AvtomobilizemNovice

Napasite si oči na Squalovem V12

Retro navdahnjenega superšportnika bo poganjal božanski dvanajstvaljnik.

Redkokdaj poročamo le o novem motorju, čeprav obožujemo vse zmogljive stroje, jih ponavadi opišemo v kontekstu avtomobila. Tokratna je vrhunska mojstrovina britanskega podjetja GTO Engineering. Če ste se morda spraševali, kako bi inženirji iz šestdesetih letih razvili motor z uporabo tehnologije 21. stoletja, potem je odgovor pred nami.

Na fotografijah si lahko ogledujemo prvi uraden model 4-litrskega atmosferskega V12 motorja, ki bo poganjal unikatnega superšportnika navdahnjenega s strani italijanskih klasičnih eksotov. Avtomobil že poznamo pod imenom Squalo ali morski pes, ta zmogljiv agregat pa bo poskrbel za tisti pravi »ugriz«.

Najpomembnejše točke edinstvenega dvanajstvaljnika so maksimalnih 10 tisoč vrtljajev na minuto, višje od nedavno razkritega Ferrarija 812 Competizione z 9.500 vrtljaji, najvišja moč bo znašala preko 460 KM, v avtomobilu z maso pod eno tono. Od tega bo pogonski agregat zajemal 165 kilogramov. Glede na GTO-jeve številne predelave Ferrarijevih motorjev, bi pomislili na nadgradnjo stare enote, a zatrjujejo, da gre za popolnoma nov produkt.

»Pogosto nas sprašujejo, kakšne so podobnosti med Squalom in katerim koli Ferrarijem serije 250 in lažje je reči, da jih ni,« pravi šef GTO Engineeringa Mark Lyon. »Ne delita si nobenega dela, kjučen pokazatelj je ravno motor. Natančno poznamo večino Ferrarijevih dvanajstvaljnikov, pred kratkim pa smo stehtali 4,0-litrski V12 motor iz leta 1960; skupaj z zaganjalnikom, oljem in vsemi cevmi je celotna enota pokazala 176 kg. Bistveno lažje od sodobnih V12 in vemo, da lahko s svojim znanjem, sodobnim napredkom in modernimi tehnikami vse še izboljšamo.«

Na seznamu novih komponent so votli sestavni deli, lažji zaganjalnik, lahkotna sklopka in vztrajnik. Končen motor bo obenem tudi nameščen nižje in bliže kabine v primerjavi s klasičnim Ferrarijem, za doseg idealne razporeditve ter posledično prefinjene dinamike. Da gre za pravo umetelno delo in ne le hiter stroj, bo motor popolnoma izpostavljen in ne pokrit s poceni plastiko, nekako tako kot pri Gordon Murrayjevem T.50 hiperšportniku. Več o Squalu si lahko preberete TUKAJ.

Žiga Kolman
foto: GTO Engineering

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button