TehnikaTesti

Nokia X20

Razvoj telekomunikacijskih storitev v Sloveniji je veliki meri povezan s finsko znamko, ki skoraj da ne pri vsakem izmed nas, vzbudi malo nostalgije. Nokia je s svojimi mobilci botrovala k hitremu širjenju oziroma prehodu na mobilno omrežje. Nekaj več kot 20 let kasneje, se Nokia ponovno želi približati širši publiki.

Uporabniki prenosnih telefonov s(m)o na Nokio že malo pozabili. Verjamem, da jo imamo v dobrem spominu, tisti legendarni neuničljivi model 3310 z igro kače, ampak finska znamka nekako ni v pravem trenutku stopila na drveči vlak. S prihodom ”pametnih” gigantov je skupaj z Microsoftom vztrajala na platformi ter operacijskem sistemu, ki sta bila sicer povsem korektna, vendar javnost zgodbe ni kupila. Pred leti je podjetje kupil azijski tehno gigant in pošteno zavihal rokave, da bi Nokii povrnil staro slavo in obenem ohranil vrednote finskega podjetja.

Za leto 2021 so predstavili serijo X, njen trenutno najzmogljivejši model pa nosi oznako X20. Na videz zelo všečen pametni telefon, ki kljub zajetnemu zaslonu premera 6,67-palcev, z zaobljenimi robovi lepo sede v dlan. Celota je smiselno zasnovana, saj je bralec prstnih odtisen nameščen na desni rob, katerega enostavno dosežemo s palcem desne ali kazalcem/sredincem leve roke. Zavoljo matirane, malenkost hrapave površine pa ni strahu, da bi telefon nenadoma spolzel z dlani ali kakšne druge površine. Še barve, ponujena je tale Nordic Blue ter rožnata Midnight Sun.

Ali se na hitro zapodimo v številke? Tehta 220 gramov. Qualcommovo čipovje Snapdragon 480 omogoča omrežje 5G, ki je zaenkrat v Sloveniji še malenkost v povojih, vendar je dobro vedeti, da je to eden cenejših telefonov s to možnostjo in da bodo prenosi podatkov kmalu ”špricali” 100 na uro. Gorilla Glass 5 bo obvaroval ekran pred kočljivimi situacijami, medtem ko bo lepe trenutke v 128 GB internega spomina ujela zadnja ZEISSova kamera s 64 MP oziroma sprednja s 32 MP. Ustvarjalci se boste veselili snemanja v 1080p s 30 ali 60 sličicami na sekundo, da bo pa stvar trajala kar se da dolgo, pa bo skrbela 4470 mAh baterija, ki se hitro polni z močjo 18W.

Fotografiranje v načinu PRO. Daljši čas odprtja zaslonke za doseg zamegljenega učinka reke. Vsekakor se priporoča uporaba stojala.

Kamera je definitivno ena bistvenih reči Nokie X20. ZEISSova tehnologija s čarovnijo umetne inteligence ustvari zavidljive posnetke tudi v slabših izhodiščnih pogojih – sence, večer, prostor. Ljubitelji fotografije bodo ob prednastavljenih programih cenili opcijo PRO, s katero je mogoče nastavljati odprtost zaslonke, čas, svetlost, …, skratka pri tej funkciji priporočam uporabo stojala, da lahko iz kamere iztisnete največ – primer fotografija reke.

Precej simpatična je še funkcija Dual Sight, kjer lahko uporabite več kamer hkrati, kot tudi funkcija portret z zameglitvijo okolice ter možnost izbire velikosti zajema fotografije, idealno za direktno objavo na Instagramu. ”Slikanje, srfanje in kratkočasenje” pa bo lahko trajalo precej dolgo, saj baterija s svojimi zgovornimi številkami drži več kot 24 ur intenzivne uporabe oziroma tudi čez 40 ur, če niste ravno influenser z več kot 10.000 aktivnimi sledilci.

Torej, poleg kamere ter vzdržljive baterije, je korak v pravo smer izbira operacijskega sistema. Nokia se drži tradicije manj je več, zato v Android ni ”navlekla” raznih lastnih dodatkov, ampak so obdržali ”goli” Android 11. Prečiščen sistem je dobra popotnica, da bo telefon brez ”žužkov” deloval vsaj naslednje tri leta, kolikor je garancija modela X20, s katero pride še brezplačna posodobitev varnostnih elementov ter nadgradenj operacijskega sistema.

Vse omenjeno so dejstva, s katerimi Nokia želi ponovno prepričati širšo publiko. Že res, da v paketu ni polnilca, kateri naj bi letno v Evropski Uniji proizvedli več tisoč ton odpadkov, vendar je namesto tega dodan simpatičen razgradljivi ovitek za telefon. Konec koncev najdete v vsaki sobi vsaj en polnilec. Preverite, če ne verjamete, da to drži? Ne smem mimo ”Jack” priključka za slušalke, ki je danes že redkost ter garancijsko popotnico, da ste s telefonom brezskrbni vsaj 3 leta, kar je na tržišču pametnih telefonov precejšnja redkost. S ceno dobrih 350 evrov v prosti prodaji pa Nokia z modelom X20 potrjuje uvodno vizijo – povezovanje ljudi v novo omrežje.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button