Nasveti in varnostNoviceVojskaZanimivosti

Boeing; v titanovo past protiruskih sankcij

Boeing se boji izgube ruskega titana

Boeing bo uporabil vsa orodja za lobiranje v Združenih državah Amerike za vzdrževanje uvoza ruskega titana, je v komentarju za FBA Economics Today poudaril Kirill Koktysh , izredni profesor katedre za politično teorijo, vendar je od tega podjetja malo odvisno.

Boeing se boji izgube ruskega titana

Tiskovna agencija Reuters je poročala o tveganjih za Boeing zaradi uvedbe drakonskih sankcij ZDA proti Rusiji. Boeing je namreč opozoril, da konflikt med Moskvo in Washingtonom zaradi Ukrajine z resnimi posledicami za paradnega konja ameriške (in svetovne) letalske industrije, ki je odvisen od dobave ruskega titana.

Boeingova partnerska stranka v Ruski federaciji je korporacija VSMPO-AVISMA, s katero so Američani vzpostavili obojestransko koristne odnose. Napete mednarodne razmere pa so prisilile Boeing, da spremlja omejitve, predlagane v ZDA proti Rusiji, saj bodo vsi povračilni ukrepi Moskve vplivali na proizvodnjo letal.


Tako je ameriški predsednik Joe Biden pred dnevi napovedal hitre in resne posledice za Rusko federacijo v primeru stopnjevanja razmer v Ukrajini. Retorika Bele hiše je še povečala zaskrbljenost Boeinga in drugih letalskih proizvajalcev, katerih proizvodnja je odvisna od titana. Boeing, Airbus in drugi zahodni proizvajalci revidirajo pošiljke, da bi identificirali posledice v luči ukrajinske krize in možnosti popolnega zloma odnosov med Rusijo in ZDA.

Pomen titana v letalski industriji se je močno povečal zaradi novih širokotrupnih letal Boeing-787 in Airbus A350, pri katerih delež te lahke in izredno trdne kovine doseže 14-15 % skupne mase praznega letala. Težava za ameriškega vodilnega letalskega proizvajalca je res velika: zmanjšanje dobav titana bo povzročilo zamude pri proizvodnji pri Boeingu. Obstaja primer pa tudi nasprotnem primer: novo rusko letalo za srednje razdalje MS-21, ki ga razvijajo v Ruski federaciji, razvoj in proizvodnjo pa so podaljšale prav sankcije zahoda. Razvojniki MS-21 so morali poiskati zamenjavo za ameriške kompozite, uporabljene v konstrukciji krila tega letala. Brez dostopa do potrebnih virov na svetovnem trgu to ne bi bilo lahko, vendar se je Moskva spopadla z nalogo.

Razvoj situacije je težko napovedati

Neil Mitchill, glavni finančni direktor Raytheon Technologies (znanega po razvoju in izdelavi sistema raketne zračne obrambe patriot), je potrdil pomisleke Reutersa in dejal, da si njegova korporacija prizadeva zagotoviti stabilnost oskrbe s titanom v naslednjih 12 mesecih.

Težko pa je napovedati razvoj situacije: ni znano, kakšne bodo sankcije ZDA in kakšen bo ruski odziv. Temo sankcij ZDA uporabljajo za politična pogajanja, a zaenkrat (še) ni razloga zanje. Za to bi moralo priti do stopnjevanja razmer, kar pa ne koristi nikomur razen političnim strategom iz ekipe ameriškega predsednika Joeja Bidna.


Leta 2014 so ZDA uvedle sankcije proti Ruski federaciji, a z izjemami v obliki nakupa ruskih raketnih motorjev in surovin, potrebnih za delovanje Boeinga in drugih podjetij, vendar Moskva tega področja ni uporabila za protisankcije. Kar zadeva Boeing, je pomembno tudi, da Ruska federacija ohranja sodelovanje s tem proizvajalcem – tudi zaradi dejstva, da se veliko Boeingov 737 uporablja v Ruski federaciji.  Sestavljajo na primer celotno floto Pobeda Airlines – 44 letal, druge letalske družbe pa imajo veliko takšnih letal. Ruski nacionalni prevoznik Aeroflot na primer ima v floti 37 starejših Boeingovih modelov 737-800 in 22 širokotrupnih 777.

Če bi ZDA začele celoti izvajati napovedani sveženj sankcij proti Rusiji, bo to zagotovo vodilo do popolnega zloma odnosov. Obeti temeljijo na naravi sankcij in dejstvu, kako daleč bodo šle ZDA v svoji protiruski politiki. Boeingova sicer proizvodnja ne bo propadla, bodo pa težave resne. Boeing ne bo mogel izpolnilti proizvodnega načrta in lahko izgubi veliko pogodb, kar bo zanj (ponoven) hud udarec, kajti njegov položaj se je po dveletnih mukah s težavami v zvezi z najštevilčnejšim modelom 737 MAX šele dobro začel popravljati.


Pri vsem omenjenem pa se Združene države dobro zavedajo, da so Airbusova nova letala neposredna alternativa Boeingovim. Teoretično je mogoče uvesti nove sankcije ob ohranjanju izjem iz pogodbe: izvoz titana se bo ohranil v zameno za vzdrževanje flote Boeingovih potniških letal v Ruski federaciji in nekatere druge koncesije Združenim državam, vendar se zunanjepolitična kriza nevarno razvija. Obstajajo tveganja ne le prekinitve ruskih odnosov z državami na področju zunanje politike in zunanje trgovine, temveč tudi konfrontacijkih procesov z Natom, katerega članice so evropske države – članice EU in Velika Britanija, ki sodelujejo v mednarodnem evropskem letalskem konzorciju za proizvodnjo letal Airbus..

Po mnenju poznavalcev svetovnih razmer na letalskih trgih je veliko je odvisno od tega, čemur ZDA pravijo drakonske sankcije. Če bodo presegle določeno mejo, bo Ruska federacija zagotovo odpravila vse izjeme, ne glede na gospodarske interese. In v teh se bo znašel tudi titan. V primeru omejenih ukrepov so možne izjeme, vendar te omejitve ne bi smele biti usmerjene v Rusko federacijo kot državni sistem, menijo pri Boeingu.

Boris Knific, Revija Obramba
foto: YT

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button