odtisa za odklep, katerega je mogoče izvesti tudi s prepoznavo obraza. Ne manjka 3,5 mm ”jack” priklop na vrhu ohišja za uporabo slušalk stare šole ter polnilno podatkovni priklop tipa USB-C na sredini spodnjega dela telefona. Preko le-tega se energija pretaka v 5050 mAh, ki naj bi zagotovila tudi cel vikend brez polnjenja. Seveda z intenzivnejšo uporabo mobilca avtonomija pada, a več kot dan vam sigurno ne bo treba razmišljati o lokaciji šuko vtičnice – ne pri G10 kakor tudi ne pri modelu G20.

Še nekaj skupnih lastnosti. Oba ponujata režo za dve SIM kartici, modri zob generacije 5.0, operacijski sistem Android 11 in gostovanje v omrežju 4G.

Kaj pa razlike?

Teh ni veliko, bodo pa za marsikoga ključne. Nokio G10 poganja 8-jedrni procesor MTK Helio G25, 8x A53 2,0 GHz s tehnologijo HyperEngine, medtem ko je čipovje v Nokii G20 8-jedrni Mediatek G35 8x A53 2,3 GHz. Interna shramba je pri modelu G10 odmerjena na 32 GB, dočim na drugi strani G20 premore še enkrat toliko, 64 GB. Res pa je, da oba modela ponujata režo za SD kartico, katere kapaciteta lahko doseže 512 GB. In zadnja razlika v drobovju je velikost pomnilnika (RAM), Nokia G10 razpolaga s 3 GB, Nokia G20 pa s 4 GB.

Vsa preostala teža odločitve ”leži” na kamerah. Nokia G10 in G20 imata sicer enaki kameri za zajemanje sebkov z 8 MP, vendar hrbtna stran zaostri primerjalni dvoboj. Nokia G10 premore 3 kamere (13 MP glavna + 2 MP globinska + 2 MP makro), Nokia G20 pa 4 kamere (48 MP glavna + 5 MP širokokotna + 2 MP makro + 2 MP globinska). In, ker se s teoretiziranjem še ni odločila niti ena bitka, sledi foto dvoboj.

Na levi strani (koloni) so fotografije narejene s telefonom Nokia G10, desno stran zastopajo fotografije z Nokio G20. Dva telefona, enaka scena, naj zmaga najboljši:

Dejstvo je, da dodatni ”megapiksli” pripomorejo k boljšemu prezentiranju, predvsem se G20 postavlja z ostrejšimi detajli. V njegov plus se vsekakor šteje dodatek širokokotne kamere, ki lahko popestri zorni kot fotografije. A tudi G10 ni ravno za staro šaro. Namreč, primerjal sem jo še s 4 leta starejšim pametnim telefonom, ki je v času nakupa nosil dvakratni znesek modela G10, in očitno je, da se je tehnologija izboljšala ter postala precej dostopnejša.

Prodajna cena Nokie G10 znaša dobrih 140 evrov, medtem ko je G20 v povprečju dražji za 45 evrov. Zapisano drugače, G20 je kar tretjino dražji od modela G10. Vidite, zakaj je dobro imeti razpršen portfelij?

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button