TehnikaTesti

Nokia G50

Kupec avtomobila navadno zastavi vprašanje, ki vključuje besede dober, poceni, zmogljiv, lep in gospodaren. Mogoče niso vedno nanizane v tem vrstnem redu, a vsekakor ne morajo biti v istem stavku, saj vam lahko prej najdem samoroga kot takšnega jeklenega konjička.

Podobno, čeprav redkeje, se takšno vprašanje poraja kupcem pametnih telefonov. Kaj največ lahko dobim za odšteti denar, če želim imeti dober in vzdržljiv telefon s solidno kamero ter povezljivostjo 5G? Glede na to, da avtomobilisti niso tako izvirni, in ne proizvajajo ”lahkih izvedb” avtomobilov, pa na drugi strani to proizvajalci mobilnih telefonov še kako obvladajo. S tem si širijo tržišče, medtem ko osrečijo specifične kupce.

Tukaj nastopi pametnjakovič Nokia G50, ki tako kot nedavno predstavljeni telefoni znamke Nokia, XR20, G10 in G20, stavi na velikost. Zajeten kos tehnologije v dolžino meri 173,8 mm, širino 77,7 mm in nastopaško debelino 8,9 mm. Posledično nič ne preseneča, da telefon tehta kar osupljivih 220 g. Ne, da je s tem Nokia G50 neprijetna za rokovanje, saj zavoljo na otip prijetnih materialov in zaobljenih robov dobro sede v roko, za piko na i pa je proizvajalec pametno postavil gumbe na stranice kovinskega ohišja.

Desno se pod stikalom za nastavitev glasnosti nahaja gum za vklop ali izklop telefona oziroma ekrana, s senzorjem prstnega odtisa, ki je tudi hiter in zanesljiv. Prav tako se oblikovno razlikuje od gumba za jakost, s čimer ju gre lažje ločiti. Na nasproti strani je mesto dobil eden in edini gumb s funkcijo vklopa Google asistenta. Škoda je le, da se gumba ne da personalizirati in mu pristaviti kakšen hitri namen – dostop do kamere recimo; njegovo funkcijo lahko le izključimo. Toda 3,5 mm priključek za slušalke je dobrodošel dodatek na zgornjem robu, medtem ko je spodaj mesto za priklop podatkovnega/polnilnega kabla ter zvočnik.

Podobo Nokie G50 zaokrožuje hrbtni del odet v skandinavski odtenek ”Ocean Blue” (na voljo še Midnight Sun), kateri impresionira s prelivajočim učinkom sončnim žarkom. Poleg zbiranja prstnih odtisov, je naloga privlačnega pokrova ščitenje velike baterije s kapaciteto 5000 mAh, kar je zelo razkošno, če izhajamo iz cene modela G50, ki v prosti prodaji znaša 300 evrov.

Praktičen preizkus življenjske dobe baterije je zajemal zgolj konstantno Wi-Fi povezljivost za aktivno objavljanje na Instagramu in klepetanje v Messengerju ter Vibru, branje spletnih člankov, fotografiranje in preverjanje svojih dveh e-poštnih računov. Vse našteto je v štirih dneh naneslo na 28 ur aktivne uporabe Nokie G50, povedano z drugimi besedami, če boste telefon konkretno obremenili, bo baterija zagotovo zdržala dva dni. Polnjenje se odvija preko priloženega 18 W polnilca, ki pa potrebuje dobre tri ure za ponovno napolnitev velikanske baterije.

Slednja je še kako potreba za napajanje po skoraj vseh standardih ogromnega zaslona. S 6,82 palca je celo večji od super zastavonoš, kot sta Samsung Galaxy S21 Ultra in iPhone 13 Pro Max. Velikost sicer pripomore med gledanjem pretočnih vsebin, vendar gre zaznati blag upad kakovosti z ločljivostjo 720x1560p ter 252 slikovnih pik na palec. Razliko gre opaziti, če držite v drugi roki telefon, ki premore boljšo ločljivost in nasičenost zaslona ter hitrost osveževanja.

A dvomim, da so kupci tega telefona zagrizeni ”geeki”, zato je dinamika zaslona povsem solidna in v korelaciji s čipovjem Qualcomm Snapdragon 480 5G z 8-jedrnim procesorjem, katerega podpira 4 GB delovnega pomnilnika in 128 GB internega prostora za shranjevanje, čigar lahko razširimo z vstavitvijo kartice microSDXC.

Delovanje bazira na ”golem” operacijskem sistemu Andorid 11. generacije. Ta navduši s svojo preprostostjo in dolgoročnim dejstvom, da vam tekom let ne bo povzročal ”štekajočih” trenutkov. Resda s Google s sabo prinaša nekaj prtljage, kot je denimo iskalna vrstica na domačem zaslonu, katere ne gre odstraniti, že prej omenjeni stranski gum ter kar nekaj strinjanj z deljenjem vaših podatkov. 6, če sem natančen, preden Nokio G50 spravite v pogon (5 jih lahko delno zavrnete), ampak vsega tega balasta smo že navajeni s številnih platform.

Tako nam preostane še za nekatere zelo pomemben fotografski sklop. Mogoče nisem čisto ujel momenta, od kdaj se telefoni klasificirajo kot fotoaparati, saj jih sam (zaenkrat) še ne dojemam kot take. Pa vendar, Nokia G50 ima razširjeno kombinacijo treh kamer – glavni se pridružita še ultraširoka in globinska.

Fotografije z osnovno kamero, torej z 48 MP, goriščnico 27 mm in zaslonko F1,8, so v ugodnih svetlobnih pogojih dobre. Pri fotografiranju v notranjosti ali v slabših svetlobnih pogojih pa opazimo kar nekaj šuma. Fotografijam, posnetim v nočnem načinu, manjka malo ostrine, če te primerjam s preostalimi fotografijami kamer znamke Nokia iz prejšnjih testov. Ultraširoke fotografije s 5 MP kamero so korektne, a ponujajo manj dinamičnega razpona kot testirani hišni modeli.

Vse omenjene stvari so razumljive, saj zavoljo ohranitve cenovne bariere treh evropskih stotakov, so določene komponente Nokie G50 bile deležne kompromisov. Še vedno telefon ohranja pregovorno vzdržljivost bivše finske znamke h kateri dodaja 2-letno posodobitev operacijskega sistema Android in 3 leta mesečnih varnostnih posodobitev. Velja omeniti maratonsko baterijo ter bistveno povezljivost 5G. Konkurenca na tehnološkem področju ne spi, zato se morate pred nakupom vprašati koliko vam pomeni 5G, velika baterija ter gospodarnost. Vedite, da vas Nokia G50 ne bo pustila na cedilu.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button