AvtomobilizemNovice

Rahlo osvežena Mazda MX-5 z novim sistemom KPC

Zelo resno zveneča kratica v resnici prinaša le več dinamike v zavojih.

Aktualna četrta generacija Mazde MX-5 ali Miate, kot jo poznajo v severni Ameriki, vstopa že v sedmo leto prodaje. Čeprav izgleda še zelo sveže, so ji za modelno leto 2022 namenili dodatne seženj novitet.

Gre za precej manj obsežen »facelift«, kot ga je MX-5 doživel leta 2018 z novim močnejšim 2-litrskim motorjem na naslovnici, vendar so vseeno prinesli nekaj omembe vrednih dobrin, ne le novih barvnih odtenkov – najbolj posebna je modro obarvana platnena streha pri roadsterju. Največja nova tehnološka pridobitev, nameščena standardno, je sistem KPC. Ne gre za japonsko različico ocvrtega piščanca, temveč za »Kinematic Posture Control«.

Za igrivega športnika, ki daje veliko poudarka na mehanski preprostosti in pristnim voznim užitkom, je to precejšnja tehnološka pridobitev, marsikomu se bo zdela preveč zaščitniška. Kakorkoli, gre za elektronski sistem, ki z rahlim zaviranjem notranjega kolesa pri bolj divji vožnji popravlja neželeno nagibanje vozila in poskrbi za bolj tesno ter zaupljivo zavijanje v tesnih zavojih.

»Na ozkih vijugastih cestah KPC v trenutku zazna razliko v hitrosti zadnjih koles in takoj odreagira,« pravijo predstavniki Mazde. S dodatkom te tehnologije bodo poskrbeli še za izdatno povečan užitek za volanom in večje zaupanje v vozilo, obenem ta sistem ne doda niti grama mase.

Vsa ostala področja osvežene Mazde MX-5 ostajajo takšna kot do sedaj. Osnovno različico poganja 1,5-litrski bencinar s 132 KM, zmogljivejšo pa 2-litrska enota s 184 konjskimi močmi. Pri obeh je pogon speljan na zabaven kolesni par preko šeststopenjskega ročnega ali šeststopenjskega samodejnega menjalnika. Na voljo sta tako roadster z ročno platneno streho ali »targa« RF z električno pomično streho.

Mazda je razkritje prenove MX-5 izkoristila še za naštevanje nekaterih podrobnejših podatkov uspešnosti malega športnika. Številka prodaje Miate je letos presegla 1,2 milijona primerkov, skoraj polovica ali natančneje 515.957 jih je odpotovalo v severno Ameriko, 378 tisoč smo jih kupili v Evropi, z 210 tisoč primerki pa je na tretjem mestu domača Japonska.

Žiga Kolman
foto: Mazda

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button