AvtomobilizemNovice

SUSTAINera

Stellantis z novo oznako SUSTAINera zagotavlja preglednost prihrankov pri materialih in izpustih C02 s ciljem postati vodilni v svoji panogi in do leta 2038 doseči ničelno stopnjo ogljičnega odtisa.

SUSTAINera predstavlja pregledno, trajnostno in cenovno ugodno ponudbo izdelkov in storitev, ki ne ogrožajo kakovosti, hkrati pa ohranjajo okolje z zmanjševanjem količine odpadkov in uporabe virov našega planeta. Oznaka velja tako za avtomobilske dele in dodatke ter predstavlja nov pristop k vzdrževanju in popravilu vozil.

Koncept temelji na strategiji krožnega gospodarstva, ki obsega naslednje procese: ponovno izdelavo, popravilo, ponovno uporabo in recikliranje. Vse skupaj predstavlja sistem, ki je ob ugodnem vplivu na stroške proizvajalca oziroma dobavitelja in posledično stranke, ključen za ohranjanje in varovanje okolja.

Ponovna izdelava pomeni, da se vsi rabljeni, obrabljeni ali okvarjeni deli razstavijo, pregledajo in ponovno sestavijo, pri čemer se vse komponente, ki niso podvržene obrabi, preprosto obdržijo in opravljajo svojo funkcijo še naprej. Čeprav niso edini, so primer takšnega procesa polprevodniki, ki so v današnjem času zelo aktualni predvsem zaradi situacije s surovinami na tržišču. V skupini Stellantis je trenutno na voljo 12.000 takšnih delov, večinoma elektronskih komponent, vključno s pogonskimi baterijami za električna vozila.

Popravilo ali vsem poznan izraz »obnova« temelji na tem, da se obrabljeni deli popravijo in ponovno vgradijo v vozila tam, kjer sama tehnologija stroškovno in kakovostno upraviči ta način ponovne uporabe. Ponovna uporaba zajema celotno področje nadomestnih delov, saj se ocenjuje, da je na trgu milijone sestavnih delov, ki so še v rabljenih vozilih in so še vedno v dobrem stanju. Lahko gre za poškodovana vozila, ki so izločena iz prometa ali pa vozila, pri katerih zaradi okvar iz ekonomskega vidika ne pride do popravila.

Recikliranje združuje vse naštete vrste ponovne uporabe predstavlja pa veliko širši pojem. Temelji na tem, da se tudi odpadki iz proizvodnje in vozila, ki niso več namenjena za vožnjo ponovno vključijo v proizvodni proces iz vidika surovin. Na tak način je bilo po podatkih skupine Stellantis v zadnjih šestih mesecih zbranih in ponovno uporabljenih več kot milijon recikliranih delov. Glavni cilj je podaljšanje življenjske dobe vozil z ugodnejšim cenovnim pozicioniranjem delov.

Rudi Leskovec
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button